Διεθνή

Σε υψηλό μιας εβδομάδας ο χρυσός, λόγω Powell - Άνοδος 0,9% στα 1.412,50 δολ. ανά ουγγιά

tags :
Σε υψηλό μιας εβδομάδας ο χρυσός, λόγω Powell - Άνοδος 0,9% στα 1.412,50 δολ. ανά ουγγιά
Η τιμή του χρυσού παραδόσεως Ιουνίου έκλεισε με άνοδο 0,9% ή 12 δολ. στα 1.412,50 δολ. ανά ουγγιά
Με σημαντική άνοδο έκλεισε σήμερα (10/7/2019) ο χρυσός, ανερχόμενος μάλιστα σε υψηλό μιας εβδομάδας, καθώς ο διοικητής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed), Jerome Powell, δήλωσε πως η κεντρική τράπεζα «θα ενεργήσει όπως αρμόζει» για να διατηρηθεί η οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ.
Ο διοικητής της Fed, Jerome Powell, δήλωσε σήμερα στο Κογκρέσο πως η κεντρική τράπεζα «θα ενεργήσει όπως αρμόζει» για να διατηρηθεί η οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ.
Ο Powell δήλωσε πως οι ανησυχίες για την εμπορική πολιτική και η αδύναμη παγκόσμια οικονομία «συνεχίζουν να επιβαρύνουν τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας», ενώ τόνισε πως η κεντρική τράπεζα είναι έτοιμη να δράσει όπως αρμόζει για να διατηρήσει τη δεκαετή οικονομική επέκταση.
Οι δηλώσεις του Powell θα μπορούσαν να ενισχύσουν τις προσδοκίες για μια μείωση των επιτοκίων από τη Fed στη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας στα τέλη Ιουλίου.
Οι προσδοκίες για μια μείωση των επιτοκίων στη συνεδρίαση του Ιουλίου διαμορφώνονταν στο 100%, σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch της CME Group, ωστόσο μετά τη δημοσίευση των ισχυρών στοιχείων για την απασχόληση έχουν μετριαστεί.
Η τιμή του χρυσού παραδόσεως Ιουνίου έκλεισε σήμερα με άνοδο 0,9% ή 12 δολ. στα 1.412,50 δολ. ανά ουγγιά.
Την ίδια ώρα, περαιτέρω ώθηση στον χρυσό προσέφερε η αποδυνάμωση του δολαρίου.
Ο δείκτης δολαρίου -που παρακολουθεί το αμερικανικό νόμισμα έναντι ενός καλαθιού έξι σημαντικών νομισμάτων- υποχωρεί κατά 0,4% στις 96,7 μονάδες.
Το ευρώ ενισχύεται κατά 0,4% έναντι του δολαρίου, στο 1,125 δολ., ενώ η στερλίνα σημειώνει άνοδο 0,3% στο 1,250 δολ.
Σημειώνεται ότι η πτώση του δολαρίου τείνει να προσφέρει ώθηση στα εμπορεύματα που συνδέονται με το νόμισμα, όπως ο χρυσός, καθώς καθιστά φθηνότερη την αγορά τους από κατόχους άλλων νομισμάτων.
Εν τω μεταξύ, στο επίκεντρο βρίσκονται οι διμερείς διαπραγματεύσεις ΗΠΑ - Κίνας.
Οι διαπραγματευτές των δύο χωρών είχαν τηλεφωνική επικοινωνία, στο πλαίσιο των συνομιλιών για τη μεταξύ τους αντιπαράθεση στο εμπόριο, με τις δύο πλευρές να συμφωνούν ότι ο διάλογος πρέπει να συνεχιστεί και να επανεκκινήσει.
Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Steven Mnuchin, και ο Αμερικάνος αντιπρόσωπος για το εμπόριο, Robert Lighthizer, συνομίλησαν με τον αντιπρόεδρο της κινεζικής κυβέρνησης, Liu He, οι οποίοι συζήτησαν «για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων με σκοπό να επιλυθούν τα εμπορικά ζητήματα που εκκρεμούν μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ».
Μάλιστα συνεργάτης του Trump υποστήριξε ότι οι συνομιλίες ήταν εποικοδομητικές και ότι πολύ σύντομα οι Mnuchin και Lighthizer θα μεταβούν στην Κίνα.
Σημειώνεται ότι στο περιθώριο της συνόδου της G20 στην Οσάκα στα τέλη του Ιουνίου, οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Κίνας συμφώνησαν να κηρύξουν ανακωχή στον εμπορικό πόλεμο τους και αποφάσισαν να επαναληφθούν οι διαπραγματεύσεις, που διεκόπησαν απότομα τον Μάιο, ύστερα από τις καταγγελίες των ΗΠΑ ότι η Κίνα υπαναχώρησε από δεσμεύσεις που είχε κάνει.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης