Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευρωζώνη: Στο 12,6% αυξήθηκε το ποσοστό αποταμίευσης των νοικοκυριών το α’ 3μηνο 2019

Ευρωζώνη: Στο 12,6% αυξήθηκε το ποσοστό αποταμίευσης των νοικοκυριών το α’ 3μηνο 2019
Το ποσοστό αποταμίευσης των νοικοκυριών στην Ευρωζώνη αυξήθηκε σε 12,6% το πρώτο τρίμηνο του 2019
Στο 12,6% αυξήθηκε το ποσοστό αποταμίευσης των νοικοκυριών στην Ευρωζώνη το πρώτο τρίμηνο του 2019, έναντι 12,1% το τέταρτο τρίμηνο του 2018, ενώ ήταν 9,3% το πρώτο τρίμηνο του 2019, σε σύγκριση με 9,2% το προηγούμενο τρίμηνο, ανακοίνωσε σήμερα η Eurostat, η στατιστική υπηρεσία της ΕΕ.
Αντίστοιχα το πρώτο τρίμηνο του 2019, το ποσοστό επιχειρηματικών επενδύσεων ήταν 23,6% στη ζώνη του ευρώ, σταθερό σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο.
Το μερίδιο κέρδους των επιχειρήσεων στη ζώνη του ευρώ ήταν 39,8% το πρώτο τρίμηνο του 2019, έναντι 40,0% το τέταρτο τρίμηνο του 2018.
Τα στοιχεία αυτά προέρχονται από την πρώτη δημοσίευση των εποχικά διορθωμένων τριμηνιαίων ευρωπαϊκών λογαριασμών της Eurostat και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).
Την ίδια ώρα σύμφωνα με τη Eurostat, τα νοικοκυριά έχουν διαφορετικά πρότυπα κατανάλωσης σε μεγάλο βαθμό ανάλογα με το επίπεδο εισοδήματος, τις πολιτισμικές συνήθειες ή τη γεωγραφική θέση, στην ΕΕ.
Κατά μέσο όρο στην ΕΕ το 2017, το μεγαλύτερο μέρος (περίπου το ένα τέταρτο) της καταναλωτικής δαπάνης των νοικοκυριών δαπανήθηκε για τη στέγαση (όχι όμως και την αγορά κατοικιών), το νερό, την ηλεκτρική ενέργεια και το φυσικό αέριο, ενώ οι μεταφορές αντιπροσωπεύουν το 13% και τα τρόφιμα το 12%.
Η κατηγορία "εστιατόρια και ξενοδοχεία" και "αναψυχή και πολιτισμός" ακολούθησαν με μερίδιο περίπου 9% το καθένα.
Οι υπόλοιπες ομάδες προϊόντων και υπηρεσιών διέθεταν ποσοστά από περίπου 4% έως 6%:
"Έπιπλα και είδη οικιακής χρήσης", "είδη ένδυσης και υπόδησης", "αλκοολούχα ποτά και καπνός" και "υγεία", ενώ οι "επικοινωνίες" και "εκπαίδευση" είχαν μικρότερα μερίδια 3% και 1% αντίστοιχα.
Οι δαπάνες για νοικοκυριά αφορούσαν κυρίως τη στέγαση σε όλα τα κράτη μέλη εκτός από την Εσθονία, τη Λιθουανία και τη Ρουμανία, όπου τα τρόφιμα ήταν το πιο σημαντικό έξοδο, και την Κύπρος και τη Μάλτα όπου ήταν "τα εστιατόρια και ξενοδοχεία".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης