Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Αμέσως μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Στάση αναμονής με το βλέμμα στις εθνικές εκλογές

tags :
Αμέσως μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Στάση αναμονής με το βλέμμα στις εθνικές εκλογές
ΑΓΟΡΑ: Οι επενδυτές φαίνεται πως τηρούν στάση αναμονής και περιμένουν το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών. Σύμφωνα με κάποιους απέχουν μέχρι τις εκλογές και γι΄ αυτό ο τζίρος είναι μειωμένος.

Η κίνηση του ελληνικού δεκαετούς πάντως νομίζουμε πως δεν έχει τιμολογηθεί από την αγορά. Τα ιστορικά χαμηλά του 2,1% μάλλον θα δούμε να τιμολογούνται μετά τις εκλογές. Και πιστεύουμε ότι οι τράπεζες θα μπορέσουν να δανειστούν με καλύτερα επιτόκια ενώ θυμίζουμε λίγους μήνες πριν οι αγορές ήταν κλειστές για αυτές.

Αν η κυβέρνηση καταφέρει άμεσα να εκμεταλλευτεί τη χαμηλή απόδοση και βγει στις αγορές με καλό επιτόκιο, αυτό θα δώσει μία ακόμα ανάσα στην αγορά. Όπως πάντως μας τονίζουν στελέχη της αγοράς, οι προσδοκίες των μεγάλων επενδυτών από τη νέα Κυβέρνηση δεν είναι μεγάλες. Δεν έχουν βάλει δηλαδή ψηλά τον πήχη. Αν κάνει επομένως κάποιες καλές κινήσεις θα τιμολογηθεί στην αγορά.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Σε κάποια στιγμή της συνεδρίασης οι ρευστοποιήσεις ήταν έντονες και μαθαίνουμε πως έχουν βγει πωλήσεις από εγχώρια θεσμικά χαρτοφυλάκια. Στις δημοπρασίες μάζεψε τις απώλειες η Eurobank και οι υπόλοιπες έκλεισαν με απώλειες μικρότερες του 2%.

FOURLIS: Ξεχώρισε από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης και λόγω όγκου και λόγω κίνησης. Στα 5,40 ευρώ με άνοδο 2,27% και 177 χιλ. τεμάχια.

ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ: Με όγκο 123 χιλ. τεμάχια έγραψε χαμηλό στα 7 ευρώ και υψηλό στα 7,09 ευρώ. Τελικά έκλεισε με οριακή άνοδο στα 7,06 ευρώ.

LAMDA: Μετά από 8 συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις έκλεισε με οριακές απώλειες και μάλιστα στις δημοπρασίες και αφού πρώτα είχε γράψει υψηλό ημέρας στα 9,63 ευρώ. Στα 9,39 ευρώ και στο -0,32% με όγκο 200 χιλ. τεμάχια.

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ: Έχοντας καταγράψει αποδόσεις σημαντικά χαμηλότερες από αυτές της αγοράς, έχει αποκτήσει στις τελευταίες συνεδριάσεις καλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα και σήμερα έκλεισε στα 11,80 ευρώ με άνοδο 4,42% και όγκο 26 χιλ. τεμάχια.

Η μετοχή βρίσκεται σε υψηλά έτους και σε αποτίμηση 323 εκατ. ευρώ. Ουσιαστικά, πρόκειται για μία εξαιρετική εταιρεία με πωλήσεις σχεδόν σε όλο τον κόσμο, καινοτόμα προϊόντα, μεγάλες επενδύσεις αλλά και αρνητικό καθαρό δανεισμό.

Στη χρήση 2018 είχε πωλήσεις ελαφρώς μειωμένες στα 279,3 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 26,4 εκατ. ευρώ από 24,3 εκατ. ευρώ που σημαίνει πως η μετοχή διαπραγματεύεται με p/e 12,1 φορές. Οι λειτουργικές ταμειακές ροές ανήλθαν στα 35,5 εκατ. ευρώ και υπερκάλυψαν τις επενδύσεις ύψους 15 εκατ. ευρώ, μείωσαν το δανεισμό και αύξησαν τα ταμειακά διαθέσιμα στα 58,2 εκατ. ευρώ.

Η εισηγμένη έχει αρνητικό καθαρό δανεισμό 43,5 εκατ. ευρώ περίπου ή 1,60 ευρώ ανά μετοχή. Η καθαρή θέση ήταν στα 235 εκατ. ευρώ που μεταφράζεται σε p/bv 1,36 φορές.

LAVIPHARM: Νέο limit up με όγκο 61 χιλ. τεμάχια και ανεκτέλεστο στους αγοραστές ύψους 54 χιλ. τεμαχίων. Παίζουν αρκετές πληροφορίες στην αγορά και κάποιες σημειώνουν την εξαγορά του Δημήτρη Γιαννακόπουλου, θέλοντας να πουν πως ίσως ο κλάδος γίνεται hot. Δεν παίρνουμε θέση…

ΚΤΗΜΑ ΛΑΖΑΡΙΔΗ: Υψηλά 12 ετών περίπου για τον τίτλο. Απίστευτο το ράλι και προφανώς το δικαιολογεί μέχρι ένα βαθμό με βάση τον ισολογισμό που έχει δημοσιεύσει. Τώρα θα πρέπει να δείξει περαιτέρω βελτίωση το 2019.

ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗΣ: Στην αρχή υπήρχε κόντρα με ξαδέλφια, τώρα μεταξύ της ίδιας της οικογένειας, αφού η αγωγή που στάλθηκε στην εταιρεία είναι από την οικογένεια του ιδρυτή και παραλήπτης είναι ο σύζυγός της. Αρνητική η καθαρή θέση σημειώνουμε εμείς και εξαιρετικά υψηλός ο δανεισμός.

ΟΛΘ: Έκοψε μέρισμα και ενισχύθηκε 2,99%. Κλείσιμο στα 31 ευρώ με την αποτίμηση να δείχνει 312 εκατ. ευρώ.

ΕΚΤΕΡ: Με όγκο 75 χιλ. τεμάχια ενισχύθηκε 3,11% και έκλεισε στα 1,66 ευρώ. Αποτίμηση 18,6 εκατ. ευρώ.

ΒΟΓΙΑΤΖΟΓΛΟΥ: Με βάθος οι εντολές και μπορούσε κάποιος και σήμερα να δώσει πολλά κομμάτια. Αν έχει… Στα 2,20 ευρώ με άνοδο 2,80% και χαμηλή αποτίμηση 14 εκατ. ευρώ.

ΕΛΤΟΝ: Καλός ο όγκος ο οποίος ξεπέρασε τις 59 χιλ. τεμάχια, ενώ η μετοχή έκλεισε στα 1,6550 ευρώ με άνοδο 2,16%.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης