Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Ο δρόμος του Μητσοτάκη δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα

tags :
Ο δρόμος του Μητσοτάκη δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα
Καθόλου εύκολη υπόθεση η επιστροφή στην… κανονικότητα
Κάθε άλλο παρά εύκολο θα είναι το έργο του Κυριάκου Μητσοτάκη για την ανάκαμψη της οικονομίας και επιτάχυνση της ανάπτυξης μέσω της μείωσης των φόρων και προσέλκυσης επενδύσεων.
Κι αυτό διότι αφενός ο στόχος του 3,5% για το πρωτογενές πλεόνασμα φαντάζει με "ζουρλομανδύα" ενώ την ίδια στιγμή, οι προεκλογικές παροχές του Αλέξη Τσίπρα "έφαγαν" κάθε δημοσιονομικό περιθώριο για… ελιγμούς, τουλάχιστον εντός του 2019.
Ούτε, όμως, και για το 2020 (οπότε -όπως έχει δεσμευθεί ο κ. Μητσοτάκης- θα έρθουν οι μειώσεις των φόρων) ο δρόμος θα είναι στρωμένος με ροδοπέταλα.
Η κυβέρνηση έχει προαναγγείλει μείωση εταιρικής φορολογίας, μείωση ΕΝΦΙΑ, μείωση ΦΠΑ, τα μηνύματα που έρχονται από τις Βρυξέλλες κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικά είναι.
Αντιθέτως, οι δανειστές εμφανίζονται ιδιαίτερα ενοχλημένοι από τις κινήσεις της κυβέρνησης, θεωρώντας ότι πρόκειται για μονομερή ενέργεια.

Τα μηνύματα για το πλεόνασμα

Αν και η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων αποτελεί βασική προϋπόθεση που έχει θέσει ο πρωθυπουργός προκειμένου να εφαρμόσει τις μειώσεις φόρων που έχει εξαγγείλει, οι δανειστές με κάθε ευκαιρία του υπενθυμίζουν ότι οι δεσμεύσεις πρέπει να τηρούνται από οποιαδήποτε κυβέρνηση.
O επικεφαλής του ESM, Klaus Regling, μετά τη συνεδρίαση του τελευταίου Eurogroup, χαρακτήρισε «ακρογωνιαίο λίθο» της συμφωνίας του 2018 τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% και ότι είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πως θα μπορούσε να αλλάξει, με δεδομένο ότι εκεί βασίζεται η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Eurogroup, Mario Centeno, διεμήνυσε ότι οι δεσμεύσεις πρέπει να τηρούνται κάθε στιγμή ενώ συμπλήρωσε «αυτός είναι ο μόνος τρόπος που γνωρίζω για την ανάκτηση της αξιοπιστίας».
Σαφή θέση κατά της αλλαγής των όρων του μνημονίου έλαβε και η Γερμανίδα καγκελάριος, Angela Merkel, στέλνοντας ένα ιδιαίτερα αυστηρό μήνυμα προς τη νέα κυβέρνηση.
Συγκεκριμένα η Merkel συμφωνεί με τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης ότι οι όροι του προγράμματος πρέπει να μείνουν ως έχουν.
«Οι υπουργοί Οικονομικών ήδη έχουν κάνει την ανακοίνωσή τους, ότι κατ' αρχάς το πλαίσιο προϋποθέσεων παραμένει.
Και βεβαίως δεν παίζει ρόλο σε ποιο κόμμα ανήκει ο εκάστοτε πρωθυπουργός, αλλά αυτά είναι προγράμματα, για τα οποία έχει γίνει εκτεταμένη διαπραγμάτευση.
Τώρα βεβαίως θα δούμε τι θα κάνει ο Έλληνας πρωθυπουργός, τι αιτήματα θα θέσει, αλλά έχω μιλήσει μαζί του τηλεφωνικώς και μου υποσχέθηκε προ πάντων ότι θα υλοποιήσει γοργά μια μεταρρυθμιστική ατζέντα, η οποία θα δημιουργήσει και οικονομική ανάπτυξη.
Και αυτό θα το δούμε τώρα, αλλά οι υπουργοί Οικονομικών είπαν κατ' αρχάς ότι δεν βλέπουν λόγο για αλλαγή του πλαισίου των προϋποθέσεων.
Με αυτό συμφωνώ κι εγώ», δήλωσε η Merkel.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης