Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Ρεκόρ τετραετίας στις εισροές των Ελλήνων στο ΧΑ - Πάνω από 92 εκ. ευρώ φρέσκο χρήμα έβαλαν τον Ιούνιο

tags :
Ρεκόρ τετραετίας στις εισροές των Ελλήνων στο ΧΑ - Πάνω από 92 εκ. ευρώ φρέσκο χρήμα έβαλαν τον Ιούνιο
Είναι η πρώτη φορά ουσιαστικά μετά από 4 χρόνια που παρατηρούνται τέτοιες εισροές κεφαλαίων
Η άνοδος του ΧΑ από την αρχή του έτους έχει ξεσηκώσει τους εγχώριους επενδυτές οι οποίοι εδώ και αρκετές εβδομάδες τοποθετούνται στην αγορά, έχοντας αλλάξει την άποψη που ακολουθούσαν πιστά επί σειρά ετών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία για το μήνα Ιούνιο του Axianumbers που εκδίδεται από την ΕΧΑΕ, οι εισροές τον Ιούνιο από Έλληνες ξεπέρασαν τα 92 εκατ. ευρώ.
Είναι η πρώτη φορά ουσιαστικά μετά από 4 χρόνια που παρατηρούνται τέτοιες εισροές κεφαλαίων.
Λίγους μήνες νωρίτερα και συγκεκριμένα τον Νοέμβριο του 2018 είχαν παρατηρηθεί μεγάλες εισροές ύψους 181 εκατ. ευρώ αλλά οφείλονταν σε αγορές από μη χρηματοπιστωτικές εταιρείες και συνδέονται με δημόσια πρόταση.
Από τα τωρινά στοιχεία προκύπτει πως οι εισροές ύψους 92,5 εκατ. ευρώ προέρχονται από εισροές σε εταιρείες επενδύσεων χαρτοφυλακίου, εταιρείες επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία ύψους 35 εκατ. ευρώ, εισροές από αμοιβαία κεφάλαια ύψους 26 εκατ. ευρώ, αλλά και σημαντικές εισροές από λοιπά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ασφαλιστικές εταιρείες, επαγγελματικά ταμεία ιδιωτικής ασφάλισης και ιδιώτες.
Αντίστοιχες εισροές βρίσκουμε τον Ιούνιο του 2015 ύψους 100 εκατ. ευρώ, ενώ υπενθυμίζουμε πως τον Ιούλιο του ίδιου έτους το χρηματιστήριο ήταν κλειστό λόγω capital controls.
Συνολικά το 2019 παρατηρούνται αρκετές εισροές κεφαλαίων στο ΧΑ από εγχώρια χαρτοφυλάκια και επενδυτές.
Την ίδια ώρα από το Λονδίνο, όπου κατά κοινή ομολογία, διαμορφώνεται η τάση στο ΧΑ και δίνεται το στίγμα που θα ακολουθήσει η αγορά παρατηρούνται εκροές.
Τον Ιούνιο οι εκροές από το Ηνωμένο Βασίλειο διαμορφώθηκαν στα 82,5 εκατ. ευρώ, τον Μάιο στα 15 εκατ. ευρώ, τον Απρίλιο στα 41 εκατ. ευρώ και τον Μάρτιο στα 30 εκατ. ευρώ.
Τον Φεβρουάριο όμως είχαν καταγραφθεί εισροές ύψους 44 εκατ. ευρώ και τον Ιανουάριο του 2019 εισροές 24 εκατ. ευρώ και ουσιαστικά δόθηκε το σήμα της ανόδου της αγοράς.
Οι προσδοκίες των εγχώριων επενδυτών για τις εκλογές και ειδικά μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, που έφερε και την προκήρυξη των πρόωρων εθνικών εκλογών, αποτέλεσε τον καταλύτη που άλλαξε όλο το κλίμα στην αγορά του ΧΑ, μοιράζοντας υπερκέρδη σε ένα σημαντικό αριθμό μετοχών από όλες τις κατηγορίες.
Σημειώνεται πως οι μήνες με τις καλύτερες εισροές από Έλληνες επενδυτές ήταν ο Μάρτιος του 2019 με 23 εκατ. ευρώ, ο Οκτώβριος του 2018 με 37 εκατ. ευρώ, ο Σεπτέμβριος του ίδιου έτους με 52 εκατ. ευρώ και ο Ιούνιος με 30 εκατ. ευρώ.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης