Τελευταία Νέα
Πολιτική

Με 38% - 41% η ΝΔ κλειδώνει την αυτοδυναμία με 155 – 162 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ 28% - 29% και 7κομματική Βουλή

Με 38% - 41%  η ΝΔ κλειδώνει την αυτοδυναμία με 155 – 162 έδρες, ο  ΣΥΡΙΖΑ 28% - 29% και 7κομματική Βουλή
Με βάση το υφιστάμενο χρονοδιάγραμμα, η νέα Βουλή θα ορκιστεί στις 17 Ιουλίου και αμέσως μετά ο πρωθυπουργός θα αναγνώσει τις προγραμματικές δηλώσεις
Νίκη της ΝΔ με ποσοστά από 38% - 41% δείχνουν οι τελευταίες κυλιόμενες δημοσκοπήσεις των κομμάτων για τις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019.
Σύμφωνα με τα ίδια ευρήματα ο ΣΥΡΙΖΑ θα κινηθεί σε ποσοστά 28 -29% ενώ κατά πάσα πιθανότητα η νέα Βουλή, που θα προκύψει ίσως από τις πιο προβλέψιμες εκλογές των τελευταίων δεκαετιών, θα είναι επτακομματική.
Η ΝΔ διασφαλίζει ότι θα διαθέτει αυτοδυναμία 155 έως 162 έδρες και το βράδυ στις 7 Ιουλίου ο Μητσοτάκης θα σχεδιάζει την τελική μορφή του νέου υπουργικού συμβουλίου που θα ανακοινωθεί στις 9 Ιουλίου 2019.
 Με βάση τις μετακινήσεις, συσπειρώσεις και τάσεις εξάγονται τα εξής συμπεράσματα
- Η πίεση που άσκησε η ΝΔ προς τα δεξιά της ειδικά προς την Χρυσή Αυγή και την Ελληνική Λύση είναι οριοθετημένη.
Δεν φαίνεται η ΝΔ να μπορεί να πάρει άλλους ψηφοφόρους από τα δεξιότερα κόμματα.
- Ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται επίσης ότι έχει μειώσει τις διαρροές προς το κόμμα του Βαρουφάκη το οποίο σε ορισμένες δημοσκοπήσεις εμφανίζει ποσοστά κοντά στο 4%.
- Το ΚΙΝΑΛ παραμένει σταθερό στο 7% με 7,5% ούτε παίρνει ούτε χάνει ποσοστά.
- Η Χρυσή Αυγή δέχθηκε ισχυρή πίεση από την ΝΔ δεν είναι τυχαίο ότι τις μεγαλύτερες διαρροές τις έχει προς την ΝΔ.
Το πιθανότερο σενάριο είναι ότι θα κινηθεί λίγο πάνω από 4%.
- Οι δημοσκοπήσεις για Βελόπουλο και Βαρουφάκη είναι συγκεχυμένες, οι περισσότερες βλέπουν είσοδο στην Βουλή όπερ σημαίνει ότι θα έχουμε 7κομματική βουλή.

Στις 9 Ιουλίου η σύνθεση της νέας κυβέρνησης

Στις 9 Ιουλίου αναμένεται να ανακοινωθεί η σύνθεση της νέας κυβέρνησης της ΝΔ άπαξ και έχει διασφαλιστεί η αυτοδυναμία.
Η νέα κυβέρνηση αναλαμβάνει ιδιαίτερα δύσκολο έργο καθώς ο μεν Τσίπρας εξάντλησε τον δημοσιονομικό χώρο και μείωσε τις πιθανότητες να αναπροσαρμοστεί χαμηλότερα ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα.
Από την άλλη η ΝΔ έχει βάλει υψηλά τον πήχη τόσο για την πορεία του ΑΕΠ όσο και για την μείωση των φορολογικών συντελεστών αλλά και για την ΔΕΗ όπου οι προσδοκίες για λύση έχουν αυξηθεί.
ΑΕΠ, μείωση φόρων, ΔΕΗ και Ελληνικό είναι τα 4 projects.
Αν και η κυβέρνηση θα επιδιώξει άμεσα να παρουσιάσει νομοθετικό έργο, ωστόσο χρήζει προσοχής κυρίως η αντίδραση των δανειστών και των αγορών.
Οι δανειστές έρχονται στην Ελλάδα για να καθορίσουν τα νέα όρια της ελληνικής κυβέρνησης και οι αγορές έχοντας ήδη σημειώσει ένα σημαντικό ράλι μετά την νίκη της ΝΔ ίσως κυριαρχήσει το χρηματιστηριακό γνωμικό αγόραζε στην φήμη και πούλα στην είδηση.

Τι θα ανακοινώσει στις 9 Ιουλίου ο Μητσοτάκης;

Μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να επιμένει μέχρι να πέσει η αυλαία της προεκλογικής περιόδου ότι το αποτέλεσμα δεν είναι προεξοφλημένο και να ζητά μετ επιτάσεως ισχυρή εντολή και αυτοδυναμία, ωστόσο, όπως υποστηρίζουν στην ΝΔ είναι πλήρως προετοιμασμένος να αναλάβει τα ηνία της χώρας.
Σε αυτό το πλαίσιο, είναι έτοιμο το περίγραμμα της νέας κυβέρνησης, τα νομοσχέδια, τα χρονοδιαγράμματα αλλά και τα πρόσωπα που θα απαρτίζουν το υπουργικό συμβούλιο.
Ακόμη κι αν οι πληροφορίες έρχονται με το σταγονόμετρο στη δημοσιότητα.
Η επόμενη κυβέρνηση της χώρας, εφόσον η ΝΔ αναδειχθεί αυτοδύναμη και σύμφωνα με όσα έχει προδιαγράψει κατά την προεκλογική περίοδο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα εμπεριέχει τα εξής χαρακτηριστικά:
- Θα συγκροτηθεί νέο οργανόγραμμα το οποίο θα περικλείεται στο πρώτο νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί το συντομότερο δυνατό από τη νέα Βουλή.
- Θα σχηματιστεί με τη λογική μιας σφιχτής ομάδας εργασίας που θα υπηρετεί μια ενιαία μεταρρυθμιστική στρατηγική.
- Οι αναπληρωτές υπουργοί, με εξαίρεση ίσως μία θέση, θα καταργηθούν προκειμένου να υπάρχει καλύτερος συντονισμός ανά υπουργείο καθώς οι υφυπουργοί θα αναφέρονται στον υπουργό και κάθε ένας θα έχει απολύτως διακριτό χαρτοφυλάκιο και ρόλο.
- Θα συμμετέχουν εξωκοινοβουλευτικοί υπουργοί και τεχνοκράτες σε θέσεις υφυπουργών.
- Το Υπουργικό Συμβούλιο θα συνεδριάζει στο Μέγαρο Μαξίμου και όχι στη Βουλή σηματοδοτώντας τον σεβασμό στη διάκριση των εξουσιών.
Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της ΝΔ δηλώνει πως έχει καταλήξει σχεδόν στα μισά από τα πρόσωπα που θα περικλείονται στη νέα κυβέρνηση.
Από τις ελάχιστες πληροφορίες που εκμαιεύονται στο παρασκήνιο, επικρατέστερος για το υπουργείο Οικονομικών εμφανίζεται ο Χρήστος Σταϊκούρας.
Ένα νέο υπουργείο Επενδύσεων με ενισχυμένες αρμοδιότητες και στόχο να προχωρήσουν οι επενδύσεις που εκκρεμούν αλλά και να έρθουν περισσότερες, ακούγεται ότι θα αναλάβει ο Άδωνις Γεωργιάδης. Επικεφαλής στο υπουργείο Παιδείας όπως ακούγεται στο παρασκήνιο, πιθανότατα θα τοποθετηθεί ο Κωστής Χατζηδάκης ενώ στη θέση του προέδρου της Βουλής εκτιμάται ότι θα βρεθεί ο Κώστας Τασούλας ή ο Κώστας Τσιάρας.
Πληροφορίες θέλουν τον Μάκη Βορίδη να αναλαμβάνει το υπουργείο Εσωτερικών για το οποίο ακούγεται και ο Λευτέρης Αυγενάκης.
Κατά τις ίδιες πηγές, ο Γιάννης Βρούτσης θα βρεθεί στο υπουργείο Εργασίας, η Όλγα Κεφαλογιάννη στο Τουρισμού ο Κώστας Αχ. Καραμανλής στο Υποδομών και η Νίκη Κεραμέως πιθανότατα στο Πολιτισμού.
Στο νέο κυβερνητικό σχήμα, κατά τις ίδιες πηγές μια θέση θα έχει ο Βασίλης Κικίλιας ο οποίος θα τοποθετηθεί είτε στο Άμυνας, είτε στο Δημόσιας Τάξης που σχεδιάζεται να συγχωνευτεί με το Μεταναστευτικής Πολιτικής.
Οι πληροφορίες θέλουν την αξιοποίηση στελεχών έξω από τα «γαλάζια» κομματικά τείχη από τον Κυριάκο Μητσοτάκη προκειμένου να σηματοδοτήσει τα ανοίγματα προς την Κεντροαριστερά.
Σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρονται τα ονόματα του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και της Άννας Διαμαντοπούλου.
Με βάση το υφιστάμενο χρονοδιάγραμμα, η νέα Βουλή θα ορκιστεί στις 17 Ιουλίου και αμέσως μετά ο πρωθυπουργός θα αναγνώσει τις προγραμματικές δηλώσεις για να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης από το Κοινοβούλιο πιθανότατα στις 22 Ιουλίου.
Από την επόμενη κιόλας μέρα, διαβεβαιώνουν υψηλόβαθμες πηγές της ΝΔ, θα ξεκινήσει το νομοθετικό έργο της νέας κυβέρνησης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης