Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Συντονισμός ΑΔΜΗΕ – ΔΕΔΔΗΕ για πλήρη αποκατάσταση των ζημιών στο δίκτυο ηλεκτροδότησης στην Ποτίδαια Χαλκιδικής

tags :
Συντονισμός ΑΔΜΗΕ – ΔΕΔΔΗΕ για πλήρη αποκατάσταση των ζημιών στο δίκτυο ηλεκτροδότησης στην Ποτίδαια Χαλκιδικής
Το μέγεθος των καταστροφών ήταν τέτοιο που χρειάζεται χρόνος για την ολοκλήρωση των εργασιών για την επαναλειτουργία του δικτύου
Τα ξημερώματα του Σαββάτου (13/7) εκτιμάται ότι θα αποκατασταθεί πλήρως η ζημιά που προκλήθηκε στο δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας του ΑΔΜΗΕ στην Ποτίδαια της Χαλκιδικής, εξαιτίας της φονικής καταιγίδας που σημειώθηκε τη νύχτα της Τετάρτης (10/7).
Η κινητοποίηση για την αντιμετώπιση της κατάστασης υπήρξε άμεση, ωστόσο η ζημιά ήταν μεγάλη και απαιτείται χρόνος για την αποκατάσταση της με αποτέλεσμα η Χαλκιδική να συνεχίζει να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα ηλεκτροδότησης και συνακόλουθα προβλήματα υδροδότησης εν μέσω τουριστικής περιόδου.
Για την αντιμετώπιση των ζημιών συνεργεία του ΑΔΜΗΕ και του ΔΕΔΔΗΕ μεταφέρθηκαν απ’ όλη την Ελλάδα, προκειμένου να εργαστούν για την αποκατάσταση του δικτύου, ενώ την ίδια ώρα ο υπουργός Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης απευθύνθηκε στη ΔΕΗ, στους ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγούς αλλά και στο στρατό για να εξασφαλίσει εφεδρικές γεννήτριες και ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη για την προσωρινή ηλεκτροδότηση κομβικών υποδομών όπως τα αντλιοστάσια των Δήμων.         
Τελικώς έπειτα από αγώνα δρόμου, αφού η ΔΕΗ δεν είχε διαθέσιμα ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη καθώς αυτά είχαν σταλεί για κάλυψη των αναγκών της Κρήτης, της Ρόδου και της Σαντορίνης, εξασφαλίστηκε από τον ΔΕΔΔΗΕ η κάλυψη φορτίων 15 MW μέσω των κυκλωμάτων Μέσης Τάσης από την περιοχή των Μουδανιών.
Ο ΑΔΜΗΕ από την πλευρά του εξασφάλισε από όλη την Ελλάδα τα διαθέσιμα Ηλεκτροπαραγωγά Ζεύγη (γεννήτριες δυναμικότητας 5 MW), τα φορτία των οποίων αξιοποιούνται για την ηλεκτροδότηση κρίσιμων υποδομών, σε σημεία που υποδεικνύουν οι Δήμοι.
Πρέπει να σημειωθεί εδώ ότι τα ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη που είχε νοικιάσει η ΔΕΗ, έχουν σταλεί από την αρχή του καλοκαιριού κατόπιν εντολής της ΡΑΕ, στη Ρόδο, κυρίως όμως στην Κρήτη, όπου ο φόβος για τυχόν μπλακ άουτ είναι μεγάλος, αφού η επαρκής τροφοδοσία του νησιού είναι άκρως προβληματική, όσο καθυστερεί η κατασκευή των υποβρύχιων καλωδιακών διασυνδέσεων.

Προσωρινή λύση

Στη Χαλκιδική τα ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη μαζί με γεννήτριες που διέθεσαν οι ιδιώτες, έφθασαν αργά το βράδυ, προκειμένου να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες βασικών υποδομών, όπως νοσοκομεία, και με εκ περιτροπής περικοπές, εφόσον χρειαστεί, να παρέχεται ηλεκτροδότηση στο σύνολο της περιοχής.
Το μέτρο στοχεύει στην προσωρινή αντιμετώπιση του προβλήματος, καθώς η πλήρης ηλεκτροδότηση της περιοχής δεν αναμένεται πριν από τα ξημερώματα του Σαββάτου, σύμφωνα με όσα αναφέρει σε ανακοίνωση του ο ΑΔΜΗΕ.
Ο επικεφαλής του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης, βρέθηκε από το πρωί χθες (11/7) στο σημείο της μεγάλης ζημιάς στην περιοχή Διώρυγα της Ποτίδαιας.
Εκεί έσπασαν δυο ιστοί που φέρουν δίκτυο υψηλής τάσης, ενώ τέσσερις ακόμη ιστοί έπαθαν ζημιές αφού παρασύρθηκαν από τα καλώδια.
Τα συνεργεία του ΑΔΜΗΕ έχουν εγκαταστήσει σύστημα φωτισμού και εργάστηκαν όλη τη διάρκεια της νύχτας αλλά και σήμερα ώστε να αποκαταστήσουν τη ζημιά έως το βράδυ σήμερα ή τα ξημερώματα του Σαββάτου αναλόγως των συνθηκών.   
Σε σχετική ανακοίνωση του ΑΔΜΗΕ αναδεικνύεται η δυσκολία αποκατάστασης της βλάβης, καθώς εκτός των άλλων, τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ θα πρέπει προτού αντικαταστήσουν τους πυλώνες, να αφαιρέσουν τους αγωγούς, που παρά την πτώση, παρέμειναν πάνω τους. Επισημαίνεται επίσης ότι καλαθοφόρα οχήματα θα είναι διαθέσιμα για τις εργασίες επισκευής και όλος ο απαραίτητος εξοπλισμός έχει μεταφερθεί πλέον στον χώρο των επισκευών με κινητοποίηση από την Ν. Ελλάδα, την Αττική και όλη την Βόρεια Ελλάδα που ξεκίνησε κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Τεχνικών ΔΕΗ Κώστα Μανιάτη χθες το βράδυ είχε αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση του δεύτερου και του τρίτου ποδιού της Χαλκιδικής.
Τέλος να σημειωθεί ότι το υπουργείο Οικονομίας και Επενδύσεων υπέβαλε αίτημα για άμεση ενεργοποίηση του Ταμείου Αλληλεγγύης της ΕΕ για φυσικές καταστροφές.
Σύμφωνα με τον Άδωνη Γεωργιάδη η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου έδρασε άμεσα, δίνοντας σαφείς κατευθύνσεις προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την επίσπευση της καταγραφής των ζημιών και την τεκμηρίωση του κόστους τους σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο.

πηγή: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης