Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευρωζώνη: Συρρικνώθηκε για πέμπτο συνεχόμενο μήνα ο μεταποιητικός κλάδος τον Ιούνιο 2019, στις 47,6 μονάδες ο PMI

Ευρωζώνη: Συρρικνώθηκε για πέμπτο συνεχόμενο μήνα ο μεταποιητικός κλάδος τον Ιούνιο 2019, στις 47,6 μονάδες ο PMI
Τα στοιχεία για τον μεταποιητικό κλάδο στην Ευρωζώνη αποδείχθηκαν κατώτερα σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών
Περαιτέρω συρρίκνωση κατέγραψε ο μεταποιητικός κλάδος στην Ευρωζώνη για τον Ιούνιο του 2019, σύμφωνα με τα σημερινά (1/7) στοιχεία της Markit, τα οποία αποδείχθηκαν κατώτερα σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Ειδικότερα, ο δείκτης δραστηριότητας PMI υποχώρησε στις 47,6 μονάδες, έναντι 47,8 μονάδων τον προηγούμενο μήνα, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι ο δείκτης θα παραμείνει αμετάβλητος.
Παράλληλα, ο δείκτης παρέμεινε για πέμπτη συνεχόμενο μήνα κάτω από τη ζώνη των 50 μονάδων, η οποία διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση.
Οι υποδείκτες της παραγωγής και των νέων παραγγελιών είχαν τη μεγαλύτερη συμβολή στην πτώση του PMI, ενώ μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωζώνης, η μεγαλύτερη συρρίκνωση καταγράφηκε στη Γερμανία.
Η μεταποιητική παραγωγή σε Αυστρία, Ισπανία, Ιταλία και Ιρλανδία παρέμεινε επίσης σε συρρίκνωση, ενώ αντίθετα η δραστηριότητα του κλάδου στη Γαλλία επεκτάθηκε με τους ταχύτερους ρυθμούς των τελευταίων εννέα μηνών, με τον δείκτη PMI να διαμορφώνεται στις 51,9 μονάδες.
«Η μεταποίηση στην Ευρωζώνη παρέμεινε σταθερά σε μία απότομη κάμψη τον Ιούνιο, συνεχίζοντας τη συρρίκνωση με έναν από τους πιο απότομους ρυθμούς των τελευταίων έξι ετών», σχολίασε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Markit, Chris Williamson, προσθέτοντα ότι «η απογοητευτική έρευνα ολοκληρώνει ένα δεύτερο τρίμηνο κατά το οποίο ο μέσος δείκτης PMI βρέθηκε στα χαμηλότερα επίπεδα από τις αρχές του 2013».
«Η ύφεση δεν εμφανίζει επίσης κανέναν σημάδι ενός επικείμενου τέλους», πρόσθεσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Markit, ο οποίος καταλήγει λέγοντας ότι «οι δείκτες που αφορούν τις μελλοντικές προοπτικές παρέμειναν ανησυχητικά υποτονικοί, εντείνοντας τους προβληματισμούς σχετικά με την οικονομία το δεύτερο εξάμηνο του έτους».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης