Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Αμέσως μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Μεταβλητότητα λόγω νέων υψηλών με τη ΔΕΗ στο επίκεντρο

tags :
Αμέσως μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Μεταβλητότητα λόγω νέων υψηλών με τη ΔΕΗ στο επίκεντρο
ΑΓΟΡΑ: Τελευταία εβδομάδα και την Κυριακή έχουμε εθνικές εκλογές. Το ΧΑ προεξοφλεί αυτοδυναμία της ΝΔ και επικροτεί το φιλοεπενδυτικό της πρόγραμμα. Έχει πολλά και μεγάλα προβλήματα να αντιμετωπίσει. Οι κρατικές εταιρείες θέλουν συμμάζεμα και πολλές θέλουν γενναίες αποφάσεις.

Πρέπει να προχωρήσουν τα μεγάλα έργα και να γίνουν κινήσεις προκειμένου να πετύχει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης για να μπορέσει να κάνει αυτά που έχει υποσχεθεί. Κάποια στελέχη της αγοράς σημειώνουν πως για να επιτευχθούν υψηλοί ρυθμοί αύξησης του ΑΕΠ πρέπει να βοηθήσουν οι τράπεζες.

Όμως για να βοηθήσουν θα πρέπει να έχουν χρήματα. Άρα τονίζουν πως πρέπει να εξετάσει η νέα κυβέρνησης το θέμα αυξήσεων κεφαλαίου για αναπτυξιακό σκοπό και όχι για τη σωτηρία τους. Αυτό θα μπορούσε ευκολότερα σήμερα να επιτευχθεί, μιας και το κλίμα είναι θετικό και οι ξένοι είναι πρόθυμοι να τοποθετήσουν εφόσον θα πεισθούν ότι θα έχουν υπεραξίες.

ΑΓΟΡΑ (ΙΙ): Το κλίμα στο ξεκίνημα είναι καλό και λόγω των διεθνών αγορών. Ο εμπορικός πόλεμος αποκλιμακώνεται και βοηθάει τις αγορές. Το ΧΑ ξεκίνησε πάνω από τις 870 μονάδες με μέτριες συναλλαγές.

Θέλει λίγο προσοχή γιατί υπάρχουν σημαντικά κέρδη και λόγω της ωραιοποίησης που είδαμε την Παρασκευή που έληγε το εξάμηνο. Ίσως δούμε αύξηση της μεταβλητότητας και σήμερα.

ΕΛΠΕ: Σε υψηλά 5,5 ετών ο τίτλος στη συνεδρίαση της Παρασκευής και σήμερα χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα ύψους 0,50 ευρώ ανά μετοχή που αντιστοιχεί σε απόδοση 5,4%. Βέβαια έχουν δώσει και προμέρισμα 0,25 ευρώ ανά μετοχή.

Το συνολικό μέρισμα είναι αυξημένο λόγω της πώλησης της ΔΕΣΦΑ αφού η διοίκηση αποφάσισε να επιστρέψει μέρος των εσόδων στους μετόχους της.

Η μετοχή χάνει στο ξεκίνημα 2,1% ή 0,20 ευρώ άρα πηγαίνει καλύτερα. Ο όγκος στις 7 χιλ. τεμάχια και η αποτίμηση στα 2,76 ευρώ.

ΔΕΗ: Τι να πούμε για αυτή την επιχείρηση βρε παιδιά; Διαβάζεις την ανακοίνωση για τα αποτελέσματα, διαβάζεις τα σχόλια των αναλυτών και τραβάς τα μαλλιά σου. Και αυτή την έχουν στον FTSE 25 και δεν έχουν την ΕΥΔΑΠ.

Τεράστιες οι ζημιές και προκαλεί εντύπωση το αρνητικό EBITDA. Πάντως και τις λιγνιτικές δεν τις βλέπουμε κερδοφόρες. Γι΄αυτό και το περιορισμένο έως μηδενικό ενδιαφέρον από υποψήφιους επενδυτές.

Χωρίς τις λιγνιτικές το EBITDA ήταν αρνητικό κατά 51 εκατ. ευρώ και μαζί με τις λιγνιτικές αρνητικό κατά 66 εκατ. ευρώ. Δηλαδή στο πρώτο τρίμηνο οι προς πώληση λιγνιτικές είχαν αρνητικό EBITDA 15 εκατ. ευρώ και καθαρή ζημιά 13 εκατ. ευρώ.

ΔΕΗ (ΙΙ): Η μετοχή ξεκίνησε τη συνεδρίαση ανοδικά καθώς μάλλον επειδή οι ζημιές είχαν διαρρεύσει νωρίτερα είχε υποστεί το πλήγμα η μετοχή. Εξακολουθούμε να παραμένουμε επιφυλακτικοί.

ΚΑΡΕΛΙΑΣ: Διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα για τη χρήση 2018 ύψους 9,50 ευρώ ανά μετοχή ή καθαρό μετά από το φόρο 8,55 ευρώ ανά μετοχή

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Με άνοδο η Εθνική κοντά στο 2%, αμετάβλητη η Πειραιώς με τη Eurobank και χάνει λίγο έδαφος η Alpha Bank.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης