Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Οι αποδόσεις ασανσέρ στα ομόλογα εντός και εκτός Ελλάδος αποδεικνύουν την τοξική φούσκα της ΕΚΤ και FED

Οι αποδόσεις ασανσέρ στα ομόλογα εντός και εκτός Ελλάδος αποδεικνύουν την τοξική φούσκα της ΕΚΤ και FED
Αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα του βραχυπρόθεσμου χρέους αντί του μακροπρόθεσμου; - Απίθανο σενάριο
Οι αποδόσεις ασανσέρ στα ομόλογα εντός και εκτός Ελλάδος αποδεικνύουν την απόλυτη φούσκα που έχουν προκαλέσει στις αγορές η ΕΚΤ και της FED
Στην προσπάθεια τους να στηρίξουν τις αγορές μετοχών και ομολόγων μείωσαν στο μηδέν τα επιτόκια παρέμβασης, τα επιτόκια καταθέσεων έφθασαν το 0,40% στην Ευρώπη και η προσδοκία ότι οι κεντρικές τράπεζες θα ξεκινήσουν νέα νέο γύρο ποσοτικής χαλάρωσης προκάλεσε ένα νέο ντελίριο αγορών στα ομόλογα.
Σημειώθηκαν ιστορικά χαμηλά όλων των εποχών.
Σχεδόν 163 ομόλογα της ευρωζώνης εμφάνισαν πρόσφατα αρνητικά επιτόκια.
Το ιστορικό χαμηλό στο 10ετές γερμανικό ομόλογο έφθασε στο 0,40% και σημειώθηκε στις 4 Ιουλίου, το ιστορικό χαμηλό στο Πορτογαλικό 10ετές στο 0,27% στις 3 Ιουλίου ενώ στην Ελλάδα το 10ετές ομόλογο έφθασε στο 2,03% στις 4 Ιουλίου 2019.
Ορισμένα στοιχεία στις ΗΠΑ για τις θέσεις εργασίας ήταν ικανά να οδηγήσουν σε επιθετικές πωλήσεις.
Όμως δεν πρέπει να εστιαζόμαστε τόσο σε μια ακραία διακύμανση όσο στο συμπέρασμα μιας τέτοιας κίνησης.
Οι αγορές έχουν πάθει εξάρτηση από τις κεντρικές τράπεζες και μόνο στην υποψία ότι η FED μπορεί να μην μειώσει τα επιτόκια ή η ΕΚΤ καθυστερήσει την νέα ποσοτική χαλάρωση…οι βίαιες κινήσεις πωλήσεων διαδίδονται τα ανοδικά ράλι.
Όλα αυτά επιβεβαιώνουν ότι οι κεντρικές τράπεζες αντικατέστησαν με την νομισματική τους πολιτική τις οικονομικές πολιτικές μεταρρυθμίσεων, το μόνο όπλο των επενδυτών είναι η νομισματική πολιτική και αυτό αποτελεί ξεκάθαρα μια φούσκα.
Η φούσκα αυτή της πλασματικής ευφορίας κρατάει σε ομηρεία τις κεντρικές τράπεζες που δεν έχουν τον τρόπο να απεγκλωβιστούν, κρατάει σε ομηρεία τις αγορές που φουσκώνουν μέσω μηχανισμών ακραίων στρεβλώσεων.
Οι κοινωνίες αντιλαμβάνονται αυτή την φούσκα ως κάτι το φυσιολογικό αλλά αυτό θα ισχύει μέχρι να σκάσει αυτό το τοξικό κατασκεύασμα.
Έχει δημιουργηθεί μια ακραία τοξική φούσκα και ουδείς αντιδράει.
Το γεγονός ότι τα μεγάλα συνταξιοδοτικά ταμεία του πλανήτη αντί να λαμβάνουν κάποιες αποδόσεις όταν αγοράζουν κρατικά ομόλογα πληρώνουν…για την αγορά τους λόγω των αρνητικών επιτοκίων είναι τοξικό.
Οι κεντρικές τράπεζες κινήθηκαν με σχέδιο.
Με μηδενικά επιτόκια και ποσοτική χαλάρωση μείωσαν δραστικά τους κινδύνους και για να στρέψουν το κεφάλαιο από τα συντηρητικά assets π.χ. ομόλογα… στις μετοχές κατασκεύασαν ένα τοξικό τέρας.
Να ληφθεί υπόψη ότι το μεγαλύτερο συνταξιοδοτικό ταμείο της Ιαπωνίας αγοράζει μετοχές στην Wall και η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας είναι ο 4ος μεγαλύτερος μέτοχος της Apple.
Έτσι οι διεθνείς αγορές σημείωσαν ράλι….και λόγω της πλεονάζουσας ρευστότητας σχεδόν 1 τρισεκ. δολάρια επανεπενδύθηκαν το 2018 σε επαναγορές ιδίων μετοχών από εταιρίες στην Wall Street.  
Όμως όλο αυτό το σκηνικό αποτελεί παγίδα γιατί ούτε και οι κεντρικές τράπεζες γνωρίζουν προς θα απεμπλακούν.

Αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα του βραχυπρόθεσμου χρέους αντί του μακροπρόθεσμου; - Απίθανο σενάριο  

Περίεργες διαρροές λαμβάνουν χώρα το έσχατο διάστημα και από κύκλους της Τράπεζας της Ελλάδος ότι οι οίκοι αξιολόγησης σχεδιάζουν να αναβαθμίσουν την Ελλάδα με διαφορετική βαθμολογία το βραχυπρόθεσμο χρέος από το μακροπρόθεσμο ώστε η Ελλάδα πιο σύντομα να αναβαθμιστεί σε επενδυτική βαθμίδα.

Ποια είναι όμως η αλήθεια;

Η Ελλάδα βαθμολογείται με ΒΒ- από την Fitch δηλαδή 3 βαθμίδες χαμηλότερα από την κατηγορία investment grade.
Τα ομόλογα μιας χώρας που βαθμολογούνται ως επενδυτική βαθμίδα θεωρούνται επενδύσιμα, η χώρα βρίσκεται στην κανονικότητα και η ΕΚΤ κάνει αποδεκτά τα ομόλογα για πράξεις νομισματικής πολιτικής.
Τα ομόλογα που δεν είναι επενδυτικής βαθμίδας θεωρούνται junk bond δηλαδή ομόλογα σκουπίδια και με βάση την βαθμολογία έχουν κλιμάκωση ρίσκου.
Η Ελλάδα ανήκει στην κατηγορία των ομολόγων σκουπιδιών και βαθμολογείται από την Fitch σε ΒΒ- ή 3 κλίμακες χαμηλότερα από την επενδυτική βαθμίδα.
Η Standard and Poor’s βαθμολογεί την Ελλάδα στην κλίμακα Β+ ή 4 βαθμίδες χαμηλότερα από την επενδυτική βαθμίδα.
Η Moody’s βαθμολογεί την Ελλάδα στην κλίμακα Β1 ή 4 κλίμακες μακριά από την επενδυτική βαθμίδα.
Με βάση ορισμένες διαρροές οι οποίες είναι αβάσιμες οι οίκοι αξιολόγησης θα μπορούσαν να αξιολογήσουν και βαθμολογήσουν την Ελλάδα σε διαφορετική κλίμακα το βραχυπρόθεσμο χρέος και σε διαφορετική το μακροπρόθεσμο.
Όταν οι οίκοι αξιολόγησης βαθμολογούν μια χώρα αναφέρουν ότι βαθμολογούν το βραχυπρόθεσμο χρέος με αυτή την βαθμολογία και το μακροπρόθεσμο χρέος με την τάδε βαθμολογία.
Π.χ. η Fitch όταν το 2018 αναβάθμισε την Ελλάδα στην κλίμακα ΒΒ- στο μακροπρόθεσμο χρέος είχε βαθμολογήσει το βραχυπρόθεσμο χρέος στο Β δηλαδή διαφορά δύο βαθμίδων.
Με βάση τις διαρροές ορισμένων κύκλων – και δυστυχώς και ανθρώπων της ΤτΕ – οι οίκοι αξιολόγησης θα μπορούσαν τους επόμενους μήνες να αναβαθμίσουν το βραχυπρόθεσμο χρέος κατά 5 βαθμίδες σε επενδυτική βαθμίδα και κάτω από επενδυτική βαθμίδα το μακροπρόθεσμο χρέος.
Να σημειωθεί ότι τέτοιο σενάριο δεν υφίσταται.
Ούτως οι άλλως οι αγορές, η ΕΚΤ και όλοι οι διεθνείς επενδυτές εστιάζουν στο μακροπρόθεσμο χρέος και όχι στο βραχυπρόθεσμο.
Συν τοις άλλοις είναι παράδοξο το βραχυπρόθεσμο χρέος να έχει καλύτερη βαθμολογία από το μακροπρόθεσμο.
Επί της ουσίας είναι αδύνατο οι οίκοι αξιολόγησης να βαθμολογήσουν την Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα στο βραχυπρόθεσμο χρέος και το μακροπρόθεσμο να παραμένει εκτός επενδυτικής βαθμίδας.
Με βάση αυτούς που διαρρέουν τέτοια σενάρια εάν η Ελλάδα έχει πιστοληπτική ικανότητα ΒΒΒ- έστω και στο βραχυπρόθεσμο χρέος η ΕΚΤ θα μπορούσε να εντάξει τα ελληνικά ομόλογα σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Αυτό αποτελεί μια ακόμη ανακρίβεια.
Η ΕΚΤ δεν εντάσσει τα ελληνικά ομόλογα σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης σήμερα για τρεις λόγους
1)Γιατί η Ελλάδα δεν έχει επενδυτική βαθμίδα στο μακροπρόθεσμο χρέος
2)Γιατί η Ελλάδα δεν βρίσκεται σε πρόγραμμα για να εξισορροπήσει την επενδυτική βαθμίδα
 3)Γιατί η Ελλάδα δεν διαθέτει βιώσιμο χρέος μετά το 2032 όπως ορίζεται στις εκθέσεις βιωσιμότητας χρέους DSA.

Δύσκολη η συμμετοχή σε ποσοτική χαλάρωση ακόμη και εάν τα ομόλογα είχαν επενδυτική βαθμίδα

Όπως έχει αναλυθεί από το bankingnews ακόμη και εάν τα ελληνικά ομόλογα ήταν επενδυτικής βαθμίδας δεν θα μπορούσαν να ενταχθούν σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης
Το νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα στηρίζεται στην ανανέωση ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ.
Π.χ. εάν κατέχει 20 δισεκ. Πορτογαλικά ομόλογα και λήγουν το 2020 3 δισεκ. η ΕΚΤ όταν το πορτογαλικό δημόσιο προβαίνει σε δημοπρασίες ομολόγων, στην πρωτογενή αγορά θα αγοράζει 3 δισεκ. ώστε να διατηρεί το όριο των 20 δισεκ.
Η ΕΚΤ ουσιαστικά το ανώτατο όριο θα το κρατήσει σταθερό και θα ανανεώνει τις λήξεις συμμετέχοντας στην πρωτογενή αγορά, δηλαδή θα αγοράζει ομόλογα όταν λήγουν μέσω δημοπρασιών ομολόγων.
Προϋπόθεση λοιπόν είναι οι λήξεις ώστε να ανανεώνονται ομόλογα.
Η ΕΚΤ, πέραν αυτών που κατέχει το 2012 δεν διαθέτει ελληνικό χρέος μέσω των μηχανισμών νομισματικής πολιτικής δηλαδή ποσοτικής χαλάρωσης.
Άρα πως η ΕΚΤ θα μπορεί να παρεμβαίνει στην πρωτογενή αγορά και να αγοράζει ελληνικά ομόλογα όταν δεν διαθέτει ελληνικό χρέος που να έχει αποκτήσει από πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης;
Για να μπορέσει αυτό να συμβεί θα πρέπει η ΕΚΤ να αποφασίσει ειδικά για την Ελλάδα να τροποποιήσει τις διαδικασίες ή να διευρύνει το πλαίσιο του νέου προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.
Βέβαια όλα αυτά τελούν υπό την αίρεση ότι όντως η Ελλάδα θα αναβαθμιστεί σε επενδυτική βαθμίδα, investment grade το 2020.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης