Τελευταία Νέα
Πολιτική

Politico: Ο Μητσοτάκης είναι κεντρώος αλλά η ΝΔ κλίνει προς την... άκρα δεξιά

Politico: Ο Μητσοτάκης είναι κεντρώος αλλά η ΝΔ κλίνει προς την... άκρα δεξιά
Άρθρο του Politico αφιερωεμένο στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία
Το προφίλ τόσο του Κυριάκου Μητσοτάκη όσο και της Νέας Δημοκρατίας σκιαγραφεί στο κεντρικό του άρθρο το Politico, το οποίο, μάλιστα, φέρει τον... ιδιαίτερο τίτλο «Greece’s Trojan Trump», υποστηρίζοντας ότι αν και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης είναι κεντρώος στις πεποιθήσεις, η υπόλοιπη Νέα Δημοκρατία έχει μία τάση να... συμπαθεί την άκρα δεξιά!
Στο άρθρο αναφέρεται ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι εξαιρετικά πιθανό να είναι ο επόμενος πρωθυπουργός της Ελλάδας, ενώ είναι ένας πολιτικός που ασπάζεται τον δυτικό φιλελευθερισμό.
«Η ΝΔ είναι ονομαστικά ένα κεντροδεξιό κόμμα, ενώ ο κ. Μητσοτάκης είναι γιος του πρώην πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και έχει αποφοιτήσει τόσο από Harvard, Stanford και Harvard Business School.
Σε μια χώρα που πλήττεται από λιτότητα και φτώχεια, η αναμενόμενη νίκη του Μητσοτάκη στις γενικές εκλογές της έχει απεικονιστεί ευρέως ως μια επιστροφή στην κανονικότητα για την ελληνική πολιτική μετά από περισσότερο από μια δεκαετία πολιτικής και οικονομικής αναταραχής μετά την οικονομική κρίση του 2008.
Ο ηγέτης της Νέας Δημοκρατίας μπορεί να είναι μετριοπαθής κεντρώος, αλλά αυτό δεν ισχύει για την υπόλοιπη ΝΔ.
Αν οι Έλληνες ψηφοφόροι απορρίψουν το «κομματικό αριστερό» κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα υπέρ του Μητσοτάκη - όπως όλα δείχνουν - θα ανταλλάξουν ένα σύνολο λαϊκιστών πολιτικών με ένα άλλο.
Ακόμη κι αν ο Τσίπρας έχει κατευθύνει το κόμμα του προς το κέντρο, η Νέα Δημοκρατία έχει στραφεί ακόμη πιο δεξιά.
Ο Μητσοτάκης έχει γίνει το αποδεκτό πρόσωπο ενός κόμματος που περιέχει σκληρά δεξιά στοιχεία, τα οποία, εξάλλου, έχουν ενθαρρυνθεί από την παγκόσμια επιτυχία της δεξιάς - παντού από την Ουγγαρία έως τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Πράγματι, ο Μητσοτάκης οφείλει την εκλογή του στην ηγεσία στη σκληρή δεξιά φράξια της Νέας Δημοκρατίας - υπό την ηγεσία του πρώην πρωθυπουργού και αρχηγού του κόμματος Αντώνη Σαμαρά και του Άδωνι Γεωργιάδη, αντιπροέδρου και πρώην υπουργού υγείας στην κυβέρνηση Σαμαρά.
Ο Γεωργιάδης είναι μια αμφιλεγόμενη φιγούρα.
Όπως πολλοί από τους σημερινούς σκληρούς δεξιούς, έχει κατηγορηθεί για αντισημιτισμό.
 Έχει επίσης αμφισβητήσει την επίσημη εκδοχή της εξέγερσης του Πολυτεχνείου κατά της χούντας το 1973 - ένα ιερό γεγονός στην εθνική συνείδηση.
Συγκεκριμένα (και απίστευτα) δήλωσε ότι η εκδήλωση δεν προκάλεσε απώλειες (στην πραγματικότητα υπήρχαν περίπου 40 θάνατοι).
«Δεν υπήρξαν θάνατοι στο Πολυτεχνείο, ούτε ένας», είχε ισχυριστεί σε τηλεοπτική εκπομπή.
Η πτέρυγα του κόμματος που έχει ανάλογες απόψεις με τον κ.  Γεωργιάδη βρίσκεται σε πορεία ενίσχυσης.
Η ΝΔ στηρίζει τη νίκη της στις εκλογές στον τρόπο με τον οποίο αντέδρασε στη Συμφωνία των Πρεσπών μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας και μετά την απόφαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να άρει το veto και να ανοίξει, έτσι, ο δρόμος για ένταξη σε ΝΑΤΟ και ΕΕ της Β. Μακεδονίας.
Η συμφωνία υποστηρίχθηκε από όλους από την ΕΕ έως το ΝΑΤΟ  και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ποιοι αντέδρασαν;
Η Νέα Δημοκρατία και το Κρεμλίνο.
Η δεξιά κατεύθυνση του κόμματος έχει τις ρίζες της στη θέση που βρισκόταν λίγους μήνες μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ το 2015.
Ο Τσίπρας ανέλαβε καθήκοντα τον Ιανουάριο του 2015 με την υπόσχεση ότι θα πολεμήσει τις Βρυξέλλες και θα αντιταχθεί στο μνημόνιο - τη συμφωνία μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών της και θα ζητήσει ελάφρυνση του χρέους και μείωσης των μέτρων λιτότητας.
Έως τα μέσα του καλοκαιριού είχε υποταχθεί.
Για τον Τσίπρα και το ΣΥΡΙΖΑ, ήταν μια ταπεινωτική κατάσταση.
 Αλλά αυτό δεν μπόρεσε να το κεφαλαιοποιήσει η Νέα Δημοκρατία, καθώς ο Τσίπρας εφάρμοζε μία πολιτική που η ίδια η ΝΔ στήριζε εδώ και χρόνια.
Έτσι, προσπαθώντας να διαφοροποιηθεί από την κυβέρνηση, το κόμμα άρχισε να ενισχύει τη λαϊκιστική του ταυτότητα.
«Δεδομένου ότι δεν μπόρεσε να αντιταχθεί στην εφαρμογή του μνημονίου, έπρεπε να αντιταχθεί στις πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ σε θέματα όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα λεγόμενα« εθνικά ζητήματα », υποστηρίζει ο Αυγουστίνος Ζενάκος, ανεξάρτητος δημοσιογράφος και μέλος της ερευνητικής ομάδας The Manifold.
Η οικονομική κρίση του 2008 ήταν σχεδόν υπαρξιακή.
Η Ελλάδα βρέθηκε ένα βήμα πριν φύγει από την Ευρωζώνη, ενώ η μεσαία τάξη ισοπεδώθηκε.
Επίσης, οδήγησε στην ακραία πόλωση του δημόσιου λόγου. Αυτό "επέτρεψε την ακραία, εθνικιστική και αντιδραστική ρητορική να γίνει κεντρική στο πολιτικό λόγο της ΝΔ", εκτιμά ο κ.  Ζενάκος.
Οι πολιτικοί της Νέας Δημοκρατίας ξεκίνησαν «μάχες» σε θέματα όπως η χορήγηση ιθαγένειας στα παιδιά των μεταναστών που γεννήθηκαν στην Ελλάδα, τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων και το όνομα της πΓΔΜ.
"Οι παραπομπές στον ελληνικό εμφύλιο πόλεμο αφθονούν", δήλωσε ο Ζενάκος.
«Η αριστερά κατηγορεί τη δεξιά για «φασισμό» και χαρακτηρίζει την τρόικα ως «χούντα» και η δεξιά, χρησιμοποιώντας την πολιτική των δύο άκρων, υποστηρίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και η ακροδεξιά Χρυσή Αυγή είναι εξίσου καταστροφικοί για τη δημοκρατία», προσθέτει ο κ. Ζενάκος.
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον δημιουργήθηκαν οι συνθήκες ώστε να αναδειχθούν πρόσωπα όπως ο Γεωργιάδης.
Στο παρελθόν θα ήταν απομονωμένοι.
Σήμερα είναι βασικοί παίκτες.
Η επιθετική τους ρητορική επηρεάζει αρνητικά το πολιτικό σώμα.
Σήμερα είναι έτοιμοι να διαδραματίσουν έναν σημαντικό ρόλο στη διακυβέρνηση της Ελλάδας.
Η Ελλάδα ενδέχεται να οδεύει προς μεγαλύτερη αποσταθεροποίηση.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης