Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Lagarde θα συνεχίσει το έργο του Draghi στην ΕΚΤ - Τα περιθώρια ελιγμών, η προοπτική νέου QE και η Ελλάδα

tags :
Η Lagarde θα συνεχίσει το έργο του Draghi στην ΕΚΤ - Τα περιθώρια ελιγμών, η προοπτική νέου QE και η Ελλάδα
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η Lagarde θα βαδίσει στα χνάρια του Draghi, εφαρμόζοντας ενδεχομένως ακόμη πιο χαλαρή νομισματική πολιτική
Ανάμεικτα συναισθήματα προκάλεσε σε επενδυτές και αγορές η είδηση ότι η Christine Lagarde θα διαδεχθεί τον Mario Draghi στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).
Από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστή η είδηση, οι αναλυτές κορυφαίων διεθνών οίκων εξέφρασαν τις αμφιβολίες τους για τις ικανότητες της Lagarde να αναλάβει αυτή τη θέση «κλειδί» για την Ευρωζώνη, λόγω της έλλειψης εμπειρίας σε ζητήματα νομισματικής πολιτικής, ενώ επισημαίνουν τον κίνδυνο πολιτικοποίησης.
Ελλείψει προηγούμενης εμπειρίας, η νομισματική πολιτική που θα ακολουθήσει η Lagarde αποτελεί «γρίφο», ωστόσο οι αναλυτές, εκτιμούν ότι θα βαδίσει στα χνάρια του Mario Draghi, εφαρμόζοντας ενδεχομένως ακόμη πιο χαλαρή πολιτική, καθώς τα περιθώρια ελιγμών είναι εξαιρετικά περιορισμένα.
Άλλωστε η εκτίμηση αυτή οδήγησε τις αποδόσεις των ομολόγων της περιφέρειας της Ευρωζώνης σε σημαντική αποκλιμάκωση.
Η προοπτική ενός νέου προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE) είναι ορατή, όπως προκύπτει άλλωστε και από τις δηλώσεις Draghi και άλλων κορυφαίων αξιωματούχων της ΕΚΤ.
Σε αυτή την περίπτωση υπάρχει και ελληνικό ενδιαφέρον, καθώς υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να είναι επιλέξιμα τα ελληνικά ομόλογα για συμμετοχή, εφόσον επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για νέο QE. 
Την ίδια ώρα αναλυτές αναφέρουν ότι είναι πιθανό να η ΕΚΤ να εξετάσει την υιοθέτηση ενός κλιμακούμενου επιτοκίου καταθέσεων, το οποίο θα μπορούσε να φτάσει από το -0,4% στο -0,8% ή -1%.
Άλλωστε η Lagarde έχει εκφράσει την υποστήριξή της στη χρήση μη συμβατικών μέτρων νομισματικής πολιτικής, συμπεριλαμβανομένων των αρνητικών επιτοκίων και της αγοράς ομολόγων.
Μάλιστα, η Capital Economics εκτιμά ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε μείωση επιτοκίων και σε ένα νέο πρόγραμμα QE επί προεδρίας Draghi, στην τελευταία του συνεδρίαση τον Οκτώβριο, με τις νέες αγορές ομολόγων να ξεκινούν τον Νοέμβριο, όταν θα έχει αναλάβει καθήκοντα η Lagarde.

Capital Economics: Μείωση επιτοκίων τον Σεπτέμβριο, νέο QE τον Οκτώβριο

H ανακοίνωση ενός νέου προγράμματος αγοράς ομολόγων (QE) θα είναι το κύκνειο άσμα του Mario Draghi στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), σύμφωνα με την Capital Economics.
Όπως σημειώνουν οι αναλυτές, τα τελευταία οικονομικά στοιχεία για την Ευρωζώνη, σε συνδυασμό με τον ορισμό της Christine Lagarde στην προεδρία της ΕΚΤ, ενισχύουν την εκτίμηση ότι η ΕΚΤ θα μειώσει τα επιτόκια και θα επανεκκινήσει QE πριν τελειώσει το έτος.
Όλα τα στοιχεία καταδεικνύουν επιβράδυνση της αύξησης του ΑΕΠ στο δεύτερο τρίμηνο του 2019, ενώ η επιδείνωση του οικονομικού κλίματος τον Ιούνιο είναι αρνητική για τις αρχές του τρίτου τριμήνου.
Επιπλέον, οι υποκείμενες πιέσεις στις τιμές παραμένουν υποτονικές.
Εν τω μεταξύ, η κα Lagarde έχει γενικά υποστηρίξει τη χρήση των «μη συμβατικών» εργαλείων των κεντρικών τραπεζών, συμπεριλαμβανομένων των αρνητικών επιτοκίων και των αγορών ενεργητικού.
«Συνεπώς, συνεχίζουμε να περιμένουμε από την ΕΚΤ να μειώσει τα επιτόκια τον Σεπτέμβριο και ο Mario Draghi να ανακοινώσει νέο γύρο QE στην τελευταία του συνεδρίαση ως πρόεδρος τον Οκτώβριο, με τις νέες αγορές να ξεκινούν τον επόμενο μήνα όταν η κα Lagarde θα έχει αναλάβει τα καθήκοντά της», αναφέρει η Capital Economics.

Ο κίνδυνος «πολιτικοποίησης» της ΕΚΤ

Ο Jim Reid της Deutsche Bank σημειώνει ότι δεδομένης της έλλειψης εμπειρίας της Lagarde για την εργαλειοθήκη της ΕΚΤ, η οποία είναι εξαιρετικά περίπλοκη, τίθεται ένα ζήτημα αξιοπιστίας, ειδικά στην περίπτωση που η οικονομική κατάσταση επιδεινωθεί.
Ωστόσο, σημειώνει, οι αγορές έχουν αντιδράσεις θετικά στο γεγονός ότι η κα Lagarde διαθέτει ικανότητες και πολιτική εμπειρία.
Σύμφωνα με τον Reid, ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ Philip Lane, θα έχει πολύ δουλειά, καθώς είναι ο μοναδικός εκπαιδευμένος οικονομολόγος στη νέα ηγετική ομάδα της ΕΚΤ.
Την ανησυχία του για την επιλογή της απερχόμενης γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ, εκφράζει ο ο Erik Nielsen, επικεφαλής οικονομολόγος της Unicredit.
Όπως δήλωσε στο Bloomberg, η κα Lagarde είναι πολύ έξυπνη, εξαιρετική στην επικοινωνία και ξέρει πώς να διοικεί μεγάλους οργανισμούς.
Σημειώνει ωστόσο, ότι σε νορμάλ συνθήκες η επιλογή της θα ήταν πολύ καλή, ωστόσο δεν διανύουμε και τόσο…κανονικούς καιρούς.
Ο Nielsen εκφράζει αμφιβολίες για την ικανότητά της να διαχειριστεί μια κρίση, λόγω της έλλειψης εμπειρίας σε μια κεντρική τράπεζα.
Από την πλευρά του ο Marc Ostwald της ADM Investor Services ανησυχεί για την «πολιτικοποίηση» της ΕΚΤ με την επιλογή της Lagarde και ότι θα αποκλίνει από την αυστηρά νομισματική της αποστολή.
«Ο διορισμός της Lagarde ως προέδρου της ΕΚΤ α) θα εγείρει ερωτήματα σχετικά με την πολιτικοποίηση του ρόλου, κυρίως επειδή β) σε έντονη αντίθεση με τον Draghi,  η Λagarde δεν διαθέτει κανένα υπόβαθρο στα οικονομικά ή ακόμη περισσότερο στη διαμόρφωση νομισματικής πολιτικής.
Κατά συνέπεια, αυτό δίνει ακόμη μεγαλύτερη έμφαση στην εξεύρεση διαδόχου για τον εξαιρετικό Benoit Coeure  - ο οποίος θα ήταν η ιδανική επιλογή ως διάδοχος του Draghi», σημειώνει.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η Alicia Levine από την BNY Mellon Investment που ασκεί κριτική στη Lagarde σχετικά με τις γνώσεις πάνω στον στον καθορισιμό νομισματικής πολιτικής.
«Είναι λίγο περίπλοκο καθώς δεν είναι γνωστή ως ένα από τα κορυφαία οικονομικά μυαλά» λέει χαρακτηριστικά.
O Mark Faefele, επικεφαλής επενδύσεων στην UBS Global Wealth, τονίζει ότι η Lagarde θα βρεθεί αντιμέτωπη με σημαντικές προκλήσεις στην προεδρία της ΕΚΤ.
Η Lagarde θα είναι η πρώτη πρόεδρος της ΕΚΤ χωρίς εμπειρία στη νομισματική πολιτική.
Τονίζει ωστόσο ότι η εμπειρία της στο ΔΝΤ θα τη βοηθήσει να ανταπεξέλθει στον ρόλο της.

Η Ελλάδα στο νέο QE;

Την εκτίμηση ότι με την Christine Lagarde στο τιμόνι της ΕΚΤ είναι πιο πιθανό τα ελληνικά ομόλογα να είναι επιλέξιμα σε ένα νέο QE εκφράζει ο fund manager της Mediolanum, Charles Diebel.
Όπως μεταδίδει το Bloomberg, αν και η Ελλάδα δεν είναι ακόμα επιλέξιμη για το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων της ΕΚΤ δεδομένης της αξιολόγησης στην κατηγορία «σκουπίδια», η προοπτική περαιτέρω ποσοτικής χαλάρωσης (QE) αποτελεί ακόμα ένα πιθανό όφελος.
Ειδικότερα, από τη στιγμή που η Lagarde είναι υποψήφια διάδοχος του Mario Draghi στην ΕΚΤ, γίνεται πιο πιθανό για την Ελλάδα να μπει στο QE τα επομενα χρόνια, αναφέρει ο Diebel.
«Η Lagarde είναι μια πραγματίστρια και "περιστέρι" (dove).
Αυτός ο κανόνας (σσ. δηλαδή ο αποκλεισμός της Ελλάδας) μπορεί εύκολα να τροποποιηθεί» επισημαίνει.
Ωστόσο, το Bloomberg επισημαίνει ότι ο Charles Diebel δεν είναι μεταξύ των επενδυτών που βιάστηκαν να επενδύσουν στα ελληνικά ομόλογα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης