Ο Erdogan απομάκρυνε αιφνιδιαστικά τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας

Ο Erdogan απομάκρυνε αιφνιδιαστικά τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας
Οι διαφορές μεταξύ της κυβέρνησης και του διοικητή αναφορικά με τη νομισματική πολιτική είχαν βαθύνει τους τελευταίους μήνες
Ο Τούρκος πρόεδρος Erdogan απομάκρυνε αιφνιδιαστικά από τη θέση του τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας Murat Cetinkaya τον οποίο αντικατέστησε από τον υποδιοικητή της Murat Uisal.
Ο Erdogan απομάκρυνε τον Cetinkaya, που βρισκόταν σε αυτή τη θέση από το 2016, με προεδρικό διάταγμα που δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της επίσημης εφημερίδας της τουρκικής κυβέρνησης.
Δεν δόθηκε επίσημα κάποιος λόγος για την εξέλιξη αυτή, αλλά τις τελευταίες εβδομάδες κυκλοφορούσαν εικασίες στις αγορές για πιθανή απομάκρυνση του Cetinkaya από την κυβέρνηση λόγω της απροθυμίας του να μειώσει τα επιτόκια.
Η κεντρική τράπεζα έχει δεχθεί στο παρελθόν πιέσεις από τον Erdogan να μειώσει τα επιτόκια προκειμένου να ενισχύσει την οικονομική ανάπτυξη.
Οι διαφορές κυβέρνησης και διοικητή είχαν βαθύνει τους τελευταίους μήνες
Δύο κυβερνητικές πηγές δήλωσαν στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι οι διαφορές μεταξύ της κυβέρνησης και του διοικητή αναφορικά με τη νομισματική πολιτική είχαν βαθύνει τους τελευταίους μήνες.
«Η διάσταση απόψεων μεταξύ του διοικητή και των υπουργών που ήταν αρμόδιοι για την οικονομία επιδεινώθηκε πρόσφατα», δήλωσε μία από τις πηγές.
«Ο πρόεδρος και ο υπουργός Οικονομικών ζήτησαν την παραίτησή του, αλλά ο Cetinkaya τους υπενθύμισε την ανεξαρτησία της τράπεζας και αρνήθηκε να παραιτηθεί», δήλωσε η άλλη πηγή.
Σε σημερινή ανακοίνωση, η κεντρική τράπεζα ανέφερε ότι θα συνεχίσει να λειτουργεί με ανεξαρτησία και ότι ο νέος διοικητής της θα επικεντρωθεί κατά βάση στη διατήρηση της σταθερότητας των τιμών.
Αναλυτές ανέμεναν ότι η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να προχωρήσει σε χαλάρωση της νομισματικής της πολιτικής στη συνεδρίαση της 25ης Ιουλίου εάν δεν πληγεί αυτόν τον μήνα η λίρα από τις επαπειλούμενες αμερικανικές κυρώσεις αναφορικά με την αγορά από την Τουρκία του ρωσικού πυραυλικού αμυντικού συστήματος S-400.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS