Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Αναδιάρθρωση και πιθανή... κρατική διάσωση «βλέπει» για τη ΔΕΗ η Nomura

tags :
Αναδιάρθρωση και πιθανή... κρατική διάσωση «βλέπει» για τη ΔΕΗ η Nomura
Μεγάλη ανησυχία η έκθεση των τραπεζών στη ΔΕΗ η οποία φτάνει τα 4,5 δισ. ευρώ
Μια αιτία ανησυχίας για τους επενδυτές στην Ελλάδα είναι η προβληματική εταιρεία ηλεκτρισμού ΔΕΗ, σύμφωνα με τη Nomura.
Στο πλαίσιο της τρίτης ελληνικής διάσωσης, η κρατικά ελεγχόμενη ΔΕΗ έπρεπε να ιδιωτικοποιηθεί σταδιακά (η προθεσμία για την εκποίηση των λιγνιτικών μονάδων επεκτάθηκε μονομερώς πολύ αργότερα από το 2018 στις 15 Ιουλίου 2019) και να μειώσει δραματικά το μερίδιό της στην αγορά (τώρα 77% έναντι 90% τον Ιανουάριο του 2017, αλλά ακόμη πολύ μακριά από το στόχο <50% έως το 2020).
Το κυριότερο είναι ότι η κυβέρνηση επιτρέπει στους πολίτες χαμηλού εισοδήματος να μην πληρώνουν για την ηλεκτρική ενέργεια: οι καθυστερήσεις (στρατηγικές και άλλες) αυξήθηκαν και η ΔΕΗ εμφάνισε μεγάλες ζημίες.
Δεδομένου ότι η διανομή ηλεκτρικής ενέργειας εξαρτάται από τη ΔΕΗ, καθιστώντας τη λειτουργικότητά της αναγκαία, οι ανησυχίες αυξάνονται ότι η εταιρεία θα χρειαστεί τελικά μια εισροή δημόσιου χρήματος.
Τα καθυστερούμενα ποσά ανέρχονται σήμερα σε 2,7 δισ. ευρώ, επομένως τα ποσά που πρέπει να διατεθούν πρέπει να είναι διαχειρίσιμα, εφόσον η κατάσταση δεν επιδεινωθεί περαιτέρω.
Άλλη ανησυχία είναι η έκθεση των τραπεζών στη ΔΕΗ, η οποία θα πρέπει να είναι περίπου 4,5 δισ. ευρώ, καταλήγει η Nomura.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης