Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Η έλλειψη ασφαλών ομολόγων με απόδοση ωθεί τους επενδυτές στην ευρωπεριφέρεια

tags :
Η έλλειψη ασφαλών ομολόγων με απόδοση ωθεί τους επενδυτές στην ευρωπεριφέρεια
Οι επενδυτές αναζητούν αποδόσεις ακόμη και σε τίτλους που ωριμάζουν μετά από έναν αιώνα
Μεγάλες ανισορροπίες και πρωτοφανείς επενδυτικές συμπεριφορές, εντοπίζει η Societe Generale, τονίζοντας ότι η έλλειψη ασφαλών ομολόγων με θετική απόδοση ωθεί τους επενδυτές στην ευρωπαϊκή περιφέρεια.
Αφορμή για το σχόλιο στάθηκαν οι πρόσφατες εκδόσεις ομολόγων από την Ιταλία και την Αυστρία.
Η Ιταλία κατάφερε την έκδοση ομολόγου 48ετούς διάρκειας με απόδοση 3% και η Αυστρία εξέδωσε ομόλογο 98ετούς διάρκειας με επιτόκιο 1,17%!
Και οι αποδόσεις, ειδικά στην Ιταλία, είναι σαν ένα θαύμα, δεδομένου του πολιτικού και οικονομικού κινδύνου στη χώρα αυτή.
Αυτή η εικόνα δεν είναι τίποτα παραπάνω από τη "δίψα" της αγοράς για να αναζητήσει αποδόσεις.
Το ομόλογο μάλιστα της Αυστρίας δείχνει ότι οι επενδυτές πρέπει να δεσμευτούν για 98 χρόνια προκειμένου να πετύχουν απόδοση 1,2% (επίπεδο παρόμοιο με τον πληθωρισμό της ζώνης του ευρώ) και όσοι έχουν όρεξη για λίγο μεγαλύτερο κίνδυνο πρέπει να υπομείνουν τα 48 χρόνια της Ιταλίας για ένα 2,85%.
Πολλοί επενδυτές φυσικά δεν θα ζουν... πριν την ωρίμανση του ιταλικού ομολόγου.
Η ελπίδα τώρα είναι οι ιταλικές αποδόσεις να μειωθούν περαιτέρω (τα ομόλογα αυξάνονται σε αξία όταν μειώνονται οι αποδόσεις) αν οι σχέσεις παραμείνουν θετικές και εποικοδομητικές μεταξύ Ρώμης και Βρυξελλών.
Επίσης, η έκθεση σε έναν τίτλο ωρίμανσης μετά από 98 έτη εμπεριέχει και αυτή τον κίνδυνό της.
Ωστόσο, ο βασικός καταλύτης για τους επενδυτές ομολόγων είναι ότι το δημόσιο χρέος της Αυστρίας ήταν μόνο στο 73% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος στο τέλος του πρώτου τριμήνου αυτού του έτους, ενώ ρο χρέος της Ιταλίας κυμαίνεται στο 132,2% και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι θα υπερβεί το 135% το 2020.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης