Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Citigroup: Αρχή του τέλους του Ευρωσυστήματος τα mini-BOTs που θέλει να εισάγει η Ιταλία

tags :
Citigroup: Αρχή του τέλους  του Ευρωσυστήματος τα mini-BOTs που θέλει να εισάγει η Ιταλία
Τι θα συμβεί εάν το σύστημα των mini-BOTs πετύχει;
Ένα μίνι... BOT της Ιταλίας θα αποτελέσει ένα μεγάλο (μάξι) πρόβλημα για το Ευρωσύστημα, εκτιμά η Citigroup, στην τελευταία της ανάλυση, προειδοποιώντας για το πλήθος των ανισορροπιών που θα προκαλέσει η νέα πρόταση της ιταλικής κυβέρνησης.
Με τα mini-BOTs (mini bill of Treasury) η ιταλική κυβέρνηση θα προσπαθήσει να λύσει το πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζει, προχωρώντας επί της ουσίας με αυτά σε πληρωμή των υποχρεώσεών της σε Ιταλούς πολίτες.
Και υπάρχουν δύο σοβαρά μηνύματα που θα περάσει η ιταλική κυβέρνηση με μια τέτοια κίνηση:
- Το πρώτο είναι ότι μπορεί να αποτελέσει μια προετοιμασία για την έξοδο της Ιταλίας από την Ευρωζώνη, δημιουργώντας ένα παράλληλο νόμισμα που μπορεί να γίνει ένα εθνικό νόμισμα.
- Το δεύτερο είναι ότι παρέχει ένα νομισματικό φορολογικό μοντέλο σύγχρονης νομισματικής θεωρίας, με κίνητρα για την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας και της παραγωγής.
Υπάρχουν όμως μια σειρά από ερωτήματα που δημιουργούνται από αυτήν την πρόταση, τα οποία η Citigroup επιχειρεί να απαντήσει.
Τα mini-BOTs θα διακρατούνται από τις ιταλικές αρχές, ή προφανώς από την Banca d' Italia, οι οποίες θα τα καταχωρίζουν στις υποχρεώσεις.
Δεν είναι όμως σίγουρο εάν αυτά ενταχθούν στις δανειακές υποχρεώσεις της κυβέρνησης και το κατά πόσο θα επηρεάζουν το λόγο του χρέους.
Και αυτό διότι είναι παράνομα, όπως προβλέπεται από το καταστατικό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Ωστόσο, με μια νομοθετική ρύθμιση οι ιταλικές τράπεζες μπορούν να δέχονται καταθετικούς λογαριασμούς σε mini-BOTs, αλλά είναι αβέβαιο κατά πόσο μπορεί να υπάρξει μια επίσημη ισοτιμία βάσει της οποίας θα γίνεται η μετατροπή με το ευρώ.
Ωστόσο, από τη στιγμή που τεθούν σε κυκλοφορία, τα mini-BOTs μπορούν να γίνουν αποδεκτά ως μέσο πληρωμών μεταξύ των Ιταλών πολιτών.
Κι εκεί αρχίζει το πρόβλημα.
Τι θα συμβεί εάν το σύστημα των mini-BOTs πετύχει.
Σκεφτείτε έναν κόσμο στον οποίο έχει εισαχθεί μια σημαντική ποσότητα mini-BOTs με τη μορφή μεταβιβάσεων στον ιδιωτικό τομέα ή ως πληρωμή από την κυβέρνηση.
Ας υποθέσουμε ότι η συναλλαγματική ισοτιμία μεταξύ του ευρώ και των mini-BOTs είναι σταθερή στο 1 για πάντα.
Αυτό θα μπορούσε να οφείλεται στην υπόσχεση / δέσμευση του κράτους ότι οι τρέχοντες και οι μελλοντικοί φόροι που καθορίζονται σε ευρώ μπορούν να καταβάλλονται σε mini-BOTs με συναλλαγματική ισοτιμία 1 mini-BOT για 1 ευρώ, η οποία θα συνοδεύεται από την πεποίθηση όλων ότι η Ιταλία δεν θα εγκαταλείψει ποτέ την Ευρωζώνη.
Ας υποθέσουμε ότι αυτά τα mini- BOTs θεωρούνται ως χρήματα (παρά το γεγονός ότι δεν αποτελούν νόμιμο νόμισμα).
Έτσι, αυτή η οικονομία έχει δημιουργήσει «φορολογικά χρήματα» που είναι ισοδύναμα με τα χρήματα που δημιούργησε το Ευρωσύστημα.
Επομένως, το κράτος μπορεί πράγματι να ασκεί νομισματική πολιτική, κάνοντας ένα δώρο από μια ορισμένη ποσότητα των mini- BOTs σε όλους τους κατοίκους της χώρας.
Ή θα μπορούσε να αυξήσει τις δημόσιες δαπάνες  και να πληρώνει για αυτές με την έκδοση πρόσθετων mini- BOTs.
Το κράτος τώρα έχει ουσιαστικά γίνει ένα ενοποιημένο Ταμείο με την Κεντρική Τράπεζα.
Σε μια τέτοια περίπτωση η ιταλική κυβέρνηση δεν έχει λόγο να ακολουθήσει κάποια πολιτική δημοσιονομικής σύσφιξης, καθώς θα μπορεί να χρηματοδοτήσει τις δαπάνες της με τα mini-BOTs.
Αυτός είναι ο κόσμος στον οποίο η σύγχρονη νομισματική θεωρία ευδοκιμεί - ο κόσμος των "δημοσιονομικών χρημάτων".
Ένα δημοσιονομικό ερέθισμα που χρηματοδοτείται μόνιμα από τα mini-BOTs θα ενισχύσει το σύνολο της οικονομίας, καθώς (1) υπάρχουν άφθονοι αδρανείς πόροι και (2) δεν υπάρχουν αμφιβολίες για την σταθερή ισοτιμία με το ευρώ.
Και αυτό το παράδειγμα θα το ακολουθήσουν κι άλλες χώρες, οι οποίες έχουν δει τις οικονομίες τους να συρρικνώνονται, εξαιτίας της δημοσιονομικής πειθαρχίας

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης