Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Capital Economics: Νέα κυβέρνηση Μητσοτάκη στην Ελλάδα, ίδια προβλήματα - Σκληρή στάση από την ΕΕ, αργεί η λύση για το ελληνικό χρέος

Capital Economics: Νέα κυβέρνηση Μητσοτάκη στην Ελλάδα, ίδια προβλήματα - Σκληρή στάση από την ΕΕ, αργεί η λύση για το ελληνικό χρέος
H ξεκάθαρη νίκη της ΝΔ δεν θα προκαλέσει σημαντικές αλλαγές στην οικονομία
Η κυβέρνηση άλλαξε στην Ελλάδα, ωστόσο τα προβλήματα παραμένουν, σημειώνει η Capital Economics σε ανάλυσή της στον απόηχο της εκλογικής αναμέτρησης της 7ης Ιουλίου 2019, την οποία παρουσιάζει το bankingnews.gr
«Η ξεκάθαρη νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις βουλευτικές εκλογές της Ελλάδας θα χαιρετιστεί από τους επενδυτές.
Αλλά δεν πρόκειται να αλλάξει το παιχνίδι για την οικονομία, κυρίως επειδή η κυβέρνηση θα εξακολουθεί να περιορίζεται από τη συμμετοχή του στο ενιαίο νόμισμα και από τη συμφωνία εποπτείας από την ΕΕ», σημειώνουν οι αναλυτές.

Τι σημαίνει η αυτοδυναμία της ΝΔ

Ενώ η νίκη για τη Νέα Δημοκρατία ήταν αναμενόμενη, τα καλά νέα είναι ότι εξασφάλισε μια απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο (Βλ. Διάγραμμα 1.)
Αυτό θα επιτρέψει στον ηγέτη του κόμματος και στον μελλοντικό πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκης να επιδιώξει την υλοποίηση της μετριοπαθούς ατζέντας, η οποία είναι υπέρ της αγοράς, χωρίς να σχηματίσει κυβερνητικό συνασπισμό. Σημαίνει επίσης τη χώρα θα αποφύγει μια νέα σειρά εκλογών τους προσεχείς μήνες, εξηγεί η Capital Economics.

Οι προκλήσεις για την κυβέρνηση Μητσοτάκη

Ωστόσο, η νέα κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη θα βρεθεί αντιμέτωπη με μια σειρά προκλήσεων.
Πρώτον, δεν ελέγχει τη μακροοικονομική πολιτική.
Η συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, σημαίνει φυσικά ότι δεν μπορεί να εφαρμόσει ανεξάρτητη νομισματική πολιτική.
Και παρά το γεγονός ότι η Ελλα΄δα βγήκε από το τρίτο πρόγραμνμα στήριξης στα μέσα του 2018, υπόκειται σε αυξημένη εποπτεία.
Για παράδειγμα, τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους θα εφαρμοστούν μόνο εφόσον παραμείνει προσηλωμένη στη σφικτή δημοσιονομική πολιτική, υπογραμμίζει η Capital Economics.
Όπως τονίζουν οι αναλυτές, είναι γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει ήδη δεσμευτεί για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ για το 2020.
Η κυβέρνηση Τσίπρα πέτυχε ακόμη υψηλότερο πλεόνασμα, κυρίως επειδή απέτυχαν τα σχέδια των δημοσίων επενδύσεων.
Ωστόσο ο ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε προεκλογικά μέτρα, το κόστος των οποίων ξεπερνά το 1% του ΑΕΠ, την ώρα που και οι προεκλογικές δεσμεύσεις της ΝΔ κοστίζουν 1,5-2% του ΑΕΠ.
Η ΕΕ ενδεχομένως να κάνει τα στραβά μάτια σε πιθανές δημοσιονομικές αποκλίσεις το 2019,ωστόσο το πιθανότερο είναι ότι το 2020 θα επανέλθει στη σκληρή της στάση.
Δεύτερον, ο κυβέρνηση Μητσοτάκη πρέπει να προχωρήσει σε μια σειρά μεταρρυθμίσεων, από τη συλλογή των φόρων έως τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs).
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δεσμευτεί ότι θα κάνει ότι είναι δυνατό για να επιστρέψει η Ελλάδα στην επενδυτική βαθμίδα σε ορίζοντα 18 μηνών, ωστόσο οι προηγούμενες κυβερνήσεις αντιμετώπισαν σοβαρές δυσκολίες στους παραπάνω τομείς.
Τρίτον, η Ελλάδα είναι αντιμέτωπη με το τεράστιο δημόσιο χρέος, το οποίο παραμένει μακράν το υψηλότερο στην Ε.Ε., στο 183% του ΑΕΠ (βλ. διάγραμμα 2).
Τέλος, η οικονομική μοίρα της Ελλάδας παραμένει σε μεγάλο βαθμό στα χέρια της Ε.Ε.
Ο ορισμός των νέων προέδρων σε Κομισιόν και ΕΚΤ, ενδεχομένως να ανοίξει τον δρόμο για πιο σημαντική ελάφρυνση του χρέους.
Η Christine Lagarde γνωρίζει ότι το ΔΝΤ θεωρεί μη βιώσιμο το ελληνικό χρέος.
Ωστόσο, η όποια πρόταση για διαγραφή χρέους θα συναντήσει την αντίσταση της Γερμανίας και θα αυξήσει την ανησυχία για τη προηγούμενο στην Ιταλία.
Για τους παραπάνω λόγους η Capital Economics δεν ευελπιστεί ότι θα έρθει σύντομα μια βιώσιμη λύση για το ελληνικό χρέος.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης