Τελευταία Νέα
Διεθνή

Die Welt: Η Βόρεια Μακεδονία θέλει ένταξη στην ΕΕ με κάθε τίμημα

Die Welt: Η Βόρεια Μακεδονία θέλει ένταξη στην ΕΕ με κάθε τίμημα
«Μετά τις εκλογές της Κυριακής στην Ελλάδα, ενδέχεται να βρεθεί στην εξουσία μια νέα κυβέρνηση με διαφορετικές απόψεις για τη Συμφωνία των Πρεσπών», αναφέρει η γερμανική εφημερίδα
«Εδώ και μια δεκαετία η Βόρεια Μακεδονία ελπίζει σε ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, γράφει η Die Welt με τίτλο "Ένταξη στην ΕΕ με κάθε τίμημα", όπως αναφέρει η ελληνική υπηρεσία της Deutsche Welle.
Τα Σκόπια δεν είχαν άλλη επιλογή από το να αποδεχθούν την τρίμηνη αναβολή στην απόφαση των Ευρωπαίων για την έναρξη των διαπραγματεύσεων.
Μιλώντας στην γερμανική εφημερίδα ο πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας Στέβο Πενταρόφσκι τονίζει ότι «τόσο ο γερμανός ομοσπονδιακός πρόεδρος όσο και ο υπ. Εξωτερικών τον διαβεβαίωσαν ότι η αναβολή οφείλεται σε τεχνικά ζητήματα και δεν έχει πολιτικό υπόβαθρο.
Εκτός από μια περαιτέρω αναβολή της απόφασης, αυτό που ανησυχεί κυρίως τον πρόεδρο Πενταρόφσκι είναι μια ενδεχόμενη κυβερνητική αλλαγή στην Αθήνα: "Μετά τις εκλογές της Κυριακής ενδέχεται να βρεθεί στην εξουσία μια νέα κυβέρνηση με διαφορετικές απόψεις για τη Συμφωνία των Πρεσπών".
Είναι γεγονός ότι ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας διακινδύνεψε πολλά σε πολιτικό επίπεδο με το πράσινο φως σε μια συμφωνία με τα Σκόπια, μιας και η πλειοψηφία των Ελλήνων αντιτίθεται ξεκάθαρα στη χρήση του ονόματος Μακεδονία από την γειτονική χώρα.
Και στην Βόρεια Μακεδονία ωστόσο η αλλαγή του ονόματος δεν έχει μόνο υποστηρικτές.
Ακόμα και ο πρόεδρος Στέβο Πενταρόφσκι συμπληρώνει σε κάποιες απαντήσεις του εκ των υστέρων το ασυνήθιστο, για εκείνον, γεωγραφικό προσδιορισμό βόρεια», σημειώνει η γερμανική εφημερίδα.
«Πίσω από τα τεχνικά ζητήματα κρύβεται κατά πάσα πιθανότητα το πράσινο φως για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία, το οποίο, σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο, θα δίνονταν ταυτόχρονα στις δύο χώρες.
Από ό,τι όλα δείχνουν αρκετές ευρωπαϊκές χώρες εξετάζουν την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων μόνο για τη Βόρεια Μακεδονία και όχι για την Αλβανία.
Για τον πρόεδρο Πενταρόφσκι ωστόσο με τέτοια απόφαση αποτελεί σχοινοβασία, μιας και το 25% του πληθυσμού της χώρας είναι Αλβανοί, που στηρίζουν την σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση στο Σκόπια.
"Παρά την κατάσταση στην Αλβανία και οι δύο χώρες πρέπει να ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις διότι μόνο με αυτό τον τρόπο μπορούν να προωθηθούν οι απαραίτητες βελτιώσεις ", υπογραμμίζει ο πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης