Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΕΕ: Επιβεβαιώνεται η δέσμευση για συνεργασία με τα Δυτικά Βαλκάνια

ΕΕ: Επιβεβαιώνεται η δέσμευση για συνεργασία με τα Δυτικά Βαλκάνια
Η ΕΕ επιβεβαιώνει τη δέσμευσή της για ενίσχυση της συνεργασίας με τα Δυτικά Βαλκάνια 
Τη δέσμευσή της να ενισχύσει τη συνεργασία με την περιοχή με ένα σύνολο συγκεκριμένων μέτρων που εστιάζονται σε πέντε βασικούς τομείς (τις μεταφορές και την ενέργεια, την ψηφιακή οικονομία, την ασφάλεια και τις σχέσεις καλής γειτονίας), επιβεβαίωσε η ΕΕ, κατά τη διάσκεψη κορυφής για τα Δυτικά Βαλκάνια, η οποία ολοκληρώθηκε σήμερα (5/7) στο Poznań της Πολωνίας.
Συγκεκριμένα αρχηγοί κυβερνήσεων, υπουργοί Εξωτερικών, Υπουργοί Οικονομίας και Εσωτερικών από τα Δυτικά Βαλκάνια, μαζί με τους ομολόγους τους από αρκετά κράτη μέλη της ΕΕ και υψηλόβαθμους εκπροσώπους της ΕΕ, συναντήθηκαν χθες και σήμερα με αντικείμενο την ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας μεταξύ των εταίρων των Δυτικών Βαλκανίων, καθώς και μεταξύ της περιοχής και της ΕΕ, προωθώντας τη διαδικασία ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης των Δυτικών Βαλκανίων.
Αναλυτικά, σε ό,τι αφορά τη βελτίωση της συνδεσιμότητας στα Δυτικά Βαλκάνια, καθώς και μεταξύ των Δυτικών Βαλκανίων και της ΕΕ, και τον τομέα των μεταφορών και της ενέργειας, η Κομισιόν πρότεινε:

- ένα νέο πακέτο συνδεσιμότητας ύψους € 180 εκατομμυρίων, με επιχορηγήσεις για οκτώ νέα έργα στον τομέα των μεταφορών και της ενέργειας (οδικές, σιδηροδρομικές, ενεργειακές υποδομές) που θα συμβάλουν στην επίτευξη των στόχων της Ατζέντας Συνδεσιμότητας και αναμένεται να αξιοποιήσουν επενδύσεις μέχρι € 728 εκατ.
Τα έργα θα υποστηρίξουν τον εκσυγχρονισμό ενός κοινού σιδηροδρομικού σταθμού, την εγκατάσταση σηματοδοτικού και τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού σε περισσότερα από 100 χιλιόμετρα σιδηροδρομικών γραμμών, την κατασκευή και την αναβάθμιση άνω των 30 χιλιομέτρων αυτοκινητοδρόμων και άνω των 100 χιλιομέτρων γραμμών μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας. κατασκευή 68 χιλιομέτρων αγωγού φυσικού αερίου διασύνδεσης.

- επιχορηγήσεις αξίας 15 εκατ. ευρώ για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και τη λειτουργία των συνοριακών σημείων διέλευσης στην περιοχή που στοχεύουν στη βελτίωση των οδικών συνθηκών σε τμήματα με υψηλά ποσοστά ατυχημάτων, ενώ οι βελτιώσεις στα σημεία διέλευσης των συνόρων θα έχουν ως αποτέλεσμα εξοικονόμηση χρόνου για τους πολίτες και τα βαρέα καύσιμα.

- ένα σχέδιο δράσης για την εφαρμογή της περιφερειακής σιδηροδρομικής στρατηγικής που στοχεύει στην ενίσχυση της συνδετικότητας στην περιοχή και στην ΕΕ και στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας του σιδηροδρομικού τομέα με πιο αξιόπιστες, οικονομικά αποδοτικές και ασφαλέστερες επιχειρήσεις.

Για να υποστηρίξουν τη μετάβαση της περιοχής σε ψηφιακή οικονομία οι ηγέτες χαιρέτισαν την έναρξη ισχύος της συμφωνίας περιφερειακής περιαγωγής την 1η Ιουλίου 2019.
Η συμφωνία αποτελεί σημαντικό επίτευγμα του Ψηφιακού θεματολογίου για τα Δυτικά Βαλκάνια και αποτελεί πρωταρχικό παράδειγμα των πλεονεκτημάτων της περιφερειακής συνεργασίας.
Οι καταναλωτές θα μειώσουν σημαντικά τα τέλη περιαγωγής τους στην περιοχή, ενώ οι κλήσεις θα φτάνουν έως και οκτώ φορές φθηνότερες και θα μειώνονται οι δαπάνες για την πτώση των δεδομένων.
Στον τομέα της ευρυζωνικής σύνδεσης, η Κομισιόν ανακοίνωσε νέες επιχορηγήσεις ύψους 1,65 εκατ. ευρώ σε τρία σχέδια για τη στήριξη της ανάπτυξης εθνικών ευρυζωνικών δικτύων και τη βελτίωση της ψηφιακής σύνδεσης στην Αλβανία, το Μαυροβούνιο και τη Βόρεια Μακεδονία.
Σε ό,τι αφορά την υποστήριξη της κοινωνικοοικονομικής ανάπτυξης, της οικονομικής ολοκλήρωσης και της πράσινης ανάπτυξης έγινε αναφορά στην πρόοδο που επιτεύχθηκε στο πλαίσιο του μέσου εγγύησης η οποία ξεκίνησε στις αρχές του 2019 στο πλαίσιο του επενδυτικού πλαισίου για τα Δυτικά Βαλκάνια, με αρχική δέσμευση της ΕΕ ύψους έως 150 εκατ. ευρώ, και έχει ως στόχο να αξιοποιήσει έως και 1 δισεκατομμύριο ευρώ επενδύσεις σε βιώσιμη κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη και περιφερειακή ολοκλήρωση για την απεμπλοκή ιδιωτικών επενδύσεων πρόσβαση στη χρηματοδότηση στην περιοχή.
Υπογράφηκαν δε επιστολές προθέσεων μαζί με διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς για την ενίσχυση της Διευκόλυνσης Ανάπτυξης Επιχειρήσεων και Καινοτομίας για τα Δυτικά Βαλκάνια με επιπλέον 20 εκατ. ευρώ για την αύξηση των χρηματοδοτικών πόρων που διατέθηκαν για τις ΜΜΕ που εδρεύουν στα Δυτικά Βαλκάνια, ενώ συνεχίζει το σχέδιο της περιοχής για την ανάπτυξη ενός Περιφερειακού Οικονομικού Χώρου, ενώ έχει ήδη συντελεστεί η έγκριση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αναγνώρισης των Ακαδημαϊκών Προσόντων.
Στους τομείς του περιβάλλοντος και του κλίματος, οι ηγέτες ενέκριναν την κοινή δήλωση με τίτλο «Μετάβαση της καθαρής ενέργειας στα Δυτικά Βαλκάνια», η οποία υπογράφηκε στις 21 Φεβρουαρίου 2019 και η Κομισιόν είναι έτοιμη να υποστηρίξει τις προσπάθειες της περιοχής για την ανάπτυξη Πράσινης Ατζέντας για τα Δυτικά Βαλκάνια, η οποία θα ενισχύσει την περιφερειακή συνεργασία και θα αποφέρει οφέλη για την ευημερία και την υγεία των πολιτών της περιοχής και των γειτονικών κρατών μελών της ΕΕ.
Οι ηγέτες επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους για μια φιλόδοξη περιβαλλοντική ατζέντα που συμβάλλει στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.
Οι ηγέτες και οι υπουργοί εξέτασαν την πρόοδο που σημειώθηκε στη συνεργασία μεταξύ των Δυτικών Βαλκανίων και της ΕΕ για την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένης της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, της ριζοσπαστικοποίησης, των υβριδικών απειλών, του οργανωμένου εγκλήματος και της διακίνησης πυροβόλων όπλων.
Συζητήθηκε η σχέση μεταξύ διαφθοράς και ασφάλειας και εκπρόσωποι των Δυτικών Βαλκανίων επανέλαβαν τη δέσμευσή τους να αντιμετωπίσουν τη διαφθορά.
ΕΕ και ηγέτες των Δ.Βαλκανίων επιβεβαίωσαν, τέλος, ότι η περιφερειακή συνεργασία και οι σχέσεις καλής γειτονίας βρίσκονται στο επίκεντρο της πορείας των χωρών προς την ΕΕ, η οποία συνεπάγεται επίσης τη διαρκή και ειλικρινή συμφιλίωση.
Η σύνοδος κορυφής αποτέλεσε ευκαιρία για τους εταίρους των Δυτικών Βαλκανίων να συζητήσουν τα διμερή ζητήματα και την κληρονομιά του παρελθόντος, όπως εγκλήματα πολέμου και αγνοούμενα πρόσωπα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης