Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Berenberg Bank: Win - win εάν η ΕΕ δώσει χρόνο στον Μητσοτάκη για τις πολιτικές του

tags :
Berenberg Bank: Win - win εάν η ΕΕ δώσει χρόνο στον Μητσοτάκη για τις πολιτικές του
Θετική η νέα κυβέρνηση ΝΔ στην Ελλάδα για 3 λόγους
Ως θετικό κρίνει το αποτέλεσμα των πρόσφατων εκλογών στην Ελλάδα, η Berenberg Bank, καθώς θεωρεί ότι το Κόμμα της Νέας Δημοκρατίας δεν θα χρειαστεί κάποια συμμαχία για να κυβερνήσει.
Επίσης, η νέα κυβέρνηση είναι υπέρ των μεταρρυθμίσεων, αυξάνοντας τις προσδοκίες ότι η Ελλάδα θα μπορούσε τελικά να αναδυθεί πιο δυναμικά από την βαθιά κρίση της, γι' αυτό το λόγο οι πιστωτές της χώρας θα πρέπει να είναι πιο ελαστικοί μέχρι ο Μητσοτάκης εφαρμόσει το πρόγραμμά του.
Για τρεις λόγους, το αποτέλεσμα των εκλογών είναι καλό για την Ελλάδα, σύμφωνα με την Berenberg Bank:
1. Σε μια αξιοσημείωτη εκδήλωση πολιτικής ωριμότητας, οι Έλληνες ψηφοφόροι έχουν απορρίψει λαϊκιστικές και άλλες ριζοσπαστικές συνταγές.
Τέσσερα χρόνια μετά την ανάδειξη των αριστερών και των δεξιών στην εξουσία τον Ιανουάριο του 2015, οι Έλληνες υποστήριξαν με συντριπτική πλειοψηφία τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα.
Τα δύο μεγάλα άκρως αριστερά κόμματα, το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25 κέρδισαν λιγότερο από 9% μαζί.
Η ακροδεξιά Χρυσή Αυγή δεν κατόρθωσε να ξεπεράσει το 3% που απαιτείται για να φτάσει στο κοινοβούλιο, εν μέρει επειδή έχασε αρκετές ψήφους από τη φιλο-ρωσική δεξιά Ελληνική Λύση.
2. Ο νέος πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ένας αποφασιστικός εκσυγχρονιστής, ο οποίος έχει δείξει τους στόχους του κατά τη θητεία του ως υπουργός διοικητικής μεταρρύθμισης στην προηγούμενη συντηρητική κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά το 2013 και το 2014.
Η Berenberg Bank αναμένει από αυτόν να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις που η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερο, να μειώσει τους φόρους για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά καθώς και να εφαρμόσει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
3. Το αποτέλεσμα των εκλογών θα επιτρέψει στον Μητσοτάκη να ξεκαθαρίσει ένα βασικό εμπόδιο στις αρχές του επόμενου έτους.
Τον Φεβρουάριο του 2020, θα χρειαστεί 180 ψήφους στο κοινοβούλιο (60% πλειοψηφία) για να επιβεβαιώσει τον πρόεδρο της Ελλάδας για δεύτερη πενταετή θητεία ή να εκλέξει διάδοχο.
Εάν δεν το πράξει, θα οδηγηθεί η χώρα σε νέες εκλογές, όπως συνέβη και με τον Σαμαρά στα τέλη του 2014, ανοίγοντας το δρόμο για την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία τον Ιανουάριο του 2015.
Ο Μητσοτάκης πιθανότατα να συγκεντρώσει τις 180 ψήφους που απαιτούνται στον τρίτο γύρο ψηφοφορίας για τον πρόεδρο, ώστε να αποφευχθούν επαναληπτικές εκλογές στις αρχές του 2020.
 
Μια πρόκληση για τους πιστωτές

Το πρόγραμμα μεταρρύθμισης του Μητσοτάκη είναι φιλόδοξο με αρκετές προκλήσεις.
Ωστόσο, αποτελεί πρόκληση για τους επίσημους πιστωτές της Ελλάδας.
Μετά τα προεκλογικά δώρα της κυβέρνησης Τσίπρα, η Ελλάδα θα αγωνιστεί ούτως ή άλλως για να φτάσει το πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα τους 3,5% όπως απαιτούν οι πιστωτές της.
Οι φορολογικές περικοπές που προβλέπει ο Μητσοτάκης για τον Ιανουάριο του 2020 θα μειώσουν αρχικά το πρωτογενές πλεόνασμα πριν από την αύξηση των επενδύσεων και την αύξηση της απασχόλησης.
Επίσης, αργό θα είναι και το όφελος της σταδιακής αναμόρφωσης του δημόσιου τομέα.
Οι αγορές ενδέχεται να ανταποκριθούν θετικά στον Μητσοτάκη, αλλά οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα πρέπει να παράσχουν στην Ελλάδα ένα βραχυπρόθεσμο δημοσιονομικό περιθώριο υπό τον όρο ότι ο Μητσοτάκης θα προσφέρει πράγματι τις υποσχεμένες μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση του δυναμικού της χώρας.
Για την Ελλάδα και την ευρωζώνη στο σύνολό της, αυτό θα ήταν μια συμφωνία win-win, καταλήγει η Berenberg Bank.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης