Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Fed αντιμετωπίζει δύσκολο έργο στην απόφασή της για τα επιτόκια - Οι αγορές εξακολουθούν να αναμένουν μείωση

tags :
Η Fed αντιμετωπίζει δύσκολο έργο στην απόφασή της για τα επιτόκια - Οι αγορές εξακολουθούν να αναμένουν μείωση
Η Federal Reserve στέλνει αρκετά αισιόδοξα μηνύματα μετά την αύξηση της πιθανότητας μείωσης των επιτοκίων τον περασμένο μήνα
Στο γεγονός ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αντιμετωπίζει πλέον δυσκολότερο έργο στην απόφασή της για τη μείωση των επιτοκίων αναφέρθηκε μέσω δημοσιεύματός του το πρακτορείο Reuters, στον απόηχο των στοιχείων για τις νέες θέσεις εργασίας στη χώρα, οι οποίες αποδείχθηκαν καλύτερες σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Αναλυτικότερα, το δημοσίευμα αναφέρε πως το Υπουργείο Εργασίας δήλωσε ότι τον περασμένο μήνα δημιουργήθηκαν 224 χιλ. νέες θέσεις εργασίας, η μεγαλύτερη αύξηση των τελευταίων μηνών και όχι το είδος αγοράς εργασίας που θα οδηγούσε κανονικά την Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ να μειώσει τα επιτόκια.
Η συνεχιζόμενη αύξηση των θέσεων εργασίας καθιστά δυσκολότερη τη συζήτηση των αξιωματούχων της Fed αναφορικά με το εάν η οικονομία χρειάζεται περαιτέρω μέτρα τόνωσης, δημιουργώντας μία πιθανή αντίθεση με τις αγορές στη συνεδρίαση της 30ης Ιουλίου.
«Βρίσκονται σε μία κάπως δεσμευτική κατάσταση», ανέφερε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Capital Management, Karim Basta, ο οποίος πρόσθεσε ότι «στην επιφάνεια, τα στοιχεία δε στηρίζουν κατά τη γνώμη μου μία επικείμενη μείωση, αλλά οι αγορές το περιμένουν και νομίζω ότι υπάρχει κίνδυνο να απογοητευτούν σε αυτό το στάδιο».
Παράλληλα, η Fed στέλεινε αρκετά αισιόδοξα μηνύματα μετά την αύξηση της πιθανότητας μείωσης των επιτοκίων τον περασμένο μήνα, όταν επικαλέστηκε μειωμένες πληθωριστικές πιέσεις και θολές οικονομικές προοπτικές από τον εμπορικό πόλεμο και την επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης.
Στην εξαμηνιαία έκθεσή της προς το Κογκρέσο, η Fed επανέλαβε τη δέσμευσή της να «ενεργήσει καταλλήλως» ώστε να διατηρήσει την οικονομική επέκταση, με πιθανές μειώσεις επιτοκίων τους επόμενους μήνες, αναφέροντας ωστόσο συγκεκριμένα την ενίσχυση της αγοράς εργασίας και τον πρόσφατο χαμηλό πληθωρισμό λόγω «παροδικών επιρροών».
Οι αγορές στοιχηματίζουν σε μεγάλο βαθμό ότι η επόμενη κίνηση της Fed θα είναι η πρώτη μείωση των επιτοκίων μετά από μία δεκαετίας, ενώ ο πρόεδρος Donald Trump επαναδιατύπωσε την Παρασκευή το αίτημά του για χαμηλότερα επιτόκια ώστε να ενισχυθεί η οικονομία.
Ο πρόεδρος της Fed, Jerome Powell, ο οποίος θα μιλήσει την Τετάρτη και την Πέμπτη ενώπιον του Κογκρέσου, είχε δηλώσει επανειλημμένα ότι η Fed λαμβάνει αποφάσει ανεξάρτητα από τις αγορές και τον Λευκό Οίκο, ωστόσο η αποφυγή μείωσης των επιτοκίων θα μπορούσε να προκαλέσει ένα selloff στις αγορές και να πλήξει την οικονομία.
Οι ΗΠΑ δεν έχουν επιλύσει την εμπορική τους διαμάχη με την Κίνα, αλλά οι δύο χώρες συμφώνησαν το περασμένο Σάββατο να συνεχίσουν τις εμπορικές τους συνομιλίες, αναβάλλοντας νέους δασμούς.
Οι επιχειρηματικές δαπάνες για μηχανήματα και άλλον εξοπλισμό είναι χλιαρές, αλλά οι εργοδότες συνεχίζουν να προσλαμβάνουν προσωπικό, και τους πληρώνουν επίσης και περισσότερο.
Οι μέσες ωριαίες αποδοχές αυξήθηκαν κατά 3,1% ετησίως, ενώ η επί τα βελτίω αναθεώρηση των στοιχείων του Μαΐου δείχνουν σαν μία απροσδόκητη επιτυχία παρά σαν μία επιδείνωση.
Αυτές δεν είναι τυπικές συνθήκες για μία μείωση των επιτοκίων, ενώ η ανεργία βρίσκεται κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1969, στο 3,7%, με τους αξιωματούχους να εκτιμούν παραδοσιακά ότι η αύξηση των θέσεων εργασίας και η χαμηλή ανεργία θέτουν κιδνύνουν για τον πληθωρισμό.
Οι οικονομολόγοι εμφανίζονται λιγότερο πεπεισμένοι για την αντίστρφη σχέση μεταξύ ανεργίας και πληθωρισμού, ενώ ο βασικός δείκτης προσωπικών καταναλωτικών δαπανών βρίσκεται στο 1,6% ετησίως, κάτω από τον στόχο της Fed στο 2%.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου τον περασμένο μήνα, ο Powell μείωσε τις αναφορές ότι ο ασθενής πληθωρισμός είναι «μεταβατικός».
Ορισμένοι αξιωματούχοι της Fed πιστεύουν ότι μία μείωση επιτοκίων θα μπορούσε να άρει τις προσδοκίες για την πληρθωισμό, περιορίζοντας τις πιθανότητες να χρειαστούν περισσότερο δραστικές μειώσεις επιτοκίων αργότερα.
Με τα επιτόκια στο 2,25% με 2,5%, οι υπεύθυνοι χάραξης της νομισματικής πολιτικής έχουν μικρότερο χώρο ώστε να μειώσουν τα επιτόκια πριν καταφύγουν σε μη συμβατικά μέσα.
Μία μείωση θα μπορούσε επίσης να μειώσει τη δύναμη πυρός της Fed σε περίπτωση που υπάρξει μία πιο έντονη ύφεση και μεγαλύτερη ανησυχία για το μέλλον.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης