Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τα «δυσεύρετα» bund αφήνουν έκθετες τις γερμανικές τράπεζες και την ΕΚΤ

tags :
Τα «δυσεύρετα» bund αφήνουν έκθετες τις γερμανικές τράπεζες και την ΕΚΤ
Ορισμένοι επενδυτές εκφράζουν ανησυχίες ότι η συρρίκνωση του χρέους της χώρας είναι στην πραγματικότητα ένα πρόβλημα

Η Γερμανία μόλις άντλησε 3,2 δισ. ευρώ μέσω 10ετών ομολόγων με αρνητική απόδοση.
Και αυτό είναι η τελευταία απόδειξη ότι οι επενδυτές είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν για το προνόμιο του δανεισμού της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης.
Όμως, παρά τη μεγάλη ζήτηση για το χρέος της, το Βερολίνο αντιστέκεται σε οποιονδήποτε πειρασμό να προχωρήσει σε αύξηση δανεισμού.
Ακριβώς το αντίθετο.
Ο γερμανικός χρηματοπιστωτικός οργανισμός ανακοίνωσε τον Απρίλιο ότι ο λόγος του χρέους προς το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν θα μειωθεί φέτος κάτω από το 60% - μια απότομη πτώση από το 80% του 2012 - γεγονός που σημαίνει ότι η Γερμανία είναι η πρώτη μεγάλη οικονομία της ΕΕ που τηρεί τις γραμμές του Μάαστριχτ για το δημόσιο χρέος από την οικονομική κρίση.
Ωστόσο, ορισμένοι επενδυτές εκφράζουν ανησυχίες ότι η συρρίκνωση του χρέους της χώρας είναι στην πραγματικότητα ένα πρόβλημα.
Τα ομόλογα Bunds - όπως είναι γνωστά τα γερμανικά ομόλογα - είναι το ασφαλές περιουσιακό στοιχείο της ζώνης του ευρώ.
Εάν δεν υπάρχουν αρκετά από αυτά, οι τράπεζες θα μπορούσαν να υποφέρουν από εγγυήσεις υψηλής ποιότητας για δανεισμό, ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα προσπαθήσει να βρει αρκετούς τίτλους για να αγοράσει αν θέλει να αναβιώσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης για την καταπολέμηση της ύφεσης.
"Μια αύξηση των γερμανικών δημόσιων δαπανών φαίνεται να είναι απίθανη, δεδομένου ότι η υπεύθυνη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο οποιασδήποτε κυρίαρχης πολιτικής πρότασης", δήλωσε ο Christopher Jeffery, της Legal & General Investment Management.
"Αλλά κάποια στιγμή σύντομα θα πρέπει να σκεφτούμε σοβαρά τις συνέπειες της εκπληκτικής εξαφάνισης της αγοράς Bund", πρόσθεσε ο ίδιος.
Ο Jeffery έχει διαμορφώσει τα επίπεδα του γερμανικού χρέους κατά τις επόμενες δύο δεκαετίες και πιστεύει ότι - ακόμη και με συντηρητικές υποθέσεις για την ανάπτυξη, τον πληθωρισμό και τα πλεονάσματα του προϋπολογισμού - η μείωση του χρέους σε σχέση με το μέγεθος της οικονομίας είναι πιθανόν να είναι επιτακτική.
Τα έξοδα τόκων προβλέπεται να μειωθούν ακόμη περισσότερο κατά την επόμενη πενταετία, καθώς τα γερμανικά ομόλογα που ωριμάζουν αναχρηματοδοτούνται με χαμηλότερα επιτόκια.
"Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 2030 υπάρχει ένα πολύ πιθανό σενάριο όπου το γερμανικό δημόσιο χρέος θα έχει σχεδόν εξαφανιστεί", δήλωσε.
Έχει σημασία εάν μια χώρα έχει πολύ μικρό χρέος;
Εξάλλου, στο ύψος της κρίσης της ευρωζώνης, οι "bond vigilantes" εστίασαν την προσοχή τους σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ιταλία, που έχουν δανειστεί πάρα πολύ.
Το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας, από την πλευρά του, σημειώνει ότι το ανεξόφλητο ποσό των Bunds ήταν ουσιαστικά αμετάβλητο τα τελευταία επτά χρόνια, παρά τη δημοσιονομική εξυγίανση - και ότι η ζήτηση έχει ωθηθεί από την αγορά ομολόγων της ΕΚΤ.
Ωστόσο, οι επικριτές αναφέρουν ότι η δήλωση του Βερολίνου είναι μια χαμένη ευκαιρία για την ανανέωση της δομής και την ενίσχυση των δημόσιων υπηρεσιών.
Επιδεινώνει επίσης τα δεινά της περιφέρειας της ευρωζώνης, λένε οι επικριτές, αποκλείοντας το νομισματικό μπλοκ από μια πιθανή δημοσιονομική ώθηση την οποία δεν είναι σε θέση να παρέχουν πιο εύθραυστα έθνη.
Αυτά τα επιχειρήματα έπεσαν σε μεγάλο βαθμό στο κενό στην ίδια τη Γερμανία, η οποία απολάμβανε σχετικά ισχυρή οικονομική ανάκαμψη μετά την κρίση.
Το "χρεωστικό φρένο" της χώρας, ένας κανόνας 10 ετών που κατοχυρώνεται στο σύνταγμα, ουσιαστικά απαγορεύει στο Βερολίνο να έχει δημοσιονομικά ελλείμματα.
"Οι άνθρωποι λένε εδώ και χρόνια ότι η Γερμανία πρέπει να χαλαρώσει τα οικονομικά της", δήλωσε ο Mike Riddell της Allianz Global Investors.
"Αλλά αν η οικονομία τους αναπτύσσεται γρήγορα, γιατί θα έπρεπε;"
Για τις αγορές, ωστόσο, υπάρχουν κάποιες δυσάρεστες συνέπειες.
Οι τράπεζες βασίζονται στα ομόλογα υψηλής αξιολόγησης του δημόσιου χρέους για να χρησιμοποιηθούν ως εγγύηση για δανεισμό.
Αλλά το ποσό αυτού του χρέους συρρικνώθηκε δραματικά κατά τη διάρκεια της κρίσης, χάρη σε μια σειρά από υποβαθμίσεις από τους οργανισμούς αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας.
Η έλλειψη γερμανικού χρέους περιπλέκει ήδη τα σχέδια κινήτρων της ΕΚΤ.
Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι η αγορά ομολόγων της Γερμανίας αποτελεί εμπόδιο για περαιτέρω QE.
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Mario Draghi ανέφερε πρόσφατα ότι αυτά τα όρια θα μπορούσαν να χαλαρώσουν για να επιτρέψουν την αναζωογόνηση της αγοράς ομολόγων - μια υπόδειξη που βοήθησε να τροφοδοτήσει το πρόσφατο ράλι παγκόσμιου χρέους.
Παρόλα αυτά, εάν οι προβλέψεις του Jeffery είναι ακριβείς, επιτρέποντας ακόμη και στην ΕΚΤ να αγοράσει το ήμισυ του συνόλου των γερμανικών ομολόγων, μπορεί να την αφήσει με μικρά περιθώρια σε μια μελλοντική κάμψη.
"Η έλλειψη γίνεται πολύ πιο σημαντική ανησυχία σε περίπτωση ύφεσης", δήλωσε ο Jamie Stuttard της Robeco.
Μια τέτοια πιθανότητα φαίνεται να υπάρχει.
Η γερμανική ανάπτυξη έχει επιβραδυνθεί φέτος, καθώς ο κυρίαρχος μεταποιητικός τομέας της χώρας χτυπήθηκε από τις παγκόσμιες εμπορικές εντάσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης