Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Το ράλι στα ομόλογα, το 10ετές στο 2,19%, απέτρεψε την διόρθωση στο ΧΑ +0,01% στις 874 μον. - Πιέσεις στην ΕΤΕ, αύξηση short στην Eurobank

Το ράλι στα ομόλογα, το 10ετές στο 2,19%, απέτρεψε την διόρθωση στο ΧΑ +0,01% στις 874 μον. - Πιέσεις στην ΕΤΕ, αύξηση short στην Eurobank

Το ράλι στα ομόλογα συντήρησε το ελληνικό χρηματιστήριο και  την επενδυτική ψυχολογία.
(upd16)Σταθεροποιητικά έκλεισε η χρηματιστηριακή αγορά με στηρίξεις από την αγορά ομολόγων με το 10ετές στο 2,19% - με νέο ιστορικό χαμηλό νωρίτερα, στο 2,09% - όπως και στις υπόλοιπες αγορές στην Ευρώπη συντηρώντας το ελληνικό χρηματιστήριο και ενισχύοντας την επενδυτική ψυχολογία.
Το ράλι στα ομόλογα απέτρεψε την διόρθωση στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά με τις τράπεζες να περιορίζουν τις αρχικές απώλειες.

Η βασική αιτία του ράλι στα ελληνικά ομόλογα είναι το κύμα μαζικών αγορών που εκδηλώνεται σε όλα τα ομόλογα της ευρωζώνης που καταγράφουν συνεχή ιστορικά χαμηλά λόγω της προσδοκίας ότι η ΕΚΤ θα ξεκινήσει νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και δεν θα περιοριστεί μόνο σε ένα νέο γύρο TLTRs φθηνής ρευστότητας προς τις τράπεζες.
Επίσης η αγορά εκτιμάει ότι η νέα κυβέρνηση της ΝΔ θα επιχειρήσει να εκδώσει πιο μακροπρόθεσμους τίτλους π.χ. 15 και 20 χρόνια ώστε να δείξει στην αγορά ότι μπορεί να αντλήσει νέα κεφάλαια από τους επενδυτές και πέραν του 2032 καθώς τότε λήγουν τα μακροπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, το οποίο από πολλούς – και είναι αληθές – δεν είναι βιώσιμο..
Από την άλλη τα ελληνικά ομόλογα δεν μπορούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης καθώς δεν βρίσκονται σε επενδυτική βαθμίδα ενώ θα μπορούσε να βαθμολογηθεί σε επενδυτική βαθμίδα προς το τέλος του 2020.. .
Ειδικότερα, νέα ιστορικά χαμηλά καταγράφονται στα ευρωπαϊκά ομόλογα με  το 10ετές ελληνικό ομόλογο στο 2,19% - με χαμηλό ημέρας 2,09% - και το ιταλικό 10ετές στο 1,84% διαμορφώνοντας το spread έναντι της Ελλάδος στις 35 μονάδες βάσης..
Από την άλλη, καθώς η Πορτογαλία είναι πιο αντιπροσωπευτική λόγω πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας το spread 10ετούς ελληνικού και πορτογαλικού ομολόγου βρίσκεται στις 181 μ.β
Σημαντική βελτίωση και στα CDS τα ασφάλιστρα έναντι ρίσκου χώρας στις 250 μονάδες βάσης στα χαμηλά επίπεδα πολλών ετών.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 873 μονάδες έχοντας ξεπεράσει την πρώτη αντίσταση των 860 μονάδων και ακολουθούν οι 890 με 900 μονάδες ενώ οι πρώτες στηρίξεις εντοπίζονται στις 825-835 μονάδες και ακολουθεί η ζώνη των 810-800 μονάδων
Ειδικότερα στις τράπεζες, οι μεγαλύτερες πιέσεις ασκήθηκαν στην Εθνική -1,87% - με χαμηλό ημέρας -3,66% - και ακολούθησαν Πειραιώς -1,16% - με χαμηλό ημέρας -3,68% - Alpha Bank στο -0,57% και αμετάβλητη η Eurobank
Με απώλειες -2,95% έκλεισε η Attica Βank ενώ για τις 23/7 αναβλήθηκε η ΓΣ της Attica Bank προκειμένου οι αποφάσεις της ΓΣ να ληφθούν από τη νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου.
Σε αύξηση της short θέσης του στη Eurobank στο 1,01%, από 0,99% προηγουμένως προχώρησε το Oceanwood, διατηρώντας παράλληλα σταθερή τη θέση του στην Εθνική
Με απώλειες -1,87% έκλεισε η Εθνική καθώς μετά την απόρριψη από το ΣτΕ της αίτησης της για την ακύρωση της απόφασης του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης λίγες μέρες πριν τις εκλογές, 16 χιλ. συνταξιούχοι του ΛΕΠΕΤΕ θα λάβουν σήμερα έως 3500 ευρώ επιβαρύνοντας έτσι τον ισολογισμό της.
Η Εθνική θα πρέπει να πληρώνει με βάση τα σημερινά ισχύοντα 55 εκατ ευρώ για επικουρική σύνταξη ποσό το οποίο πουθενά δεν συναντάται στο τραπεζικό σύστημα.
Στις υπόλοιπες μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 καταγράφηκαν ανοδικές τάσεις στην πλειονότητα των τίτλων, με την μεγαλύτερη άνοδο Φουρλής, Viohalco, ΔΕΗ, ΟΛΠ, Ελλάκτωρ ενώ πτωτικά έκλεισαν  Sarantis, ΑΔΜΗΕ, ΕΛΠΕ...
Από σήμερα οι μετοχές του ΟΛΘ διαπραγματεύονται  χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα ύψους 0,57 ευρώ ανά μετοχή ( καθαρό 0,513 ευρώ).

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Ήπια ανοδικά ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη +0,29% και τον Γενικό Δείκτη στο +0,39% όπου ήταν και τα υψηλά της ημέρας.
Περί τις 14:00 με πιέσεις στις τράπεζες ειδικότερα στην Εθνική -3,66% και Πειραιώς -3,68% ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -1,79% επιδρώντας στον Γενικό Δείκτη -0,55%.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 802,25 μονάδες με πτώση -0,73%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με οριακή άνοδο +0,01% στις 874 μονάδες έχοντας υψηλό στις 877,77 μονάδες και χαμηλό στις 869,57 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε μέτρια επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 64,1 εκατ. ευρώ, ο όγκος 31,2 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων 18,4 εκατ. μετοχές διακινούνται στις τράπεζες
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 1,55 εκατ. ευρώ και όγκου 431 χιλ.τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα η Eurobank διακίνησε 346 χιλ. τεμάχια αξάις 300 χιλ. ευρώ.
Ο ΟΤΕ 55 χιλ. τεμάχια αξίας 715 χιλ.ευρώ και ο Τιτάν 30 χιλ. τεμάχια αξίας 528 χιλ. ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 874 μονάδες έχοντας ξεπεράσει την πρώτη αντίσταση των 860 μονάδων και ακολουθούν οι 880 με 890 μονάδες
Στον αντίποδα οι πρώτες στηρίξεις εντοπίζονται  στις 825-835 μονάδες και ακολουθεί η ζώνη των 810-800 μονάδων
Ο Τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 802 μονάδες πέριξ της πρώτης αντίστασης των 800 μονάδων και ακολουθούν οι 830 -840 μονάδες και οι 880 μονάδες ενώ η πρώτη στήριξη εντοπίζεται στην ζώνη των 750-760 μονάδων και ακολουθεί η ζώνη των 700 -710 μονάδων

Η επικαιρότητα

Συναίνεση μεταξύ Γερμανίας - Γαλλίας και χωρών του Visegrad για τον διορισμό της Ursula von der Leyen στην προεδρία της Κομισιόν και της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ Christine Lagarde φαίνεται πως έχει επιτευχθεί στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες.
Ωστόσο, το παζάρι μεταξύ των ηγετών είναι σκληρό και οι διαβουλεύσεις συνεχείς, καθώς πρέπει να πειστούν και οι υπόλοιπες χώρες, ειδικά του Νότου.
Όπως μεταδίδει το Politico, Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε ότι ο Macron πρότεινε χθες στη Merkel την υποψηφιότητα της Von der Leyen για την Κομισιόν και της Lagarde για την ΕΚΤ, με την Γερμανίδα καγκελάριο να δίνει τη συγκατάθεσή της.
Tην υποψηφιότητα της Ursula Von der Leyen προώθησαν οι χώρες του Visegrad οι οποίες αντιτάχθηκαν σθεναρά στην υποψηφιότητα του Ολλανδού σοσιαλιστή Fr. Timmermans, τον οποίο στήριζαν Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία.
Αποφασισμένοι να μην αφήσουν τη νέα ελληνική κυβέρνηση να «χαλαρώσει» είναι οι Ευρωπαίοι οι οποίοι αφενός θέλουν να στείλουν το μήνυμα ότι από τη μία πλευρά δεν θα πρέπει να χαθεί καθόλου χρόνου και αφετέρου φαίνεται πως θέλουν να θέσουν... όρια στην οικονομική πολιτική και να μην αφήσουν περιθώρια για παροχές η χαλάρωση.
Έτσι αν και η επόμενη συνεδρίαση για το Eurogroup είναι προγραμματισμένη να διεξαχθεί μία μόλις ημέρα μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου (δηλ. τη Δευτέρα 8 Ιουλίου), η Ελλάδα -σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων- θα περιλαμβάνεται στην ατζέντα της συνεδρίασης.
Συγκεκριμένα επί τάπητος θα τεθεί η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας σε συνέχεια της τρίτης έκθεσης ενισχυμένης εποπτείας.
Αυτό σημαίνει ότι αν και την επόμενη κυβέρνηση δεν θα έχει προλάβει να συγκροτηθεί έως την επόμενη Δευτέρα με αποτέλεσμα η ελληνική πλευρά να μην έχει επίσημο εκπρόσωπο, οι υπουργοί Οικονομικών αποφασίστηκε να συζητήσει το εν λόγω ζήτημα προκειμένου να στείλει το "σωστό μήνυμα" σε όποια κυβέρνηση προκύψει.
Την θέση ότι παραμένει στο τραπέζι το ενδεχόμενο επιβολής οικονομικών κυρώσεων στην Τουρκία και η αποπομπή της από το πρόγραμμα των μαχητικών F 35 εφόσον προχωρήσει στην αγορά και απόκτηση του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400 διατυπώνει το State Department, υποστηρίζοντας πως η θέση των ΗΠΑ επί του θέματος δεν έχει αλλάξει.
Η τοποθέτηση αυτή έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς έρχεται λίγα 24ωρα μετά τη συνάντηση που είχαν στο περιθώριο της G20 οι πρόεδροι των ΗΠΑ, Donald Trump και της Τουρκίας, Rejep Tayip Erdogan, όπου και ο Τούρκος πρόεδρος  υποστήριξε πως δεν  υπάρχει καμία περίπτωση να επιβληθούν κυρώσεις στην Άγκυρα για την αγορά των S-400.

Μεικτές τάσεις στις ασιατικές αγορές

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν  οι αγορές της Ασίας, μετά το ράλι της προηγούμενης συνεδρίασης, στον απόηχο της ανακωχής στην οποία προχώρησαν οι ΗΠΑ και η Κίνα προκειμένου να συνεχίσουν τις εμπορικές τους διαπραγματεύσεις.
Ειδικότερα ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με άνοδο +0,02%, ο δείκτης Shanghai Composite στην Κίνα έκλεισε στο -0,03% στις 3043,94 μονάδες ενώ ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε με κέρδη +1,17% στις 28875,56 μονάδες δεχόμενος ώθηση από τη χθεσινή (1/7) άνοδο, καθώς ο δείκτης ήταν κλειστός λόγω αργίας

Οριακές μεταβολές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Επιφυλακτική στάση τηρούν οι επενδυτές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με την εμπορική διαμάχη ΗΠΑ - Κίνας να μονοπωλεί το ενδιαφέρον.
Την ίδια ώρα, οι αγορές αναμένουν τις αποφάσεις των Ευρωπαίων ηγετών για τα πρόσωπα που θα αναλάβουν τα κορυφαία αξιώματα της Ε.Ε.
Ειδικότερα ο δείκτης DAX στην Γερμανία κινείται με οριακή άνοδο +0,05%, ο CAC στο Παρίσι στο +0,2%, ο FTSE MIB στην Ιταλία κινείται στο +0,7%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,25% ενώ ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο +0,75%
Στην Wall Street, o Dow κινείται με οριακή πτώση -0,04%, ο S&P στο +0,08%, ο Nasdaq στο -0,05% ενώ το ETF GREC κινείται στο -0,26% (9,64 δολ)

Ελεγχόμενες πιέσεις στις τράπεζες και μέτριες συναλλαγές - Στο επίκεντρο η Εθνική λόγω ΛΕΠΕΤΕ

Ελεγχόμενες πιέσεις καταγράφηκαν στις τραπεζικές μετοχές με μέτρια συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψε η Εθνική και ακολούθησαν Πειραιώς και Alpha Bank, αμετάβλητη η Eurobank ενώ με απώλειες -2,95% κοντά στα χαμηλά της ημέρας έκλεισε η Attica Bank.  
Ο κλάδος χρηματιστηριακά παραμένει εγκλωβισμένος και δίκαια, κάτω από τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 και δεν θα ξεκολλήσει εύκολα από αυτό το σκηνικό απαξίωσης.
Η Εθνική έκλεισε στα 2,3620 ευρώ με πτώση -1,87% με όγκο 2,7 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,16 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 21/01/2019 στα 0,92 ευρώ με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,90 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,75 ευρώ με πτώση -0,57% με όγκο 3,2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,7 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,87 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,8410 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 3,06 ευρώ με πτώση -1,16% με όγκο 2,5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,34 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,8680 ευρώ, αμετάβλητη με όγκο 9 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,22 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,73 ευρώ με άνοδο +1,88% και κεφαλαιοποίηση 772 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,4930 ευρώ με πτώση -2,95% με όγκο 913 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 227 εκατ. ευρώ
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 14,30 ευρώ με πτώση -1,38% και κεφαλαιοποίηση 284 εκατ. ευρώ

Ανοδικές τάσεις στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με μέτριες συναλλαγές

Με ανοδικές τάσεις έκλεισε η πλειονότητα στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με μέτρια συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν Φουρλής, Viohalco, ΔΕΗ, ΟΛΠ, Ελλάκτωρ.
Στον αντίποδα, πτωτικά έκλεισαν Sarantis, ΑΔΜΗΕ, ΕΛΠΕ....
H Coca Cola έκλεισε στα 34,39 με άνοδο +0,56% με την κεφαλαιοποίηση στα 12,81 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 12,96 ευρώ με άνοδο +0,54% και αποτίμηση 6,22 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 2,03 ευρώ με άνοδο +1,81% και αποτίμηση 471 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,06 ευρώ με πτώση -1,67% και κεφαλαιοποίηση 478 εκατ. ευρώ
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 9,85 ευρώ με άνοδο +0,51% και αποτίμηση 3,1 δισ. ευρώ
Ο Τιτάνας έκλεισε στα 17,62 με άνοδο +0,11% ενώ η κεφαλαιοποίηση διαμορφώνεται στα 1,36 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 8,95 ευρώ με πτώση -1,32% και κεφαλαιοποίηση 2,74 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 23,30 ευρώ με άνοδο +0,43% και κεφαλαιοποίηση 2,58 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 10,31 ευρώ με πτώση -0,29% και κεφαλαιοποίηση 1,47 δισ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 17,25 ευρώ αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 2,35  δισ. ευρώ
Η μετοχή της Cenergy  – η οποία αντικατέστησε την Grivalia - έκλεισε στα 1,5460 ευρώ με πτώση -0,9% και κεφαλαιοποίηση 294 εκατ. ευρώ
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 5,4 ευρώ με άνοδο +2,27% και με κεφαλαιοποίηση στα 280 εκατ. ευρώ
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,1370 ευρώ με πτώση -0,72%  την κεφαλαιοποίηση 129 εκατ. ευρώ

Ράλι στα ελληνικά ομόλογα στο 2,19% το 10ετές – Το spread με την Ιταλία 35 μ.β. και την Πορτογαλία 181 μ.β.

Νέο ράλι σημειώνονται στα ελληνικά ομόλογα ακολουθώντας την μεγάλη ανάκαμψη των ομολόγων της Νοτίου Ευρώπης.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο βρίσκεται στο 2,19% από 2,36% την 1η Ιουλίου 2019.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 35 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 181 μονάδες βάσης.
Πιθανή η κίνηση του ελληνικού 10ετούς έως το 2%, ωστόσο το ράλι αυτό θα αποτελεί ακραία στρέβλωση.
Επίσης δεν αποκλείεται να δούμε στα πολύ βραχυπρόθεσμα ομόλογα και έντοκα αρνητικά επιτόκια.
Να σημειωθεί πάντως ότι όλα τα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης παραμένουν ή σημειώνουν ιστορικά χαμηλά στις αποδόσεις.
Στην Ιταλία καταγράφεται βελτίωση σήμερα στις τιμές των ομολόγων καθώς η κυβέρνηση έχει εσωτερική υποστήριξη παρ΄ ότι τα προβλήματα με τις Βρυξέλλες δεν έχουν επιλυθεί.
Το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 1,84% ενώ στις 19 Οκτωβρίου 2018 το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει έως το 3,78%.  

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 111,19 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,69% με απόδοση αγοράς 0,72% και απόδοση πώλησης 0,65%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 109,52 μονάδες βάσης και απόδοση 0,79%
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 110,90 μονάδες βάσης και απόδοση 1,08% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 2 Ιουλίου 2019 στο 1,08%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 111,15 μονάδες βάσης και απόδοση 1,30% με το ιστορικό χαμηλό 1,30% στις 2 Ιουλίου 2019…
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 114,05 μονάδες βάσης και απόδοση 1,95% με απόδοση αγοράς 2% και απόδοση πώλησης 1,91%.
To νέο 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 115,05 μονάδες βάσης και απόδοση 2,17% με απόδοση αγοράς 2,19% και απόδοση πώλησης 2,15%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 2 Ιουλίου 2019 στο 2,09%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 114,83 μονάδες βάσης και απόδοση 2,59%
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 116,89 μονάδες βάσης και απόδοση 2,77%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 119,05 μονάδες βάσης και απόδοση 3,02%.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 255 μονάδες βάσης από 273 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 250 μονάδες βάσης
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 2,50% ή 250 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Σε νέα ιστορικά χαμηλά Πορτογαλία, Ιρλανδία, ράλι και στην Ιταλία

Νέο ράλι σημειώνεται σήμερα στα Ιταλικά ομόλογα απόρροια του γενικευμένου ράλι στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης.  
Να σημειωθεί ότι στις 19 Οκτωβρίου είχε φθάσει έως το 3,78% το Ιταλικό 10ετές ομόλογο σήμερα διαμορφώνεται στο 1,84%
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 1/7/2019 στο -0,36% με πρόσφατο υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 2 Ιουλίου 2019 στο -0,36%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση 0,13% με το ιστορικό χαμηλό 0,128% σημειώθηκε στις 2 Ιουλίου 2019.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,38% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,373% που  σημειώθηκε στις 2 Ιουλίου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,30% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,298% που σημειώθηκε στις 2 Ιουλίου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 1,84% και με ιστορικό χαμηλό 1,042% στις 11 Αυγούστου του 2016.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,55% και με ιστορικό χαμηλό 0,545% που σημειώθηκε στις 2 Ιουλίου 2019.  

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης