Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Μια λάθος ανάγνωση των προθέσεων της ΝΔ για τις τράπεζες έχει προκαλέσει αναίτια κατολίσθηση στις μετοχές – Έρχεται αντίδραση

Μια λάθος ανάγνωση των προθέσεων της ΝΔ για τις τράπεζες έχει προκαλέσει αναίτια κατολίσθηση στις μετοχές – Έρχεται αντίδραση
Λογικά μετά την βίαιη διόρθωση στις 9 Ιουλίου με το χρηματιστήριο στο -4,28% και στις 840 μονάδες και την πτώση των τραπεζών έως -18,52% η Attica bank και -10,30% η Πειραιώς… θα πρέπει να υπάρξει ανοδική αντίδραση.
«Τα σενάρια και οι φήμες που κυκλοφορούν για τα σχέδια της κυβέρνησης της ΝΔ για τις ελληνικές τράπεζες δεν έχουν καμία βάση.
Η ΝΔ δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσει το κεφαλαιακό απόθεμα των 24 δισεκ. για τις ελληνικές τράπεζες.
Θα υιοθετήσει θεσμικές και συλλογικές λύσεις για την αντιμετώπιση των προβληματικών δανείων χωρίς να πλήξει τους ιδιώτες μετόχους»
Επί της ουσίας τα 24 δισεκ. του κεφαλαιακού μαξιλαριού δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τις τράπεζες, ο σκοπός τους είναι σαφής να χρηματοδοτήσουν την οικονομία όχι να κατευθυνθούν στις τράπεζες.
Συν τοις άλλοις δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν κεφάλαια από το κράτος για τις τράπεζες, θα θεωρηθεί κρατική βοήθεια, η DGComp η Επιτροπή Ανταγωνισμού θα απορρίψει τέτοια σχέδια μετά βεβαιότητας.
Το μήνυμα που στέλνουν ορισμένα στελέχη της ΝΔ είναι ότι μια λάθος ανάγνωση των προθέσεων της ΝΔ έχει προκαλέσει αναίτια μεγάλη πίεση στις τραπεζικές μετοχές.
Λογικά μετά την βίαιη διόρθωση στις 9 Ιουλίου με το χρηματιστήριο στο -4,28% και στις 840 μονάδες και την πτώση των τραπεζών έως -18,52% η Attica bank και -10,30% η Πειραιώς… θα πρέπει να υπάρξει ανοδική αντίδραση.
Ωστόσο δεν πρέπει ουδείς να λησμονεί ότι οι τραπεζικές μετοχές γενικώς θεωρούνται ακριβές, η δομή των κεφαλαίων τους και της κερδοφορίας τους δεν θα πρέπει να υποτιμάται στις αναλύσεις για την δίκαιη αξία τους στο χρηματιστήριο.
Αν και ακόμη η ΝΔ δεν έχει σαφή σχέδιο για τις τράπεζες ωστόσο σε γενικές γραμμές μπορεί να ειπωθεί ότι θα ακολουθήσει την γραμμή που χάραξε η προηγούμενη κυβέρνηση.
Ποιες θα είναι οι παρεμβάσεις;
1)Θα επισπεύσει το APS ή Ιταλικό μοντέλο με την παροχή εγγυήσεων από το ελληνικό κράτος.
Η ΝΔ σε ανύποπτο χρόνο έχει υποστηρίξει την άποψη ότι η λύση της τιτλοποίησης με παράλληλη παροχή εγγυήσεων από το κράτος μπορεί να εφαρμοστεί.
Οπότε θα ξεκινήσει νέο γύρο διαπραγματεύσεων με την Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ την DGComp ώστε να κλείσουν οι εκκρεμότητες.
Μετά μάλιστα και την μείωση των CDS στις 237 μονάδες βάσης, το μέσο κλιμακούμενο επιτόκιο της προμήθειας που θα πληρώνουν οι τράπεζες στο ελληνικό δημόσιο εκτιμάται στο 2,3% με 2,4%.
Η Eurobank αλλά και η Πειραιώς και η Εθνική θα χρησιμοποιήσουν το APS.
2)Θα προωθήσει τον νέο νόμο για την προστασία της πρώτης κατοικίας και τον μηχανισμό επιδότησης δόσης όπως αναφέρεται στον νόμο
3)Θα αρθούν το αργότερο τον Σεπτέμβριο τα capital controls οριστικά.
Αν και οι κεφαλαιακοί έλεγχοι σε μεγάλο βαθμό έχουν αρθεί, ωστόσο η κυβέρνηση της ΝΔ θα είναι αυτή που θα ανακοινώσει επίσημα ότι όλοι οι περιορισμοί αίρονται από το τραπεζικό σύστημα.
4)Θα προωθηθεί το σχέδιο οι τράπεζες στην Ελλάδα να αυξήσουν τα όρια που έχουν τεθεί από την ΕΚΤ για το ύψος των ομολόγων που μπορεί να αγοράσουν, πιθανότατα θα διπλασιαστούν π.χ. από 3 δισεκ. σε 6 δισεκ ή 2,5 δισεκ. σε 5 δισεκ. κ.ο.κ.
5)Η κυβέρνηση της ΝΔ θέλει οι ελληνικές τράπεζες να περάσουν τα stress tests του Ιουλίου 2020.
Για τον σκοπό αυτό θα συμβάλλει με τον ρυθμό ανάκαμψης της οικονομίας ΑΕΠ και με τις αναπροσαρμογές στα ακίνητα που επιδρούν ειδικά στο δυσμενές σενάριο των stress tests.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης