Τελευταία Νέα
Πολιτική

Dixon (Reuters): Ο Μητσοτάκης μπορεί να βάλει την Ελλάδα σε ενάρετο κύκλο - Το αισιόδοξο σενάριο και τι μπορεί να το χαλάσει

Dixon (Reuters): Ο Μητσοτάκης μπορεί να βάλει την Ελλάδα σε ενάρετο κύκλο - Το αισιόδοξο σενάριο και τι μπορεί να το χαλάσει
O αρθρογράφος του Reuters, Hugo Dixon, σχολιάζει ότι οι επενδυτές είναι ήδη ενθουσιασμένοι από το ενδεχόμενο ο Κυριάκος Μητσοτάκης να αναλάβει τα ηνία της Ελλάδας
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί να βάλει την Ελλάδα σε ενάρετο κύκλο εάν είναι τολμηρός και τυχερός σχολιάζει ο αρθρογράφος του Reuters, Hugo Dixon, τονίζοντας ότι προτεραιότητα του νέου πρωθυπουργού θα πρέπει να είναι η μηδενική ανοχή σε κακές πρακτικές μεταξύ των υπουργών του.
Όπως επισημαίνει στο άρθρο του, οι επενδυτές είναι ήδη ενθουσιασμένοι από το ενδεχόμενο ο Κυριάκος Μητσοτάκης να αναλάβει τα ηνία της Ελλάδας μετά τον Αλέξη Τσίπρα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά τις ευρωεκλογές όπου η ΝΔ νίκησε τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών έχει ενισχυθεί κατά 19%, ενώ η απόδοση του ελληνικού 10ετούς έχει μειωθεί από το 3,4% στο 2,2%, κάτι που σημαίνει ότι οι επενδυτές θεωρούν πλέον ότι τα ελληνικά ομόλογα είναι αντίστοιχα ελκυστικό των ιταλικών.
«Όμως δεν υπάρχει κάποια εγγύηση ότι η Ελλάδα θα εισέλθει σε έναν ενάρετο κύκλο.
Ο Μητσοτάκης θα πρέπει να είναι τολμηρός και τυχερός. Για να δημιουργήσει και να διατηρήσει την αναγκαία ανάκαμψη που θα βασίζεται σε επενδύσεις, θα χρειαστεί να αντιμετωπίσει κακές πρακτικές που έχουν ταλαιπωρήσει τη χώρα επί δεκαετίες.
Θα είναι λάθος, άλλωστε, να θεωρήσει κανείς ότι ο Τσίπρας ευθύνεται για όλα τα προβλήματα της χώρας» επισημαίνει ο Dixon.

Το αισιόδοξο σενάριο

Σύμφωνα με τον Dixon, το αισιόδοξο σενάριο είναι το εξής: Η ΝΔ κερδίζει τις εκλογές με αυτοδυναμία, οπότε ο κ. Μητσοτάκης δεν χρειάζεται να περιορίσει το πρόγραμμά του, κάνοντας συμφωνία με άλλα κόμματα.
Ανακοινώνει ένα υπουργικό συμβούλιο με ταλαντούχους ανθρώπους από ολόκληρο το πολιτικό φάσμα, με έμφαση στην υλοποίηση πολιτικών.
Ο νέος πρωθυπουργός ξεμπλοκάρει άμεσα ιδιωτικοποιήσεις και επενδύσεις που είχαν «κολλήσει» επί Τσίπρα.
Προχωρά σε πλήρη άρση των capital controls.
Εκδίδει 10ετές ομόλογο, με διπλάσια ωρίμανση σε σχέση με αυτό που εξέδωσε η τρέχουσα κυβέρνηση, επιδεικνύοντας ότι οι επενδυτές αγοράζουν το όραμά του.
Μετά από αυτό το θετικό σοκ, ο Μητσοτάκης προσεγγίζει την ευρωζώνη και ζητά χαλάρωση του δημοσιονομικού ζουρλομανδύα που απαιτεί από την Ελλάδα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ κάθε χρόνο.
Η Γερμανία και άλλες χώρες επέμειναν για σφιχτό δημοσιονομικό έλεγχο, γιατί θεωρούσαν ότι ήταν ο μόνος τρόπος να ελεγχθεί το χρέος.
Όμως ο Μητσοτάκης τούς πείθει ότι η ανάπτυξη θα επιταχυνθεί, οπότε η χώρα θα μπορεί να εξυπηρετήσει το χρέος της -που διαμορφωνόταν στα 340 δισ. ευρώ ή στο 183% του ΑΕΠ στα τέλη του 2018-, με μικρότερα πλεονάσματα.
Η χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων βοηθά την Ελλάδα να εμφανίσει αξιόλογη ανάπτυξη.

Ο κίνδυνος

Ωστόσο, αρκετά πράγματα θα μπορούσαν να πάνε στραβά.
Αρχικά, υπάρχει ο κίνδυνος ο Κυριάκος Μητσοτάκης να μην εξασφαλίσει αυτοδυναμία ή -προκειμένου να ικανοποιήσει τις διάφορες πτέρυγες του κόμματος του- να διορίσει πολλά στελέχη της παλιάς σχολής.
Επίσης, υπάρχουν βραχυπρόθεσμοι δημοσιονομικοί κίνδυνοι, όπως ο εκτροχιασμός από τον φετινό δημοσιονομικό στόχο.
«Ο Μητσοτάκης θέλει να μειώσει τους φόρους, μεταξύ των οποίων και την εταιρική φορολογία, για να ενισχύσει τις επενδύσεις.
Όμως πώς θα μπορέσει να το πετύχει;» σχολιάζει ο Dixon.
Ωστόσο, υπάρχουν και κίνδυνοι που έρχονται από το εξωτερικό.
«Εάν ο Μητσοτάκης καταφέρει να διαχειριστεί αυτά τα προβλήματα, υπάρχει ακόμη ένας τεράστιος μεσοπρόθεσμος σκόπελος.
Η Ελλάδα μπορεί να εξυπηρετεί τα τεράστια δάνειά της, επειδή η ευρωζώνη έχει δώσει περίοδο χάριτος στις περισσότερες πληρωμές τόκων και κεφαλαίου.
Όμως αυτό τελειώνει το 2032» επισημαίνει ο αρθρογράφος του Reuters.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης