Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

JP Morgan, HSBC: Οι φήμες για παγκόσμια ύφεση είναι υπερβολικές

JP Morgan, HSBC: Οι φήμες για παγκόσμια ύφεση είναι υπερβολικές
Σύμφωνα με αναλύσεις της HSBC και της JP Morgan, η παγκόσμια οικονομία δεν οδηγείται σε ύφεση
Στην εκτίμηση ότι οι φήμες για την παγκόσμια ύφεση είναι υπερβολικές συγκλίνουν οι αναλυτές της JP Morgan και HSBC στις εκθέσεις τους για το εξαμηνιαίο outlook.
Οι επενδυτές και οι σχολιαστές ανησυχούν για το ενδεχόμενο ύφεσης καθώς η διαμάχη για το εμπόριο έχει κλιμακωθεί τους τελευταίους μήνες.
Αυτό επιδεινώθηκε περαιτέρω από την αντιστροφή της καμπύλης απόδοσης των ΗΠΑ τον Μάρτιο, που συνεχίζεται για περισσότερους από τρεις μήνες, κάτι που σημαίνει ότι τα ομόλογα μεγαλύτερης ωρίμανσης έχουν γίνει πιο φθηνά από εκείνα μικρότερης.
Ωστόσο, σύμφωνα με την HSBC, οι ανησυχίες για ύφεση ή bear market είναι υπερβολικές.
Σύμφωνα με την ίδια ανάλυση οι ΗΠΑ «δεν παρουσιάζουν μεγάλες ανισορροπίες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ύφεση» και «ένας συνδυασμός εύλογης παγκόσμιας ανάπτυξης, σταθερών εταιρικών θεμελιωδών μεγεθών και υποστηρικτικής πολιτικής» σημαίνει ότι η παγκόσμια οικονομία θα συνεχίσει να επεκτείνεται με «λογικό ρυθμό».
Όπως δήλωσε στο CNBC ο Joe Little από την HSBC, «η ώθηση από τις φορολογικές περικοπές του περασμένου έτους θα εξασθενίσει και η καθυστερημένη επίδραση των αυξήσεων των επιτοκίων των χρημάτων του Fed το 2017 και το 2018 υπονοεί επίσης ότι η ανάπτυξη θα μετριαστεί».
«Παρ' όλα αυτά, με τη νομισματική πολιτική να παραμένει οριακά ευνοϊκή, δεν αναμένουμε ότι η ανάπτυξη θα υποχωρήσει κάτω από το ρυθμό της τάσης της τάξης του 2% περίπου» συμπλήρωσε ο ίδιος.
Εκτός των ΗΠΑ, οι αναλυτές της HSBC βλέπουν μεγάλες οικονομίες να παρουσιάζουν σταθερή ή βελτιούμενη ανάπτυξη, υπό την ηγεσία της Κίνας.
Ενώ η ανάπτυξη της ευρωζώνης παραμένει πιο συγκρατημένη, οι αναλυτές της HSBC υποστηρίζουν ότι μια «σταθερή αγορά εργασίας, ένας ανθεκτικός τομέας υπηρεσιών και μια ευνοϊκή πολιτική» σημαίνει ότι το μπλοκ θα πρέπει να αναπτυχθεί με ρυθμούς τάσης, καθώς ο μεταποιητικός τομέας επωφελείται από τη βελτίωση των συνθηκών στην Κίνα.

Οι χειρισμοί του Trump

Σύμφωνα με το CNBC, το γεγονός ότι η αμερικανική κυβέρνηση χρησιμοποιήσει τους περιορισμούς στο εμπόριο ως γεωπολιτικό  όπλο εξακολουθεί να αποτελεί βασικό κίνδυνο για την παγκόσμια οικονομία.
Ωστόσο, ο επικεφαλής της οικονομικής έρευνας JP Morgan, Bruce Kasman υποστήριξε ότι η αντίδραση του επιχειρηματικού τομέα αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για την παγκόσμια ανάπτυξη.
Η J.P. Morgan υποβάθμισε περαιτέρω τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη, μειώνοντας τις προσδοκίες αύξησης του ΑΕΠ για τις ΗΠΑ και την Κίνα κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες ετησίως για τα υπόλοιπα τρίμηνα του 2019.
Στην ανάλυση για το εξαμηνιαίο outlook, η JP Morgan αναμένεται χαλάρωση της πολιτικής από Κίνα και ΗΠΑ.
Σύμφωνα με τον Kasman, άλλες κεντρικές τράπεζες θα ακολουθήσουν το παράδειγμα των δύο αναμενόμενων περικοπών της Fed φέτος, ενώ προέβλεψε ότι η ΕΚΤ, η Τράπεζα της Ιαπωνίας και 13 κεντρικές τράπεζες αναδυόμενων αγορών θα αναπτύξουν περαιτέρω μέτρα χαλάρωσης.
«Αυτές οι πολιτικές υποστηρίζουν, παράλληλα με τα υγιή θεμελιώδη του ιδιωτικού τομέα, υπογραμμίζουν την άποψή μας ότι οι τελευταίες κρίσεις δεν θα οδηγήσουν την παγκόσμια οικονομία σε ύφεση», έγραψε ο Kasman.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης