Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Enel Green Power: Σχέδιο αναδάσωσης στην περιοχή του αιολικού πάρκου Καφηρέα

tags :
Enel Green Power: Σχέδιο αναδάσωσης στην περιοχή του αιολικού πάρκου Καφηρέα
Το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί μέχρι το 2021
Σε φάση εφαρμογής έχει μπει το σχέδιο αναδάσωσης της Enel Green Power για τον Καστανολόγγο, το οποίο αποτελεί έναν από τους στόχους του πλαισίου που ρυθμίζει την κατασκευή του αιολικού πάρκου της εταιρείας στον Καφηρέα.
Η κατασκευή του Καφηρέα είναι η πιο πρόσφατη προσπάθεια της Enel Green Power για την αιολική ενέργεια που βρίσκεται στην Εύβοια, βαδίζοντας μαζί με τους ανέμους της βιωσιμότητας.
Σύντομα, ο άνεμος θα φυσάει κατά μήκος των αιωνόβιων καστανιών στο δάσος του Καστανόλογγου, σύμφωνα με το σχέδιο αναδάσωσης που συμφώνησε η Enel Green Power μαζί με τις τοπικές αρχές.
Στις πλαγιές της Όχης, στα 1000 μέτρα περίπου, βρίσκεται ο εντυπωσιακός Καστανόλογγος, το δάσος με τις υπεραιωνόβιες άγριες καστανιές.
Λίγες, παλιές και ανθεκτικές καστανιές είναι όλα όσα έχουν μείνει από ένα καταπράσινο τοπίο που κάλυπτε ολόκληρη την κορυφογραμμή του βουνού.
Τα επιζώντα δέντρα έχουν πλέον αποκτήσει καθεστώς «φυσικού μνημείου», κυρίως από άποψη βιοποικιλότητας, δεδομένου ότι σε όλη τη χώρα, λίγα εξακολουθούν να λογίζονται «αρχαία» καστανόδεντρα, όπως αυτά που βρίσκονται στο Καστανόλογγο.
Το σχέδιο αναδάσωσης της Enel Green Power στον Καστανόλογγο θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2021.
Ακολουθεί ένα σχέδιο παρακολούθησης που θα διαρκέσει 3 έως 5 χρόνια, πριν το έργο αυτό θεωρηθεί πλήρες και θα παραδοθεί η διαχείριση των καστανιών στις δασικές αρχές.

Διασφάλιση και καινοτομία

Για την προστασία των δένδρων και την πρόληψη της εξάπλωσης των ασθενειών και των παρασίτων, η συγκομιδή των καρπών πραγματοποιείται πρώτα σε τοπικές εγκαταστάσεις.
Αυτό, στη συνέχεια, θα οδηγήσει στο πραγματικό σχέδιο αναδάσωσης: όλα τα φυτά που χαρακτηρίζουν αυτή την αναδάσωση είναι φιλικά προς τις μέλισσες, προετοιμάζοντας έτσι το δρόμο για μια μεγάλη επιστροφή της μελισσοκομίας και της κτηνοτροφίας, που αποτελούν μέρος της κληρονομιάς του Όρους Όχη.
Ο χώρος αναδάσωσης καταρτίστηκε από τις δασικές αρχές όπως ορίζει η σχετική ελληνική νομοθεσία.
Το αιολικό πάρκο του Καφηρέα, όπως και άλλα αιολικά πάρκα που λειτουργούν στην Ελλάδα, ανήκει στις περιοχές αιολικής προτεραιότητας (ΠΑΠ).
Μετά από πολλά εμπόδια, το αιολικό πάρκο πέρασε την Εκτίμηση Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΕΠΕ), διότι προέβη σε εμπεριστατωμένη ανάλυση του τοπικού περιβαλλοντικού αποτυπώματος της εγκατάστασης, εστιάζοντας σε κάθε πτυχή του κύκλου ζωής του: από την κατασκευή μέχρι τις συνήθεις εργασίες, και την αποσυναρμολόγησή του.
Μόλις το αιολικό πάρκο του Καφηρέα, σε απόσταση αναπνοής από το χωριό της Καρύστου, έχει πλήρη ισχύ, η εγκατεστημένη ισχύς των 154 MW θα το τοποθετήσει στην πρώτη θέση των μεγαλύτερων αιολικών πάρκων της χώρας.

Πηγή: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης