Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βρετανία: Σε χαμηλά 10 ετών ο κατασκευαστικός κλάδος τον Ιούνιο 2019 - Στις 43,1 μονάδες ο δείκτης PMI

Βρετανία: Σε χαμηλά 10 ετών ο κατασκευαστικός κλάδος τον Ιούνιο 2019 - Στις 43,1 μονάδες ο δείκτης PMI
Οι νέες παραγγελίες του βρετανικού κατασκευαστικού κλάδου κατέγραψαν σημαντική πτώση, εν μέσω πολιτικής αβεβαιότητας
Σημαντική πτώση κατέγραψε η δραστηριότητα του κατασκευαστικού κλάδου της Μεγάλης Βρετανίας για τον Ιούνιο του 2019, σύμφωνα με τα σημερινά (2/7) στοιχεία της Markit, καθώς ο σχετικός δείκτης υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δέκα ετών.
Ειδικότερα, ο δείκτης PMI υποχώρησε στις 43,1 μονάδες, έναντι 48,6 μονάδων τον Μάιο του 2019, γεγονός που αποτελεί τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση από τον Απρίλιο του 2009.
Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί ότι για τέταρτη φορά τους τελευταίους πέντε μήνες ο δείκτης δραστηριότητας βρέθηκε κάτω από τη ζώνη των 50 μονάδων, η οποία διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση.
Και οι τρεις κατηγορίες του κατασκευαστικού κλάδου κατέγραψαν πτώση στην παραγωγή τους για τον Ιούνιο, με τον τομέα κατασκευής κατοικιών να σημειώνει τις περισσότερες απώλειες, εν μέσω ασθενέσθερης ζήτησης.
Οι νέες εργασίες που έλαβαν οι βρετανικές κατασκευαστικές εταιρείες υποχώρησαν για τρίτο συνεχόμενο μήνα, με το ποσοστό πτώσης να είναι επίσης το μεγαλύτερο που έχει καταγραφεί τα τελευταία δέκα χρόνια, με τις εταιρείες να δηλώνουν ότι η εσωτερική πολιτική αβεβαιότητα αποθαρρύνει τους πελάτες από το να πραγματοποιήσουν νέες παραγγελίες.
Όσον αφορά την αισιοδοξία των επιχειρήσεων για τους επόμενους δώδεκα μήνες, ο σχετικός υποδείκτης παρέμεινε κοντά στα επίπεδα του Μαΐου, τα οποία αποτέλεσαν χαμηλό επτά μηνών.
«Η τελευταία έρευνα αποκαλύπτει αδυναμίες σε όλους τους τομείς του βρετανικού κατασκευαστικού κλάδου, με τη δραστηριότητα της οικοδόμησης κατοικιών, των εμπορικών κτηρίων και της πολιτικής μηχανικής να υποχωρούν σημαντικά τον Ιούνιο», ανέφερε ο αναπληρωτής διευθυντής της Markit, Tim Moore, μετά τη δημοσίευση των στοιχείων.
Ο κ. Moore πρόσθεσε ότι «οι καθυστερήσεις των νέων έργων ως απάντηση στην εμβάθυνση της πολιτικής και οικονομικής αβεβαιότητας ήταν οι κυριότεροι λόγοι που ανέφεραν οι κατασκευαστικές εταιρείες για την ταχύτερη μείωση της συνολικής παραγωγής από τον Απρίλιο του 2009».
Ο αναπληρωτής διευθυντής της Markit τόνισε ότι «ενώ το επίπεδο ύφεσης δεν είναι σε καμία περίπτωση συγκρίσιμο με αυτό που παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, η απότομη πτώσηγ της δυναμικής το 2019 ήταν η χειρότερη που παρατηρήθηκε στον κλάδο εδώ και μία δεκαετία».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης