Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Τα έργα για τη διασύνδεση Εύβοιας - Σκιάθου προκήρυξε ο ΑΔΜΗΕ – Στα 47,4 εκατ. ευρώ ο προϋπολογισμός

tags :
Τα έργα για τη διασύνδεση Εύβοιας - Σκιάθου προκήρυξε ο ΑΔΜΗΕ – Στα 47,4 εκατ. ευρώ ο προϋπολογισμός
Η προθεσμία υποβολής των προσφορών λήγει στις 2 Σεπτεμβρίου, ενώ η διάρκεια υλοποίησης των υποδομών είναι 20 μήνες
Σε τροχιά υλοποίησης μπήκε μία ακόμη ηλεκτρική διασύνδεση νησιών από τον ΑΔΜΗΕ, αυτή τη φορά με την προκήρυξη των έργων που θα ενισχύσουν την ασφάλεια τροφοδοσίας των Βορείων Σποράδων, μέσω της μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στη Σκιάθο από τον υποσταθμό του ΑΔΜΗΕ στο Μαντούδι της Εύβοιας.
Για τον σκοπό αυτό, προκηρύχθηκαν δύο διαγωνισμοί, με τη μεν πρώτη προκήρυξη να αφορά την υλοποίηση ενός νέου υποσταθμού GIS 150/20kV στη Σκιάθο, προϋπολογισμού 7,4 εκατ. ευρώ.
Αντικείμενο της δεύτερης διαγωνιστικής διαδικασίας, προϋπολογισμού 40 εκατ. ευρώ, είναι η κατασκευή της γραμμής μεταφοράς 150 kV, που θα συνδέσει τον νέο υποσταθμό με την αντίστοιχη εγκατάσταση στο Μαντούδι.
Και για τους δύο διαγωνισμούς, η προθεσμία υποβολής των προσφορών είναι η Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου, ενώ η διάρκεια υλοποίησης των υποδομών είναι 20 μήνες.
Στην περίπτωση των καλωδίων, που έχουν και συντριπτικά μεγαλύτερο προϋπολογισμό, προβλέπεται η διενέργεια ηλεκτρονικής δημοπρασίας.
Κάτι που έχει γίνει σε αρκετούς ακόμη διαγωνισμούς που έχει  προκηρύξει πρόσφατα ο Διαχειριστής, με συνέπεια να μειωθούν σημαντικά τα τιμήματα με τα οποία αναδείχθηκαν οι ανάδοχοι.

Ασφάλεια τροφοδοσίας και για Σκόπελο – Αλόννησο

Μέσω της διασύνδεσης 150 kV της Σκιάθου με το Μαντούδι, που περιλαμβάνεται στο Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης του ΑΔΜΗΕ, σκοπός είναι να ενισχυθεί η ασφάλεια τροφοδοσίας του νησιού, αλλά και της Σκοπέλου και της Αλοννήσου, που συνδέονται με τη Σκιάθο με εναέρια και υποθαλάσσια καλώδια μέσης τάσης.
Τα τρία νησιά αυτή τη στιγμή τροφοδοτούνται σήμερα με ρεύμα μέσω της γραμμής μεταφοράς που ξεκινάει από τον υποσταθμό στο νότιο Πήλιο (Γλαύκος).
Ωστόσο, όταν εμφανίζονται βλάβες στη γραμμή τροφοδοσίας του υποσταθμού Γλαύκου με τον Βόλο, συνήθως λόγω κακοκαιρίας, σημειώνονται διακοπές τροφοδότησης.
Η διασύνδεση 150 kV Εύβοιας - Σκιάθου θα μπορεί σε μία τέτοια περίπτωση να εξυπηρετήσει το σημαντικότερο ποσοστό των φορτίων των Βορείων Σποράδων, αποτελώντας μία εναλλακτική «γραμμή όδευσης» ηλεκτρικής ενέργειας στα τρία νησιά.
Στο πλαίσιο της διασύνδεσης, θα κατασκευασθεί μία εναέρια γραμμή μήκους 17 χλμ. από το Μαντούδι έως το βορειοανατολικά παράλια της Εύβοιας, δίνοντας από το σημείο αυτό τη «σκυτάλη» σε ένα υποβρύχιο καλώδιο μήκους 35 χλμ., που θα καταλήγει στον υποσταθμό της Σκιάθου.
Μάλιστα, ο υποσταθμός θα κατασκευασθεί κοντά στον αιγιαλό, ώστε να αποφευχθεί η κατασκευή γραμμής μεταφοράς 150 kV στο νησί.

Πηγή: www.worldenergynews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης