Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Standard Chartered: Η κατάληψη της Gharyan αλλάζει τα δεδομένα στον εμφύλιο της Λιβύης - Οι τρεις επιλογές του Haftar

tags :
Standard Chartered: Η κατάληψη της Gharyan αλλάζει τα δεδομένα στον εμφύλιο της Λιβύης - Οι τρεις επιλογές του Haftar
Standard Chartered: Κρίσιμη καμπή στον εμφύλιο της Λιβύης η κατάληψη της Gharyan  
Ο εμφύλιος πόλεμος της Λιβύης έχει πάρει μια καταστροφική στροφή, βυθίζοντας τη χώρα ακόμα πιο βαθιά σε κρίση...
Μια αεροπορική επιδρομή που έπληξε ένα κέντρο κράτησης για μετανάστες στα περίχωρα της Τρίπολης, σκοτώνοντας τουλάχιστον 44 άτομα.
Ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο το ποιος εξαπέλυσε την αεροπορική επιδρομή, παρόλο που η πολιτοφυλακή υπό την ηγεσία του Khalifa Haftar, γνωστή ως Εθνικός Στρατός της Λιβύης (LNA), θεωρείται ως ο κύριος ύποπτος.
Η κυβέρνηση της Εθνικής Συμφωνίας (GNA) με έδρα την Τρίπολη κατηγόρησε τον Haftar και κάλεσε τον ΟΗΕ να ερευνήσει.
Η αεροπορική επιδρομή έπληξε μια κρύπτη όπλων δίπλα στο κέντρο κράτησης.
Η επίθεση έρχεται καθώς το LNA έχει υποστεί σοβαρά «χτυπήματα» τους τελευταίους τρεις μήνες κατά τη διάρκεια της πολιορκίας της Τρίπολης.
Την προηγούμενη εβδομάδα, οι πολιτοφυλακές που στηρίζουν το GNA κατέλαβαν την πόλη Gharyan, περίπου 60 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα.
Η πόλη έχει χρησιμοποιηθεί ως κόμβος μεταφοράς προμηθειών των δυνάμεων του LNA.
Λίγο μετά την κατάληψη της πόλης, το LNA του Haftar δήλωσε ότι θα ξεκινήσει αεροπορική εκστρατεία εναντίον των δυνάμεων που υποστηρίζονται από την GNA στην Τρίπολη, μια στρατηγική που συμπίπτει εμφανώς με τη φρικτή αεροπορική επιδρομή που σκότωσε δεκάδες μετανάστες.
«Φαίνεται ότι υπήρξε μια άμεση αλλαγή της στρατηγικής του LNA σε απάντηση της απώλεια της Gharyan, με έναν διοικητή αεροπορικών δυνάμεων να δηλώνει ότι μετά την “εξάντληση όλων των παραδοσιακών μέσων” για να καταλάβει την Τρίπολη, ο LNA θα εντείνει τώρα τις αεροπορικές επιδρομές σε στόχους του GNA στην Τρίπολη» αναφέρει το Standard Chartered.
Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Εσωτερικών του GNA δήλωσε στο AP ότι η αεροπορική επιδρομή θα μπορούσε να διεξαχθεί από ξένους υποστηρικτές του Haftar και όχι από το ίδιο το LNA.
Είναι γεγονός ότι στην Λιβύη εμφανίστηκαν αμερικανοί πύραυλοι και κυβερνητικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ υποψιάζονται ότι βρέθηκαν μέσω των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, που υποστηρίζουν το LNA του Haftar.
Εάν είναι αλήθεια, η μεταφορά πυραύλων που κατασκευάστηκαν από τη Σιγκαπούρη στη Λιβύη θα παραβίαζε τόσο τη συμφωνία πώλησης των Η.Π.Α. στα ΗΑΕ όσο και ένα διεθνές εμπάργκο όπλων στη Λιβύη.
«Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα εντείνουν σαφώς τη συμμετοχή τους καθώς ο στρατάρχης Haftar υποχωρεί», δήλωσε στους New York Times ο Tarek Megerisi από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων.
 «Νιώθουν υποχρεωμένοι να εξασφαλίσουν ότι θα κερδίσει ο Haftar για να προστατεύσουν την επένδυσή τους».
Από την πλευρά της, το LNA κατηγορεί την Τουρκία για την απώλειά της Gharyan.
Η Τουρκία και τα ΗΑΕ βρίσκονται σε αντίθετες πλευρές στον εμφύλιο πόλεμο στη Λιβύη.
«Το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ προορίζεται να προστατεύσει τους πολίτες στη Λιβύη. Όμως, η Ιορδανία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Τουρκία, μεταξύ άλλων, τα καταδικάζουν απερίφραστα παρέχοντας εξελιγμένα τεθωρακισμένα οχήματα, αεροσκάφη, καθοδηγούμενους πυραύλους και άλλα όπλα», δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία σε δήλωση.
«Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πρέπει να λάβει επειγόντως μέτρα για την επιβολή του εμπάργκο και τα αντιμαχόμενα μέρη πρέπει να σεβαστούν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και να σταματήσουν απερίφραστα να θέσουν σε κίνδυνο τους πολίτες».
Ο επικεφαλής της Αφρικανικής Ένωσης δήλωσε ότι η αεροπορική επιδρομή στο κέντρο κράτησης μεταναστών είναι έγκλημα πολέμου.
Ωστόσο θα μπορούσε να είναι η απώλεια της πόλης του Gharyan να αποδειχθεί ένα σημείο καμπής στον εμφύλιο πόλεμο, το οποίο θα μπορούσε να περιλαμβάνει την επίθεση της LNA στην Τρίπολη, σύμφωνα με την Standard Chartered.
Ενώ οι εξαγωγές πετρελαίου της Λιβύης παραμένουν σταθερές ακόμα και όταν οι συγκρούσεις είχαν ενταθεί, «υπάρχει τώρα η πιθανότητα να ανοίξουν νέα μέτωπα».
Η επενδυτική τράπεζα Standard Chartered ανέφερε ότι ο Haftar και το LNA έχουν τρεις επιλογές.
Πρώτον, θα μπορούσαν να επικεντρώσουν τις μάχες τους στην επανακτάληψη της Gharyan για να ανοίξουν ξανά τις γραμμές εφοδιασμού.
Δεύτερον, θα μπορούσε να «τερματίσει την επίθεση κατά της Τρίπολης και να ανοίξει ένα νέο μέτωπο εναντίον της Sirte στα ανατολικά.
Τρίτον, το LNA θα μπορούσε απλώς να «σταματήσει» τις επιθετικές κινήσεις και να εδραιωθεί στην επικράτεια που ελέγχει ήδη.
«Και οι τρεις επιλογές παρουσιάζουν κάποιο κίνδυνο για τη διατήρηση των εξαγωγών πετρελαίου», αναφέρει η επενδυτική τράπεζα, αν και μια επίθεση στην Sirte, είναι αυτή που θα μπορούσε να παρουσιάσει τον μεγαλύτερο βραχυπρόθεσμο κίνδυνο για την προμήθεια πετρελαίου.
Επίσης, το GNA θα μπορούσε να αρχίσει να προελαύνει προς το τερματικό εξαγωγών πετρελαίου Ras Lanuf «σε μια προσπάθεια να ωθήσει τις δυνάμεις του LNA πίσω προς τη Βεγγάζη», τονίζει η Standard Chartered.
Η Standard Chartered εκτιμά ότι η στρατιωτική κατάσταση στη Λιβύη είναι πιο ρευστή από ό,τι ήταν πριν από τρεις μήνες και η αβεβαιότητα σχετικά με τα μελλοντικά επίπεδα εξαγωγών πετρελαίου είναι κατά συνέπεια υψηλότερη.
Καθώς το LNA υφίσταται δυσκολίες, οι μάχες μπορεί να ενταθούν, οδηγώντας σε μεγαλύτερο φόρο για τον άμαχο πληθυσμό.
Ωστόσο, οι εξαγωγές πετρελαίου της Λιβύης κινδυνεύουν επίσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης