Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Στην έκδοση 15ετούς ομολόγου ίσως και στις 16 Ιουλίου σχεδιάζει ο ΟΔΔΗΧ με στόχο 2,5 δισ. και επιτόκιο 2,80%

Στην έκδοση 15ετούς ομολόγου ίσως και στις 16 Ιουλίου σχεδιάζει ο ΟΔΔΗΧ με στόχο 2,5 δισ. και επιτόκιο 2,80%
Ο στόχος για έκδοση 15ετούς είναι διττός
Στην έκδοση 15ετούς ομολόγου λήξης 2034 σχεδιάζει να προχωρήσει το ελληνικό δημόσιο ίσως και στις 16 Ιουλίου εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες και έχει υπάρξει η κατάλληλη προετοιμασία.
Με βάση ορισμένες πληροφορίες ο Οργανισμός Διαχείρισης του Δημοσίου Χρέους αξιολογώντας την μεγάλη βελτίωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων – παρά τις πρόσκαιρες πωλήσεις – σε συνδυασμό με την προσδοκία ότι η FED μπορεί να μειώσει τα επιτόκια… θα διαμορφωθεί θετικό κλίμα στα ομόλογα και της Ευρώπης και της Ελλάδος.
Ο στόχος για έκδοση 15ετούς είναι διττός
1)Το ελληνικό δημόσιο θέλει να μειώσει το κόστος δανεισμού και στις μακροπρόθεσμες εκδόσεις.
Ήδη τα επιτόκια έχουν υποχωρήσει στο 2,75% με 2,77% στα 15 χρόνια οπότε απόδοση 2,80% μάλλον θα πρέπει να θεωρείται εύλογη.
Μέχρι την έκδοση μπορεί να υπάρξει περαιτέρω πτώση στις αποδόσεις των ομολόγων.
2)Η Ελλάδα με αυτόν τον τρόπο περνάει ένα μήνυμα στις αγορές ότι μπορεί να δανειστεί και πέραν του 2032.
Το 2032 λήγουν τα μακροπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.
Έως το 2032 τα ομόλογα θεωρούνται βιώσιμα και μετά το 2032 μη βιώσιμα με βάση την έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους από το ΔΝΤ.
Βέβαια υπάρχει και ένα αντικίνητρο.
Γιατί το ελληνικό κράτος να πειραματιστεί με τις αγορές μια έκδοση που ναι μεν θα πετύχει και με πολύ ικανοποιητικό επιτόκιο για τα ελληνικά δεδομένα αλλά ο τίτλος που θα εκδοθεί 15ετές λήξης 2034 μπορεί να αποτελεί στόχο κερδοσκοπίας.
Να σημειωθεί ότι μετά την οριστική άρση των capital controls στις ελληνικές τράπεζες που αναμένεται προσεχώς ΕΚΤ και SSM θα εξετάσουν την αύξηση των ορίων αγοράς ελληνικών ομολόγων από τις ελληνικές τράπεζες.
Να σημειωθεί ότι ήδη κατέχουν μακροπρόθεσμο χρέος περί τα 8,5 με 10 δισεκ. και θα μπορούσαν σχεδόν να διπλασιαστούν.

Έρχεται αναβάθμιση των προοπτικών της Ελλάδος - όχι ακόμη πιστοληπτικής ικανότητας - από Fitch και Moody’s

Δεν φαίνεται να υπάρχει βιασύνη να αναβαθμίσουν την Ελλάδα οι οίκοι αξιολόγησης κίνηση προφανώς εύλογη καθώς αναμένουν το επόμενο διάστημα να ξεδιπλωθεί το κυβερνητικό έργο της ΝΔ.
Σε πρώτη φάση είναι πιθανή η αναβάθμιση των προοπτικών outlook της οικονομίας σε θετική positive και όχι της πιστοληπτικής ικανότητας.
Στο πλαίσιο αυτό τον Αύγουστο στις 2 Αυγούστου με την Fitch και στις 23 Αυγούστου με την Moody’s θα αναβαθμιστούν οι προοπτικές σε θετικές της ελληνικής οικονομίας από σταθερές που βαθμολογούνται αυτή την περίοδο.
Πάντως αυξάνονται οι πιθανότητες έως το τέλος του 2019 η Ελλάδα να βαθμολογείται σε ΒΒ από ΒΒ- δηλαδή αναβάθμιση μιας κλίμακας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης