Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNBC: ΗΠΑ και ΕΕ θα έπρεπε να είναι σύμμαχοι κι όχι ανταγωνιστές εν μέσω εμπορικού πολέμου με την Κίνα

CNBC: ΗΠΑ και ΕΕ θα έπρεπε να είναι σύμμαχοι κι όχι ανταγωνιστές εν μέσω εμπορικού πολέμου με την Κίνα
Θα μπορούσαν να εξασφαλιστούν έως και 16 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού εάν η κυβέρνηση Trump δεν υπονόμευε την παγκόσμια ανάπτυξη 
«Εάν υπήρχε νόημα στη φράση «λάθος πόλεμος σε λάθος στιγμή» ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας θα μπορούσε να εξηγήσει κάτι τέτοιο» αναφέρει σε άρθρο του το CNBC υπογραμμίζοντας ότι κάτω από αυτές τις συνθήκες ΕΕ και ΗΠΑ θα έπρεπε να είναι πιο κοντά από ποτέ.
Ο αρθρογράφος Frederick Kempe αναφερόμενος στον σκληρότερο «πόλεμο» μεταξύ των υπερδυνάμεων κάνει λόγο για τους κινδύνους που εκτυλίσσονται σε διάφορα μέτωπα.
Η στρατηγική Εθνικής Ασφάλειας του Προέδρου Trump περιγράφει ως «πρωταρχική πρόκληση των ΗΠΑ τον ανταγωνισμό εξουσίας με την αυταρχική Κίνα και τη Ρωσία» γεγονός που θα οδηγούσε τις τρείς παγκόσμιες δυνάμεις να αναλωθούν σε μια σειρά από εντάσεις και πολιτικές αψιμαχίες που θα είχαν ως αποτέλεσμα να επιβραδύνουν την παγκόσμια ανάπτυξη.
Οι κίνδυνοι εκτυλίσσονται σε διάφορα μέτωπα όπως η αεροναυπηγική Airbus-Boeing, οι νέοι φόροι που έχει επιβάλλει η Γαλλία και σύντομα και η Βρετανία στους αμερικανικούς κολοσσούς των ψηφιακών μέσων αλλά και οι πιθανές κυρώσεις κατά των προμηθευτών του αγωγού φυσικού αερίου North Stream 2 και τα νέα τιμολόγια στις εισαγωγές των ευρωπαϊκών αυτοκινήτων.
«Ωστόσο αυτές οι διαφορές θα μπορούσαν να αποφευχθούν». τονίζει ο Kempe εάν οι ευρωπαίοι και οι αμερικανοί αξιωματούχοι αποφάσιζαν να διαπραγματευθούν διμερώς το ζήτημα της Airbus-Boeing.
Ο ΟΟΣΑ θα μπορούσε να επιταχύνει τις συνεχιζόμενες συνομιλίες για τους φόρους στους τεχνολογικούς κολοσσούς και η Γερμανία θα μπορούσε να απομακρυνθεί από τις κυρώσεις του North Stream, υπογράφοντας συμφωνία με τη Ρωσία για συνέχιση της μεταφοράς φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας.
Όσο για τα τιμολόγια αυτοκινήτων θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν σε νέες εμπορικές και επενδυτικές συνομιλίες» εκτιμά ο αρθρογράφος.
Και υπογραμμίζει ότι τη στιγμή που η Κίνα έχει αποδειχθεί ως ο μεγαλύτερος «εμπορικός παραβάτης» θα μπορούσε η οικονομία της Βόρειας Αμερικής και της ΕΕ που αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο και πιο ευημερούν οικονομικό μπλοκ στον κόσμο, αντιπροσωπεύοντας το 1/3 του παγκόσμιου ΑΕΠ σε όρους αγοραστικής δύναμης να συμπράξει.
Θα μπορούσαν με τον τρόπο αυτό να εξασφαλιστούν έως και 16 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Οι ΗΠΑ και η Ευρώπη αντιπροσωπεύουν το 64% των παγκόσμιων εξερχόμενων άμεσων ξένων επενδύσεων και το 51% της παγκόσμιας προσωπικής κατανάλωσης.
Αυτή η σημαντική ανάπτυξη έχει ωστόσο υπονομευτεί από την κυβέρνηση Trump η οποία έχει επικεντρωθεί στις αυξήσεις των τιμολογίων παγκοσμίως.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης