Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

«Απώλειες» 500 εκατ. ευρώ για τις τράπεζες ελέω απαγόρευσης ομολόγων

«Απώλειες» 500 εκατ. ευρώ για τις τράπεζες ελέω απαγόρευσης ομολόγων
Μέχρι το Σεπτέμβριο 2019 η άρση των περιορισμών αγοράς
Δυνητικές απώλειες που μπορεί και να ξεπερνούν τα 500 εκατ. ευρώ παρουσιάζουν οι ελληνικές τράπεζες από την αδυναμία τους να μπορούν να αγοράσουν ομόλογα λόγω των περιορισμών του 2015.
Πρόκειται για τους περιορισμούς στις αγορές ομολόγων που επέβαλε το Φεβρουάριο του 2015 ο Μάριο Ντράγκι στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης της τότε κυβέρνησης που λίγους μήνες αργότερα οδήγησε και στην επιβολή κεφαλαιακών περιορισμών.
Έκτοτε οι τράπεζες δεν μπορούν να αυξήσουν τα χαρτοφυλάκιά τους σε ομόλογα και λαμβάνουν έγκριση από την ΤτΕ προκειμένου να αντικαταστήσουν ομόλογα είτε που έχουν λήξει είτε που έχουν πουλήσει, ακριβώς στο ισόποσο.
Οι περιορισμοί αυτοί πάντως είναι εξαιρετικά πιθανόν να αρθούν μαζί ή και πριν από τα capital controls,  το δε θέμα αυτό απασχόλησε ιδιαιτέρως τη συνάντηση των τραπεζιτών με τον επικεφαλής του SSM Andrea Enria.
Στο τέλος του 2018 οι εκδόσεις ομολόγων και εντόκων γραμματίων του δημοσίου των τεσσάρων συστημικών τραπεζών ανέρχονταν σε  15,5 δισ. ευρώ.
Εκτιμάται πως η έλευση της νέας κυβέρνησης αλλά και οι αναβαθμίσεις που αναμένονται από Fitch και από Moody's στις 2 και 23 Αυγούστου αντιστοίχως θα επιταχύνουν τις εξελίξεις προς αυτήν την κατεύθυνση  (εκτιμάται μέχρι το Σεπτέμβριο) και ασφαλώς πριν την άρση των capital controls που πάντως δεν θα καθυστερήσει.
Γιατί  μπορεί οι αρχές να μιλούν για άρση των κεφαλαιακών περιορισμών μέχρι το τέλος του έτους αλλά με περίπου μεγάλη βεβαιότητα οι κινήσεις αναμένονται πριν το τέλος του έτους.
Οι δυνητικές πάντως απώλειες για τις ελληνικές τράπεζες που αναγκάζονται να εκδίδουν ομολογιακές εκδόσεις με πολύ μεγάλα επιτόκια (έως 9%) την ίδια στιγμή που δανείζουν με 3,5% οδηγούν στο ασφαλές συμπέρασμα πως η χαμένη τούτη κούρσα των ομολόγων κοστίζει στα πιστωτικά ιδρύματα πάρα πολύ.
Υπ΄ αυτήν την έννοια οι εποπτικές αρχές οι αρχές θα μπορούσαν να είναι πιο ευέλικτες σε ότι αφορά τις αποφάσεις τους επί των συγκεκριμένων αυτών θεμάτων.
Αρκετοί εκτιμούν πως οι τράπεζες αν κρίνουν, θα μπορέσουν πιθανόν να διπλασιάσουν τις αξίες των ομολόγων τους που άλλωστε στέκουν σε μονοψήφια ποσοστά επί του συνόλου του ενεργητικού τους εφόσον αρθούν οι σχετικοί περιορισμοί..
Τις δυνητικές απώλειες που υφίστανται  οι ελληνικές τράπεζες σε μια περίοδο κατά την οποία επιθυμούν να ενισχυθούν κεφαλαιακά έχοντας να αντιμετωπίσουν εξαιρετικά κρίσιμα stress tests το 2020, και το φάσμα του περιορισμού των κόκκινων δανείων τις κατανοούν πολύ καλά οι θεσμοί που θα έπρεπε ίσως να βοηθήσουν τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας σε μια κατάσταση χαλάρωσης των περιορισμών που υφίστανται.
Εξάλλου αυστηρότερα αναμένεται να γίνουν σταδιακά τα stress tests των ευρωπαϊκών τραπεζών αρχής γενομένης από το 2020 .
Τα  αυστηρότερα κριτήρια που ζητάει η έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου θα πρέπει να θεωρείται περίπου βέβαιο πως μεταφράζονται σε υψηλότερες κεφαλαιακές απαιτήσεις για τις τράπεζες.
Συμπερασματικά το ελεγκτικό συνέδριο πραγματογνωμόνων κατέγραψε  πως η EBA θα πρέπει:

- να αυξήσει γεωγραφικά τη δραστηριότητα των δοκιμών επιλέγοντας τράπεζες που ενδέχεται να απειλούνται από συστημικούς κινδύνους και δεν τις περιλαμβάνει στα stress tests.
- να ορίσει τα ελάχιστα επίπεδα πίεσης άγχους για την ΕΕ ως σύνολο και να εξετάσει τους κινδύνους  που διατρέχουν οι τράπεζες με βάση τα παραπάνω δεδομένα.
-να ενισχυθεί ο έλεγχός και  η εποπτική προσέγγιση της ΕΒΑ.

Σε ότι αφορά τη χώρα μας αυτή αναμένεται τα κριτήρια των stress tests στις αρχές του 2020 και οι ελληνικές τράπεζες επιχειρούν να πάρουν την καλύτερη δυνατή θέση στη σκακιέρα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης