Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Με το πλεόνασμα στις καλένδες η κυβέρνηση της ΝΔ στρέφεται στις ιδιωτικοποιήσεις 2,5 δισ – Παιχνίδια εντυπώσεων από την ΤτΕ

Με το πλεόνασμα στις καλένδες η κυβέρνηση της ΝΔ στρέφεται στις ιδιωτικοποιήσεις 2,5 δισ – Παιχνίδια εντυπώσεων από την ΤτΕ
Μόνο στις ιδιωτικοποιήσεις μπορεί να στραφεί η ΝΔ για αποτέλεσμα καθώς το πρωτογενές πλεόνασμα δεν θα μειωθεί
Με το πρωτογενές πλεόνασμα να παραμένει για τους δανειστές casus belli και να μην δέχονται οποιαδήποτε αλλαγή μείωσης του από τον στόχο 3,5% έως το 2022 η νέα ελληνική κυβέρνηση Μητσοτάκη μόνο στις ιδιωτικοποιήσεις μπορεί να στραφεί.

Προς έσοδα 2,5 δισεκ. από τις ιδιωτικοποιήσεις 

Μετά τα 2,5 δισεκ. που συγκέντρωσε το ελληνικό δημόσιο από τις ιδιωτικοποιήσεις ο νέος στόχος είναι να συγκεντρώσει άλλα 2,5 με 3 δισεκ. από τις ιδιωτικοποιήσεις που θα υλοποιηθούν.
Ωστόσο και παρά τις καλές προθέσεις της νέας κυβέρνησης της ΝΔ για επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων και ιδιωτικοποιήσεων υπάρχουν πολλά εμπόδια οπότε η ταχύτητα εκτέλεσης δεν θα είναι τόσο επιταχυνόμενη όσο πολλοί μπορούν να προσδοκούν.
Το Ελληνικό πρέπει να ξεπεράσει τα εμπόδια από τις Κοινές υπουργικές αποφάσεις, να δρομολογηθεί η άδεια για το καζίνο και να διευθετηθούν χωροταξικά και άλλα ζητήματα.
Η γενική αίσθηση είναι ότι η διαδικασία θα πάρει χρόνο με στόχο τέλη του 2019 ή το αργότερο αρχές του 2020.
Να σημειωθεί ότι στο deal του Ελληνικού η Lamda θα πρέπει να καταβάλλει για αρχή 350 εκατ ευρώ.
Θα προχωρήσει η διάθεση του 30% για το Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος με τις προσφορές να αγγίζουν το 1 δισεκ. και με τις εκτιμήσεις να αναφέρουν ότι θα εμφανιστούν 5-7 ενδιαφερόμενοι.
Ωστόσο και το αεροδρόμιο θα χρειαστεί χρόνο ακόμη 5 μήνες για να ολοκληρωθεί.
Ο διαγωνισμός για τα ΕΛΠΕ προσέκρουσε σε εμπόδια αλλά είναι δηλωμένη η πρόθεση της Paneuropean της οικογένειας Λάτση να πουλήσει.
Θα προχωρήσει αρχές του 2020 η διαδικασία ιδιωτικοποίησης όπως έχει παρουσιαστεί της ΔΕΠΑ και προφανώς από Σεπτέμβριο θα εξεταστούν οι βέλτιστες εναλλακτικές για την ΔΕΗ.
Είτε θα πωληθούν υδροηλεκτρικές μονάδες μαζί με τις λιγνιτικές επιλογή που θα αποδειχθεί λάθος στρατηγική είτε θα αναζητηθεί νέα φόρμουλα.
Το ζήτημα του δανεισμού της ΔΕΗ και οι εμπράγματες εξασφαλίσεις αποτελούν βασικά σημεία της λύσης που τελικώς υιοθετηθεί.
Το ΤΑΙΠΕΔ που έχει υλοποιήσει και σχεδιάσει σημαντικές ιδιωτικοποιήσεις θα μπορούσε το επόμενο διάστημα έως το 2020 να συγκεντρώσει 2,5 με 3 δισεκ. από ιδιωτικοποιήσεις περιλαμβανομένων και πωλήσεων ακινήτων.

Παιχνίδια εντυπώσεων από την Τράπεζα της Ελλάδος

Είναι ευρέως γνωστό ότι αδίκως ή δικαίως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε έρθει σε πλήρη ρήξη με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα.
Είναι ευρέως γνωστό ότι αδίκως ή δικαίως ο Γιάννης Στουρνάρας σαμπόταρε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Κατά την συνάντηση που είχαν ο έλληνας πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης και ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας μεταξύ άλλων ανακοινώθηκε ότι θα αρθούν πλήρως τα capital controls.
Να σημειωθεί ότι σε γενικές γραμμές τα capital controls στις καταθέσεις έχουν αρθεί έχουν μείνει μόνο συναλλαγές στο εξωτερικό.
Ωστόσο αυτό που γνωρίζουν ίσως ελάχιστοι είναι ότι η πλήρης άρση των capital controls σκόπιμα καθυστέρησε με υπαιτιότητα της ΤτΕ με στόχο να το δώσει ως δώρο στην νέα κυβέρνηση της ΝΔ.
Ο Στουρνάρας θέλει να εμφανίζεται θετικά διακείμενος στην νέα κυβέρνηση της ΝΔ πέραν των άλλων για να διασφαλίσει μια ακόμη θητεία 6 ετών στην ΤτΕ.
Ο Στουρνάρας όμως έχει ένα συγκριτικό μειονέκτημα, πέραν των αρχικών δώρων που θα μπορούσε να προσφέρει στην κυβέρνηση της ΝΔ δεν είναι σαφές εάν είναι ουσιωδώς χρήσιμος στο μέλλον στην κυβέρνηση.
Ως προς τα NPEs δηλαδή τα προβληματικά ανοίγματα ενώ ο Στουρνάρας προσπαθεί να επαναφέρει την πρόταση της ΤτΕ θα πρέπει η ΝΔ και ο Μητσοτάκης να αποσαφηνίσουν τι πραγματικά ισχύει.
Τα στελέχη της ΝΔ έχουν δηλώσει ότι εάν εφαρμοστεί η πρόταση της ΤτΕ για τα NPEs με μεταφορά έως 40 δισεκ. NPEs σε ένα SPV μια εταιρία ειδικού σκοπού με παράλληλη μεταφορά έως 7,4 δισεκ. DTC δηλαδή κεφαλαίων από αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση η επιβάρυνση του προϋπολογισμού ετησίως θα είναι 700 εκατ με 1 δισεκ. ευρώ.
Η πρόταση της ΤτΕ μπορεί να εφαρμοστεί μόνο από μια τράπεζα την Alpha bank – και μόνο – καθώς Πειραιώς, Eurobank και Εθνική έχουν τεθεί εκτός, έχουν υιοθετήσει άλλες λύσεις.
Η Alpha bank έχει 1,6 δισεκ. κεφαλαιακό απόθεμα και θέλει να μειώσει το DTC το οποίο είναι και το μικρότερο μεταξύ των τραπεζών στα 3,3 δισεκ.
Το συμπέρασμα είναι ότι η Alpha bank είναι η μόνη που μπορεί να χρησιμοποιήσει την πρόταση της ΤτΕ και με πολλά ερωτηματικά και όρους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης