Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Citigroup: Η επιλογή Lagarde για την ΕΚΤ μειώνει το ρίσκο... Weidmann!

tags :
Citigroup: Η επιλογή Lagarde για την ΕΚΤ μειώνει το ρίσκο... Weidmann!
Η επιλογή της επιβεβαιώνει τον αργό θάνατο της ανεξαρτησίας των κεντρικών τραπεζών
Χωρίς μεγάλες αλλαγές στο μείγμα της νομισματικής πολιτικής αναμένει η Citigroup να γίνει η μετάβααση από την ηγεσία Mario Draghi στην ηγεσία Christine Lagarde στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αν και η επιλογή της δεύτερης σαφώς μειώνει τον κίνδυνο Weidmann, ο οποίος μονίμως αντιτίθενται στις παρεμβάσεις της κεντρικής τράπεζας.
Σύμφωνα με την Citigroup, η υποψηφιότητα της Christine Lagarde για να διαδεχτεί τον Πρόεδρο της ΕΚΤ, Mario Draghi, βραχυπρόθεσμα αφήνει αμετάβλητες τις προσδοκίες για ένα περαιτέρω «πακέτο» της ΕΚΤ έως το Σεπτέμβριο (και επομένως για τις τιμές των περιουσιακών στοιχείων).
Μεσοπρόθεσμα, η επιλογή της προκαλεί μεγαλύτερη αβεβαιότητα σχετικά με την πορεία της μελλοντικής πολιτικής της ΕΚΤ, αλλά η Citigroup εξακολουθεί να αναμένει ευρεία συνέχεια πολιτικής, με ίσως ελαφρώς λιγότερη ευαισθησία στις χρηματοπιστωτικές αγορές και τις προοπτικές (ελπίδες) ενός ισχυρότερου δημοσιονομικού και νομισματικού συντονισμού.
Στο ευρύτερο ευρωπαϊκό πλαίσιο, η γαλλο-γερμανική ηγεσία της Επιτροπής και του Συμβουλίου πρέπει να συμβάλει στη βελτίωση των προοπτικών λήψης αποφάσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Εν τω μεταξύ, η επιλογή της Lagarde ενισχύει την πρόσφατη τάση επιλογής περισσότερων πολιτικών υποψηφίων για τις ηγετικές θέσεις των κεντρικών τραπεζών.
Τα δύο βασικά θέματα για την ΕΚΤ τα προσεχή έτη είναι:
i) πώς θα χρησιμοποιήσει δημιουργικά και κατάλληλα τον εναπομένοντα χώρο πολιτικής, ιδιαίτερα κατά την επόμενη κάμψη της οικονομικής δραστηριότητας και ii) πώς να οικοδομήσει τη θεσμική συναίνεση για τον συντονισμό της μακροοικονομικής πολιτικής στην ευρωζώνη και τον τρόπο αντιμετώπισης των πιθανών κρίσεων.
Το ανάστημα και η αξιοπιστία της θα της επέτρεπε επίσης να υπερασπιστεί την ανεξαρτησία της ΕΚΤ αν χρειαζόταν, παρόλο που το ιστορικό της δείχνει ότι μπορεί να επιλέξει να είναι πιο κοντά στην πολιτική ηγεσία της Ευρώπης από τους προηγούμενους προέδρους της ΕΚΤ.
Η επιλογή της είναι επίσης σύμφωνη με την πρόσφατη τάση επιλογής περισσότερων πολιτικών υποψηφίων για ηγετικές θέσεις των κεντρικών τραπεζών αντί για τεχνοκράτες και συνεπώς φαίνεται συνεπής με τον «αργό θάνατο της ανεξαρτησίας των κεντρικών τραπεζών», αναφέρει η Citigroup.

Επιπλέον, υπογραμμίζει:

1. Αναμένεται από την ΕΚΤ να εισαγάγει ένα «πακέτο» μέτρων για τη στήριξη της οικονομίας
2. Πολύ βραχυπρόθεσμα, ο διορισμός του Lagarde εξαλείφει ουσιαστικά τον κίνδυνο του Weidmann.
3. Οι απόψεις της για τη νομισματική της πολιτική είναι δύσκολο να προσδιοριστούν επακριβώς.
Το ΔΝΤ υποστήριξε σε γενικές γραμμές την πολιτική της ΕΚΤ τα τελευταία χρόνια με μικρές διακυμάνσεις
4. Δεδομένου ότι η Lagarde δεν έχει ισχυρό οικονομικό υπόβαθρο ή καμία εμπειρία από τις κεντρικές τράπεζες, η επιρροή των συναδέλφων της στο Διοικητικό Συμβούλιο και του προσωπικού της ΕΚΤ είναι πιθανό να είναι υψηλό αρχικά.
5. Επιπλέον, η κληρονομιά του Draghi και των συναδέλφων του στην ΕΚΤ είναι ισχυρή, έτσι μεγάλα τμήματα του αρμόδιου προσωπικού της ΕΚΤ θα παραμείνουν αμετάβλητα προς το παρόν.
6. Η Lagarde έχει σημαντική κρίσιμη εμπειρία, τόσο στο ΔΝΤ όσο και από την εποχή της ως υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, συμπεριλαμβανομένης της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.
7. Στο πλαίσιο του ΔΝΤ, η Lagarde διατήρησε μια σχετικά αυστηρή στάση όσον αφορά τη δημοσιονομική πολιτική των χωρών σε προγράμματα διάσωσης και όσον αφορά την Ιταλία, γεγονός που υποδηλώνει μικρή αλλαγή στην στάση της ΕΚΤ επί των θεμάτων αυτών.
8. Στην ΕΚΤ, η επιλογή της Lagarde ανοίγει χώρο για έναν Ιταλό να ενταχθεί στην Εκτελεστική Επιτροπή όταν εγκαταλείψει ο Benoit Couere.
9. Σε ένα ευρύτερο ευρωπαϊκό πλαίσιο, η Lagarde γνωρίζει καλά πολλούς από τους πολιτικούς ηγέτες της ΕΕ και είναι ισχυρά φιλοευρωπαία

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης