Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Στο 8,25% διαμορφώθηκε το επιτόκιο στο tier 2 της Εθνικής ύψους 400 εκατ, με προσφορές 1,65 δισ. – Πλήρης επιβεβαίωση BN

Στο 8,25% διαμορφώθηκε το επιτόκιο στο tier 2 της Εθνικής ύψους 400 εκατ, με προσφορές 1,65 δισ. – Πλήρης επιβεβαίωση BN
Στο 8,25% διαμορφώνεται το επιτόκιο στο ομόλογο tier 2 της Εθνικής τράπεζας
(upd4)Στο 8,25% διαμορφώνεται το επιτόκιο στο ομολογιακό δάνειο μειωμένης εξασφάλισης tier 2 της Εθνικής Τράπεζας επιβεβαιώνοντας πλήρως το bankingnews που ανέφερε εύρος επιτοκίου μεταξύ 8,25% με 8,50%.
Το βιβλίο προσφορών άνοιξε σήμερα 11 Ιουλίου 2019 στις 11:00, με τις προσφορές να φτάνουν τελικά τα 1,65 δισ. ευρώ, με τον δείκτη κάλυψης να είναι 4,12 φορές.

Οι πληροφορίες επιβεβαιώνουν σχετικά ρεπορτάζ του bankingnews.
Το 8,25% θεωρείται σχετικά ικανοποιητικό, είναι χαμηλότερο από το 9,75% της Τράπεζας Πειραιώς αλλά οριακά υψηλότερο από το στόχο που είχε θέσει η Εθνική Τράπεζα.
Να σημειωθεί ότι η Εθνική τράπεζα είχε στο πρόσφατο παρελθόν διερευνήσει την αγορά και είχε δεχθεί επιτόκια στο 8,5% τα οποία είχε απορρίψει για το tier 2 μειωμένης εξασφάλισης.
Η Εθνική θα αντλήσει 400 εκατ. ευρώ με στόχο να ενισχύσει τα ίδια της κεφάλαια.
Να σημειωθεί ότι η Εθνική πραγματοπoίησε roadshow στο Λονδίνο σε διεθνείς επενδυτές για να συγκεντρώσει 400 εκατ. μέσω του ομολογιακού… στο οποίο παραβρέθηκε και ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Παύλος Μυλωνάς.
Για την Εθνική ο ιδανικός στόχος θα ήταν το 7,90% επιτόκιο…αλλά το επιτόκιο στο 8,25% θα θεωρηθεί ικανοποιητικό.
Με επιτόκια 8,25% η Εθνική θα πληρώσει σε τόκους 33 εκατ ετησίως.
Το ομολογιακό tier 2 θα ενισχύσει τα εποπτικά κεφάλαια της Εθνικής τράπεζας.
Για την Εθνική το καλό επιτόκιο έχει πολλαπλούς στόχους
1)Να δείξει ότι βελτιώνεται το επενδυτικό κλίμα (επενδυτικό και πολιτικό μήνυμα και λόγω της ΝΔ)
2)Να αποδείξει ότι μπορεί να δανειστεί με καλύτερους όρους από την Πειραιώς
3)Να διαμορφώσει μια νέα τάση όπου οι τράπεζες στην Ελλάδα αντλούν κεφάλαια από τις διεθνείς αγορές.
Η Goldman Sachs και η Morgan Stanley είναι οι Παγκόσμιοι Συντονιστές και οι BofA Merrill Lynch, Credit Suisse και JP Morgan εμφανίζονται ως Joint Bookrunners, προκειμένου να οργανώσουν σειρά επενδυτικών επαφών στο Λονδίνο.
Η έκδοση αναμένεται να κλείσει έως τις 11 Ιουλίου 2019 και θα φέρει αξιολόγηση Caa2 από την Moody's, από την Standard and Poor's CCC και από την Fitch CCC-

Οι αλλαγές στο διοικητικό συμβούλιο στο πλαίσιο συναίνεσης με το ΤΧΣ και στόχο τον μετασχηματισμό της τράπεζας

Τέσσερα στελέχη της Εθνικής Τράπεζας που συμμετέχουν στο διοικητικό συμβούλιο αποχωρούν στο πλαίσιο ευρύτερων ανακατατάξεων που έχει ήδη σχεδιάσει η τράπεζα, με την συναίνεση του ΤΧΣ, του SSM και με στόχο την υλοποίηση του μετασχημαρισμού.
Συγκεκριμένα, αποχωρεί ο Παναγιώτης Δασμάνογλου από εκτελεστικό μέλος του διοικητικού συμβουλίου, αλλά διατηρεί όλες τις άλλες αρμοδιότητες που έχει, με επίκεντρο την κανονιστική συμμόρφωση.
Ο Δασμάνογλου, όπως είχε αναφέρει το bankingnews.gr, αποχωρεί από το διοικητικό συμβούλιο, αλλά ισχυροποιείται στο εσωτερικό της Εθνικής Τράπεζας.
Επίσης αποχωρούν ο Χάρης Μάκκας από μη εκτελεστικό μέλος του διοικητικού συμβουλίου και η Eva Cederbalk, η οποία ήταν μη εκτελεστικό μέλος στο διοικητικό συμβούλιο.
Επίσης και ο Ιωάννης Ζωγραφάκης αποχωρεί από το διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας, ο οποίος ανέλαβε τον Ιούλιο του 2018.
Πέραν αυτών σε επόμενη φάση θα αποχωρήσει και ο Δημήτρης Καποτόπουλος, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Εθνικής, καθώς συνταξιοδοτείτε.
Όπως έχει αποκαλύψει το bankingnews.gr νέος αντιπρόεδρος στην Εθνική Τράπεζα θα αναλάβει ο Γκίκας Χαρδούβελης, ο οποίος υπήρξε υπουργός Οικονομικών και οικονομικός σύμβουλος στη Eurobank.
Δεν αποκλείεται μεταξύ των νέων μελών που θα ενταχθούν στο νέο διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής να περιλαμβάνεται και ο Βασίλης Καραμούζης, τωρινό στέλεχος της Εθνικής Τράπεζας και γιός του Νίκου Καραμούζη, πρώην προέδρου της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.
Οι αλλαγές στο διοικητικό συμβούλιο θα επικυρωθούν στην επικείμενη γενική συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί, μάλλον, 31 Ιουλίου 2019.

Η ανακοίνωση της Εθνικής Τράπεζας

Την αποχώρηση τεσσάρων στελεχών της από το διοικητικό της συμβούλιο ανακοίνωσε η Εθνική Τράπεζα.
Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι: «Σε συνέχεια της προηγούμενης από 28 Ιουνίου 2019 ανακοίνωσής της, η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος Α.Ε. ανακοινώνει ότι, λαμβάνοντας υπόψη τις νέες στρατηγικές επιδιώξεις όπως αυτές παρουσιάστηκαν στην επενδυτική κοινότητα κατά την ημερίδα που πραγματοποιήθηκε με επενδυτές την 16η Μαΐου 2019, η Τράπεζα εργάζεται από κοινού με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (το ‘ΤΧΣ’) για την εξέταση και περαιτέρω ενδυνάμωση της δομής εταιρικής διακυβέρνησης του Διοικητικού Συμβουλίου.
Πλέον των ανωτέρω, η Τράπεζα ενημερώνει επίσης ότι, κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης του Διοικητικού της Συμβουλίου, ανακοινώθηκε η παραίτηση τριών μη εκτελεστικών μελών του Δ.Σ. – της κας Eva Cederbalk, του κ. Χάρη Μάκκα και του κ. Ιωάννη Ζωγραφάκη.
Περαιτέρω, ο κ. Παναγιώτης Δασμάνογλου, όπως ήταν προγραμματισμένο, δεν θα συνεχίσει να παρέχει υπηρεσίες ως εκτελεστικό μέλος, παραμένοντας Γενικός Διευθυντής της Τράπεζας και Γραμματέας Διοικητικού Συμβουλίου, με τα ίδια καθήκοντα.
Η Τράπεζα ευχαριστεί θερμά τα απερχόμενα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου για την σημαντική τους προσφορά στις εργασίες της Τράπεζας.
Ως μέρος του συνολικού σχεδίου της Τράπεζας για την περαιτέρω ενδυνάμωση της δομής εταιρικής διακυβέρνησης, η Τράπεζα σκοπεύει να προτείνει νέα μέλη Δ.Σ. στην ερχόμενη Γενική Συνέλευση των Μετόχων, τόσο για την αντικατάσταση των μελών που αποχωρούν όσο και για την περαιτέρω προσθήκη μελών στο Δ.Σ».

Το ΤΧΣ συναινεί με τις διοικητικές αλλαγές της Εθνικής Τράπεζας

Σε συμφωνία με το Διοικητικό Συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας έχει περιέλθει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) μια σειρά βελτιώσεων σε θέματα που άπτονται της εταιρικής διακυβέρνησης της Τραπέζης, σύμφωνα με εισηγήσεις που προσφάτως κατέθεσε στον Πρόεδρο αυτής.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΤΧΣ, το Ταμείο, στηρίζει πλήρως την διοίκηση και το Διοικητικό Συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας, στην υιοθέτηση και εφαρμογή βέλτιστων πρακτικών και είναι πεπεισμένο ότι οι επικείμενες αλλαγές θα ενισχύσουν σημαντικά τη θεσμική λειτουργία του Διοικητικού Συμβουλίου, συνεισφέροντας κατ’ επέκταση στη συνολική περαιτέρω ανάπτυξη της Τραπέζης.
Το Ταμείο ενεργεί πάντοτε, στα πλαίσια του θεσμικού ρόλου που του έχει ανατεθεί με τον ιδρυτικό του νόμο 3864/2010, για τη διασφάλιση της σταθερότητας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.
Σε αυτό το πλαίσιο και με την ιδιότητα του ενεργού μετόχου, το Ταμείο βρίσκεται σε διαρκή συνεργασία με τις συστημικές τράπεζες προς την κατεύθυνση ενδυνάμωσης της εταιρικής διακυβέρνησης αυτών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης