Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Δυσχέρειες στην υλοποίηση του project Πειραιώς με την Intrum για 27 δισ NPEs – Ενστάσεις διατυπώνει το ΤΧΣ

Δυσχέρειες στην υλοποίηση του project Πειραιώς με την Intrum για 27 δισ NPEs – Ενστάσεις διατυπώνει το ΤΧΣ
Ο χρόνος που απομένει θεωρείται εξαιρετικά περιορισμένος προκειμένου να ξεπεραστούν τα εμπόδια
Προβλήματα φαίνεται να αντιμετωπίζει ως προς την εκτέλεσή της η συμφωνία μεταξύ της Τράπεζας Πειραιώς και της Intrum για την διαχείριση 27 δισ ευρώ προβληματικών ανοιγμάτων NPEs στοιχείο το οποίο προβληματίζει τα στελέχη της τράπεζας αφού τα πάντα πρέπει να έχουν λογιστικοποιηθεί μέχρι το τέλος του 2019.
Σε αντίθετη περίπτωση η θετική μεταβολή των μεγεθών που προσδίδει η συμφωνία στην τράπεζα δεν θα προσμετρηθεί μέσα στο 2019, χρονιά που τα μεγέθη μετρούν για τα stress tests του 2020.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που είναι μέτοχος στην Πειραιώς με 26% εμφανίζει σοβαρές επιφυλάξεις για το deal υπονοώντας ότι υπάρχουν θέματα και στην διαγωνιστική διαδικασία και στην πρόταση της Intrum.

Ποιά προβλήματα αντιμετωπίζει η συμφωνία

Παράγοντες της αγοράς περιγράφουν το θέμα ως τη συγχώνευση δύο τραπεζών για τις οποίες δεν υπάρχει η σχετική εμπειρία ούτε η σχετική προετοιμασία λόγω της ιδιαιτερότητας της "συγχώνευσης". Έτσι ενώ ορίστηκαν οι παράμετροι ενός deal πολύ δύσκολα αυτό μπορεί τελικώς  να αποτυπωθεί.

Πιο συγκεκριμένα

Η συναλλαγή περιλαμβάνει τρία κομμάτια το οικονομικό, το λογιστικό και το λειτουργικό.

1) Έχει οριστικοποιηθεί μόνον το οικονομικό τμήμα της συμφωνίας που αφορά τη συναλλαγή αυτή καθ' αυτή, η οποία άλλωστε ανακοινώθηκε
Οι εκκρεμότητες όπως σε ότι αφορά το λογιστικό και το λειτουργικό δεν είναι διαχειρίσιμες.
 
2) Σε ότι αφορά το λογιστικό τμήμα της συμφωνίας
-Δεν έχουν βρεθεί οι μέθοδοι  μέσω των οποίων θα λογιστικοποιηθεί το project καθώς ναι μεν τα δάνεια συνεχίζουν να ανήκουν στην τράπεζα πλην όμως επαναπροσδιορίζονται οι αξίες τους σε ότι αφορά τη διαχείρισή τους.
Δεν είναι καθορισμένο πως θα λογιστικοποιείται το αποτέλεσμα της διαχείρισης όπως  δεν είναι επίσης καθορισμένη διαδικασία της διαχείρισης των προβλέψεων που έχουν ήδη ληφθεί.  
- Δεν έχει οριστεί η περίμετρος των δανείων (ποια δάνεια εισέρχονται στο χαρτοφυλάκιο και ποια όχι) παρά μόνον τα χαρακτηριστικά της περιμέτρου αυτής.

3) Σε ότι αφορά το λειτουργικό τμήμα της συμφωνίας :
-Δεν έχει καθοριστεί ο τρόπος με τον οποίον θα γίνει η μετάπτωση της παρακολούθησης των δανείων από το σύστημα της Τράπεζας Πειραιώς στο σύστημα της Intrum.
- Δεν είναι σαφής ο τρόπος με τον οποίον θα κινηθούν οι διαδικασίες για τη διαχείριση των καλυμμάτων και ιδιαίτερα των ακινήτων.
-Δεν έχει προσδιοριστεί πως θα δουλέψει το προσωπικό (είδος εργασιών διαχωρισμός τομέων ευθύνης κλπ)
Ο χρόνος που απομένει θεωρείται εξαιρετικά περιορισμένος προκειμένου να καθοριστούν οι παραπάνω λεπτομέρειες στοιχείο το οποίο δυσχεραίνει το ειδικό αυτό project, το μέγεθος του οποίου ξεπερνά κατά πολύ τα αντίστοιχα που έχουν αναπτυχθεί στην ελληνική αγορά.

www,bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης