Μηταράκης: Κανένα θέμα μείωσης των συντάξεων - Στόχος η μείωση των εισφορών

Μηταράκης: Κανένα θέμα μείωσης των συντάξεων - Στόχος η μείωση των εισφορών
«Στόχος μας είναι να μειώσουμε τις εισφορές για να δοθεί κίνητρο στην αύξηση των μισθών και την αύξηση των θέσεων εργασίας», ανέφερε ο Ν. Μηταράκης
«Δεν υπάρχει κανένα θέμα μείωσης των συντάξεων, κύριας και επικουρικής», ξεκαθάρισε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Νότης Μηταράκης.
Ο κ. Μηταράκης μιλώντας στον ΣΚΑΪ υπογράμμισε ότι «μακροπρόθεσμα, για να πάνε καλά οι συντάξεις, πρέπει να πάει καλά η αγορά και στόχος μας είναι η ανάπτυξη της οικονομίας», ενώ σημείωσε πως είναι αυτονόητο ότι «θα σεβαστούμε τις δικαστικές αποφάσεις του ΣτΕ περί της συνταγματικότητας του Νόμου Κατρούγκαλου».
Ο ίδιος έκανε λόγο για μείωση των εργοδοτικών εισφορών, λέγοντας ότι «στόχος μας είναι να μειώσουμε τις εισφορές για να δοθεί κίνητρο στην αύξηση των μισθών και την αύξηση των θέσεων εργασίας».
Ακόμη, ανέφερε οτι «θα ψηφιοποιήσουμε το ασφαλιστικό σύστημα για να βγαίνουν οι συντάξεις αυτόματα».
Όπως εξήγησε στόχος είναι «όπως αυτόματα βγαίνουν τα εκκαθαριστικά της εφορίας, έτσι αυτόματα να εκδίδονται και τα εκκαθαριστικά των συντάξεων», ενώ κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση ότι στον ΕΦΚΑ η μόνη ενοποίηση που έγινε ήταν των …ταμπελών.
«Η μόνη ενοποίηση που έγινε στον ΕΦΚΑ επί ΣΥΡΙΖΑ είναι η τοποθέτηση κοινών ταμπελών», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μηταράκης και πρόσθεσε πως «θα παρέμβουμε στις διαδικασίες για να σταματήσουν να λειτουργούν σαν ξεχωριστά ταμεία οι κλάδοι που έχουν ενσωματωθεί στον ΕΦΚΑ» , ενώ θα δημιουργηθεί ενιαίος μηχανισμός εξυπηρέτησης πολιτών στον ΕΦΚΑ.
Τέλος, χαρακτήρισε τραγική την κατάσταση που βρήκε στα δύο υποκαταστήματα του ΕΦΚΑ που επισκέφθηκε, λέγοντας ότι βρήκε «παλιά κομπιούτερ με λογισμικό της δεκαετίας του ’90, πρίντερ που δεν δουλεύουν, υποδομές κακές, έλλειψη προσωπικού».
Κατά τον ίδιο, «ουσιαστική αλλαγή θα έρθει μόνο με την ψηφιακή εποχή, δεν φτάνουν μονό οι προσλήψεις».

Δημοσιονομική βόμβα άνω των 4,5 δισ. ευρώ ως αναδρομικά για 400.000 εκκρεμείς συντάξεις

Δημοσιονομική βόμβα η οποία υπερβαίνει τα 4,5 δις ευρώ, ως αναδρομικά στις 400.000 εκκρεμείς συνταξιοδοτικές πράξεις, ανακάλυψε η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων που επισκέφθηκε απρογραμμάτιστα τον ΕΦΚΑ.
Ο Γιάννης Βρούτσης που είχε συνάντηση με στελέχη του φορέα, διαπίστωσε:
1. Το θλιβερό φαινόμενο της αναμονής από ένα ως τρία χρόνια στο χρόνο έκδοσης συνταξιοδοτικών αποφάσεων, καθώς και τις 400.000.
2. Τον μεγάλο φόρτο εργασίας των υποστελεχομένων γραφείων εξυπηρέτησης αλλά και το πρόχειρο τρόπο με τον οποίο στοιβάζονταν εκτεθειμένες χιλιάδες αιτήσεις συνταξιοδότησης.
3. Σύμφωνα με έγγραφα των αρμόδιων υπηρεσιών του ΕΦΚΑ, μέχρι τις 31/1/2019 οι εκκρεμείς συντάξεις-υποθέσεις μόνο του Δημοσίου Τομέα ανέρχονται περίπου στις 160.000.
4. Εάν τις αθροίσουμε με τις 230.000 του Ιδιωτικού Τομέα, το νούμερο που βγαίνει ανέρχεται περίπου στις 400.000 εκκρεμείς συντάξεις-υποθέσεις!!!
Ο κ. Βρούτσης επανέλαβε για ακόμα μία φορά την δέσμευση της κυβέρνησης ώστε να σταματήσει αυτό το απαράδεκτο φαινόμενο το οποίο εντάθηκε επί της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου και υποσχέθηκε ότι μέχρι την 1η Ιουνίου του 2020 το 34% των συντάξεων θα εκδίδονται ψηφιακά και μέχρι και το 2021 το ποσοστό αυτό θα φτάσει το 90% των συντάξεων που απονέμονται.
Στο τέλος του 2014 είχαμε έτοιμο το ηλεκτρονικό σύστημα ΑΤΛΑΣ το οποίο έθετε τις βάσεις για την έκδοση των συντάξεων ψηφιακά μειώνοντας σημαντικά τον χρόνο απονομής της σύνταξης.
Η προηγούμενη ηγεσία, ωστόσο, δεν προχώρησε προς αυτή την κατεύθυνση και δεν αξιοποίησε το σημαντικό μας έργο.
Έτσι μοιραία, οδηγηθήκαμε ξανά σε εικόνες και καταστάσεις που δεν τιμούν ένα σύγχρονο Κράτος.
Θα πρέπει να τονίσω, τέλος, την συγκινητική και ηρωική προσπάθεια των εργαζομένων του ΕΦΚΑ να ανταποκριθούν στις χιλιάδες αιτήσεις και να εξυπηρετήσουν τον κόσμο.
Σε πρώτη φάση θα προχωρήσουμε στην κάλυψη των κενών του στελεχιακού δυναμικού του ΕΦΚΑ για να λύσουμε βραχυχρόνια το πρόβλημα των ουρών στα καταστήματα.
Σε δεύτερη φάση, όμως, προχωρούμε στην ψηφιοποίηση των συντάξεων μέσω του συστήματος ΑΤΛΑΣ, απλοποιώντας τον τρόπο και εκμηδενίζοντας τον χρόνο απονομής των συντάξεων.
Η μεταρρύθμιση του ψηφιακού μετασχηματισμού του υπουργείου Εργασίας στον τομέα απονομής των συντάξεων ξεκινάει άμεσα και θα ολοκληρωθεί μέσα σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα που θα παρουσιάσουμε.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS