Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Παπαϊωάννου (FastFinance): Μετεκλογική χώνευση επιπέδων και τιμών

tags :
Παπαϊωάννου (FastFinance): Μετεκλογική χώνευση επιπέδων και τιμών
Πιθανή τεχνική διόρθωση δεν πρέπει να μας φοβίζει, αλλά να είμαστε έτοιμοι σε σημαντικές τεχνικές στηρίξεις να αυξήσουμε θέσεις
Η Ελληνική κεφαλαιαγορά, μετά την αλλαγή κυβέρνησης, χωνεύει τα νέα επίπεδα τιμών που δημιουργήθηκαν από την γρήγορη άνοδο της.
Είναι απολύτως λογικό μετά από μια τόσο έντονη άνοδο να αναζητούνται νέα επίπεδα ισορροπίας στις χρηματιστηριακές αξίες.
Χρειάζεται επίσης λίγος χρόνος ώστε η «Αγορές» να διαβάσουν πιο καθαρά τις προθέσεις της νέας κυβέρνησης, όπου οι προεκλογικές εξαγγελίες και προθέσεις, πρέπει να μετουσιωθούν σε πράξεις «με υπερηχητικές ταχύτητες» αν δεν θέλει να χάσει το θετικό momentum.
Τα μεγάλα προβλήματα της Ελληνικής οικονομίας είναι εδώ και θα απαιτηθούν ριζικές αλλαγές για να αυξηθούν εκτός της ψυχολογίας και «οι οικονομικοί δείκτες», κυρίως όμως αυτή η πολυπόθητη ανάπτυξη που οι ρυθμοί χωλαίνουν σημαντικά από τους στόχους.
Στο Διεθνές οικονομικό περιβάλλον, οι κεντρικοί τραπεζίτες συνεχίζουν να λειτουργούν υποστηρικτικά, λόγω της επιβράδυνσης που παρατηρείται κυρίως στην Ευρωπαϊκή αλλά και την παγκόσμια οικονομία.
Έτσι παρά τα πολλά ανοικτά μέτωπα (Brexit – Ιταλία – επιβράδυνση Γερμανικής οικονομίας) και τα παγκόσμια (Αναστολή – αναβολή Εμπορικού πόλεμου ΗΠΑ – Κίνας, Κρίση στον Περσικό κόλπο), οι αγορές επαναπροσεγγίζουν ιστορικά υψηλά επίπεδα, αν και κατά την γνώμη πολλών αναλυτών χρήζουν αυξημένης επιφυλακής.
Η Ελληνική ομολογιακή αγορά μετά το θετικό εκλογικό αποτέλεσμα όπου είδε τα ιστορικά χαμηλά της, κάνει μία τεχνικού χαρακτήρα αναπήδηση στις αποδόσεις σε όλη την καμπύλη με την 5-ετή έκδοση να κινείται πέριξ του 1,24% και την 10-ετή πέριξ του 2,26%.
Παρά τον οικονομικό ανορθολογισμό που παρατηρείται στα κρατικά ομόλογα διεθνώς και πρέπει να μας βάζει σε σκέψεις, ο ΟΔΔΗΧ ετοιμάζετε πυρετωδώς για νέα έξοδο στις αγορές πριν χαλάσει το θετικό οικονομικό κλίμα.
Στο Ελληνικό χρηματιστήριο η μεταβλητότητα εμφανίζεται κα σήμερα αυξημένη με τις Τραπεζικές μετοχές να αντιπροσωπεύουν το 41% της συνολικής αξίας συναλλαγών.
Η προσοχή επικεντρώνεται στην ομολογιακή έκδοση της ΕΤΕ και όλοι περιμένουν να δουν πόσο χαμηλότερα θα επιτύχει να δανειστεί σε σχέση με την ΠΕΙΡ.
Ο Γενικός Δείκτης παρουσιάζει κοντινή στήριξη στις 820 μονάδες (ΚΜΟ expo 50 ημ).
Τα επόμενα σημεία αντίστασης οριοθετούνται στις 875 και 900 μονάδες και μόνο επιβεβαιωμένη διάσπαση τους ανοίγει τον δρόμο για άμεση συνέχιση της κίνησης.
Αντίστοιχα έγκυρη καθοδική διάσπαση των 820 μονάδων αυξάνει τις πιθανότητες για προσέγγιση των 790 μονάδων, οριοθετώντας τα επόμενα επίπεδα στηρίξεων στις 772, 765 και 740 μονάδες.
Για τον FTSE25 οι κοντινές στηρίξεις του οριοθετούνται στις 2114 και 2082 μονάδες.
Επόμενες αντιστάσεις εντοπίζονται στις 2200, 2240 και 2280 μονάδες. Χαμηλότερα των 2082 μονάδων εντοπίζονται στηρίξεις στις 2050 και 2015 μονάδες.
Η αυξημένη κινητικότητα μετοχών μικρής κεφαλαιοποίησης, που διασπούν σημαντικά μακροχρόνια τεχνικά επίπεδα τους με αυξημένους όγκους, συνεχίζεται και αυξάνεται, προϊδεάζοντας για υψηλότερα επίπεδα τιμών.
Χρήζει όμως προσοχή από τους επενδυτές, ειδικά αν δεν υποστηρίζεται από θεμελιώδη μεγέθη και βασίζεται μόνο στην φημολογία, αφού το φαινόμενο εμφανίζεται συνήθως στην τελευταία φάση ανοδικών κινήσεων.
Συμπερασματικά η Ελληνική Κεφαλαιαγορά, μετά από μια οδυνηρή 10-ετία έχει αλλάξει μακροπρόθεσμη τάση σε ανοδική.
Συνεπώς διατηρούμε την προϋπάρχουσα στρατηγική μας για την Ελλάδα, παραμένοντας μεσοπρόθεσμα συγκρατημένα αισιόδοξοι.
Πιθανή τεχνική διόρθωση δεν πρέπει να μας φοβίζει, αλλά να είμαστε έτοιμοι σε σημαντικές τεχνικές στηρίξεις να αυξήσουμε θέσεις, σε μετοχές με ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη, εξωστρέφεια και ιστορική συνέπεια μεγέθυνσης.
Η αύξηση της μεταβλητότητας (volatility) αυξάνει και την δυνατότητα trading,ανάλογα με το επενδυτικό προφίλ του κάθε επενδύτη, σε συνεννόηση (πάντα) με τους επενδυτικούς συμβούλους του.
Δεν πρέπει να λησμονούμε ότι η επενδύσεις στο χρηματιστήριο πρέπει να βασίζονται σε στρατηγικές συγκεκριμένου χρόνου και αποδόσεων, μετά από σοβαρή μελέτη των προς επένδυση εταιριών, πρέπει δε «δια ροπάλου» να αποφευχθούν τα λάθη του πρόσφατου παρελθόντος …



ΛΟΥΚΑΣ Β. ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ
ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ / CorporateAdvisor
Mc Banking & Finance
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης