Τελευταία Νέα
Διεθνή

Putin: Δεν επιδιώκουμε μία κούρσα εξοπλισμών - Παραμένουμε ανοιχτοί σε μία νέα συμφωνία με τις ΗΠΑ

Putin: Δεν επιδιώκουμε μία κούρσα εξοπλισμών - Παραμένουμε ανοιχτοί σε μία νέα συμφωνία με τις ΗΠΑ
Ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε ότι η Μόσχα στοχεύει στην επίτευξη μίας νέας συμφωνίας μείωσης των όπλων με την Ουάσιγκτον
Τη θέση ότι η Ρωσία δεν επιδιώκει μία κούρσα εξοπλισμών με τις Ηνωμένες Πολιτείες διατύπωσε ο πρόεδρος της χώρας Vladimir Putin, μέσω συνέντευξης που πραχώρησε σήμερα (4/7) στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera, διευρκινίζοντας ότι η Μόσχα είναι ανοιχτή σε μία νέα συμφωνία με την Ουάσιγκτον για τη μείωση των όπλων.
Ειδικότερα, ο κ. Putin τόνισε ότι «η Ρωσία δεν επιδιώκει μία κούρσα εξοπλισμών, μόνο προστασία», προσθέτοντας ότι «η Μόσχα είναι ανοιχτή σε μία νέα συμφωνία μείωσης όπλων, αλλά οι ΗΠΑ πρέπει να ανταποκριθούν».
Μάλιστα, ο Ρώσος πρόεδρος αναφέρθηκε στη σημαντική διαφορά που υπάρχει ανάμεσα στους αμυντικούς προϋπολογισμούς των δύο χωρών προκειμένου να απορρίψει τη θεωρία ότι η Μόσχα θα επιθυμούσε να εισέλθει σε μία κούρσα εξοπλισμών.
«Συγκρίνετε πόσα ξοδεύει η Ρωσία για την άμυνα, περίπου 48 δισ. δολ., και πόσα ξοδεύουν οι ΗΠΑ, πάνω από 700 δισ. δολ.», ανέφερε ο Ρώσος πρόεδρος, ο οποίος αναρωτήθηκε «πού είναι η κούρσα εξοπλισμών;», ενώ κατέστησε σαφές ότι «δεν πρόκεινε να αφήσουμε τους εαυτούς μας να παρασυρθούν σε μία τέτοια κούρσα, αλλά πρέπει να διασφαλίσουμε την προστασία μας».
«Η επίτευξης μίας συνολικής συμφωνίας για τη μείωση των όπλων είναι αυτό για το οποίο προσπαθεί η Μόσχα, αλλά η Ουάσιγκτον δε φαίνεται να είναι τόσο πρόθυμη», υπογράμμισε ο Vladimir Putin, προσθέτοντας ότι «η Ρωσία έχει την πολιτική βούληση να εργαστεί για αυτό, τώρα είναι η σειρά των ΗΠΑ».
Παράλληλα, ο ίδιος τόνισε ότι η Μόσχα «δεν έχει λάβει κάποια απάντηση από τη διοίκηση Trump μετά την προσφορά της για υπογραφή μίας κοινής διακήρυξης τον Οκτώβριο, τον ίδιο μήνα κατά τον οποίο η κυβέρνηση Trump ανακοίνωσε την πρόθεσή της να αποχωρήσει από τη Συνθήκη INF».
«Υπάρχει η πολιτική πρόθεση ώστε να επιτευχθούν συγκεκριμένα μέτρα γύρω από τον αφοπλισμό ώστε να ενισχυθεί η διεθνής σταθερότητα», επεσήμανε ο πρόεδρος της Ρωσίας, ο οποίος πρόσθεσε ότι είχε συνομιλίες με τον Αμερικανό ομόλογό του Donald Trump για το ζήτημα του αφοπλισμού στο περιθώριο της συνόδου κορυφής των G20 στην Ιαπωνία.
Μάλιστα, ο Vladimir Putin τόνισε ότι θα μπορούσαν να ξεκινήσουν συνομιλίες ανάμεσα στις δύο χώρες γύρο από «ένα ευρύτατο στρατηγικό θεματολόγιο», ενώ πρόσθεσε ότι αναμένει μία κίνηση από τις ΗΠΑ προς την επίτευξη μίας νέας συμφωνίας.
Όσον αφορά την Ευρώπη, ο κ. Putin επανέλαβε ότι η Μόσχα δεν είχε «καμία παρέμβαση σε ευρωπαϊκές εκλογές», καθιστώντας σαφές ότι «η Ρωσία είναι έτοιμη να αναβαθμίσει τις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση σε πλήρη κλίμακα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης