Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Οι ΗΠΑ έχουν βάλει στόχο να αναπτύξουν οπλικά συστήματα που θα ελέγχονται από το μυαλό των στρατιωτών

tags :
Οι ΗΠΑ έχουν βάλει στόχο να αναπτύξουν οπλικά συστήματα που θα ελέγχονται από το μυαλό των στρατιωτών
Μετά τα τηλεκατευθυνόμενα και τα «έξυπνα» αυτοκατευθυνόμενα οπλικά συστήματα, έρχονται τα όπλα που θα ελέγχονται απευθείας από τον νου των στρατιωτών


Μετά τα τηλεκατευθυνόμενα και τα «έξυπνα» αυτοκατευθυνόμενα οπλικά συστήματα, έρχονται τα όπλα που θα ελέγχονται απευθείας από τον νου των στρατιωτών.
Σχετική είναι και η ανάπτυξη τεχνολογίας που θα επιτρέπει την επικοινωνία μεταξύ ανθρώπινων (στρατιωτικών) εγκεφάλων.
Ήδη, η Υπηρεσία Προηγμένων Αμυντικών Ερευνητικών Προγραμμάτων (DARPA) του αμερικανικού Πενταγώνου ανακοίνωσε ότι θα χρηματοδοτήσει ερευνητικά προγράμματα που θα επιτρέπουν σε drones και σε άλλα όπλα να «διαβάζουν» τη σκέψη των χειριστών τους και να ανταποκρίνονται στις εντολές τους, χωρίς να χρειάζεται ο στρατιώτης να πατήσει κάποιο κουμπί ή να κινήσει έναν κέρσορα ή ένα χειριστήριο.
Η γενετική τροποποίηση του ανθρώπινου εγκεφάλου, η τεχνητή νοημοσύνη, η νανοτεχνολογία και η υπέρυθρη ακτινοβολία είναι μερικά από τα εργαλεία που θα αξιοποιηθούν για να δημιουργηθούν οπλικά συστήματα ελεγχόμενα από τη σκέψη στο πλαίσιο του προγράμματος Μη-Χειρουργικής Νευροτεχνολογίας Επόμενης Γενιάς (Ν3) της DARPA. Έξι ερευνητικές ομάδες θα χρηματοδοτηθούν αδρά για να αναπτύξουν τεχνολογίες αμφίδρομης και άμεσης επικοινωνίας ανάμεσα στον εγκέφαλο και στο μηχάνημα-όπλο, χωρίς να απαιτείται κάποια χειρουργική επέμβαση.
Ένας κρίσιμος παράγοντας θα είναι η αμεσότητα της επικοινωνίας, καθώς στην περίπτωση των οπλικών συστημάτων, ιδίως σε συνθήκες μάχης, είναι ζωτικής σημασίας να μην υπάρχει χρονική υστέρηση ανάμεσα στη νοητική εντολή και στην εκτέλεσή της (ως όριο τέθηκαν το πολύ τα 50 χιλιοστά του δευτερολέπτου μέσα στην επόμενη τετραετία). Επίσης θα επιδιωχθεί να αποφευχθεί η χειρουργική τοποθέτηση κάποιου ηλεκτρονικού εμφυτεύματος-διεπαφής στον εγκέφαλο. Στόχος της DARPA είναι να αναπτυχθούν τεχνολογίες ελάχιστα έως καθόλου επεμβατικές, όσον αφορά τις διεπαφές εγκεφάλου-υπολογιστή (Brain-Computer Interfaces).
Μεγάλο ρόλο αναμένεται να παίξει η εισαγωγή γενετικού υλικού στους νευρώνες του εγκεφάλου, έτσι ώστε αυτός να παράγει νέες πρωτεΐνες και να αποκτήσει βελτιωμένες δυνατότητες, π.χ. να είναι δυνατό να μεταδίδονται εικόνες από τον οπτικό φλοιό ενός ανθρώπου στον οπτικό φλοιό ενός άλλου (επικοινωνία μεταξύ εγκεφάλων).


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης