Τελευταία Νέα
Οικονομία

Τα κοινά σημεία μεταξύ της ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ είναι εντυπωσιακά πολλά... από την εφαρμογή των μνημονίων έως το Μακεδονικό

Τα κοινά σημεία μεταξύ της ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ είναι εντυπωσιακά πολλά... από την εφαρμογή των μνημονίων έως το Μακεδονικό
Η προπαγάνδα ότι υπάρχουν χαοτικές διαφορές μεταξύ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ είναι για τους αφελείς.... η μνημονιακή πολιτική θα συνεχιστεί ως έχει χωρίς καμία αλλαγή.
Έχοντας χάσει κοινωνικά ερείσματα και με διάθεση των πολιτών να απαλλαγούν από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Τσίπρα ο οποίος ζημίωσε πολύπλευρα την οικονομία τουλάχιστον στην πρώτη περίοδο διακυβέρνησης…ο Μητσοτάκης και η ΝΔ έρχονται στην εξουσία όχι με τον αέρα της ψήφου εμπιστοσύνης αλλά με κίνητρο την τιμωρία κατά του Τσίπρα.
Στην πράξη που διαφέρουν τα δύο κόμματα ΣΥΡΙΖΑ που αποχωρεί από την εξουσία και την ΝΔ που έρχεται στην εξουσία;
Η ΝΔ ήταν πάντα ένα αστικό κόμμα που στήριζε την ιδιωτική πρωτοβουλία και ο ΣΥΡΙΖΑ από ένα συνονθύλευμα αριστερών τάσεων εξελίχθηκε σε ένα ευρωπαικό αριστερό κόμμα που εφάρμοσε πιστά τα μνημόνια....στο τέλος και ο ΣΥΡΙΖΑ προσχώρησε στο club των μνημονιακών κομμάτων.
Πέραν από τα γενικόλογα επιχειρήματα κοινωνικής κατανάλωσης ότι οι αριστεροί ήταν τσαρλατάνοι και οι δεξιοί θα είναι ποιο φιλικοί στην ιδιωτική οικονομία ποιες είναι οι πραγματικές τους διαφορές;
Επίσης θα θυμίσουμε ότι ο Wilbur Ross ο αμερικανός υπουργός Εμπορίου και επικεφαλής του ομώνυμου fund είχε έρθει στην Ελλάδα στην ΔΕΘ το 2018 και επιδοκίμαζε την αριστερή διακυβέρνηση, ενώ ο αμερικανός πρέσβης επίσης έχει πλειστάκις φορές αναφερθεί με θετικά σχόλια για τον Τσίπρα.
Ακόμη και οι ευρωπαίοι έχουν αναφερθεί θετικά ενώ τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης π.χ. τηλεόραση καθ΄όλη την προεκλογική περίοδο προ των ευρωεκλογών εγκωμίαζαν τον Τσίπρα.
Τι αποδεικνύουν όλα αυτά ότι ο Τσίπρας με τους έξω προσπαθούσε να κερδίσει την εμπιστοσύνη τους υιοθετώντας πολιτικές λιτότητας εις βάρος της μεσαίας αστικής τάξης, εν μέσω ακραίας φορολόγησης, κόπωσης της οικονομίας.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η κοινωνία κουράστηκε με την ατέρμονη λιτότητα και ποντάρει στον Μητσοτάκη επειδή πιστεύει ότι θα επαναφέρει την κανονικότητα.
Αν και η ψήφος στην ΝΔ ορισμένων θα συνεχίσει να είναι ψήφος τιμωρίας στον Τσίπρα, το αποτέλεσμα είναι ότι η κυβέρνηση της ΝΔ θα έχει αυτοδυναμία 156 με 158 βουλευτών.

Το βασικό ερώτημα είναι ποιες οι πραγματικές διαφορές του Τσίπρα από τον Μητσοτάκη;


Ο Τσίπρας έγινε ξεκάθαρα υποχείριο των δανειστών μετά την καταστροφική πρώτη περίοδο όπου η οικονομία υπέστη ζημία άνω των 120 δισεκ. ευρώ.
Ο Μητσοτάκης θα είναι επίσης πιστός στις επιταγές των δανειστών.
Όταν ο Τσίπρας για λόγους προφανώς πολιτικών εντυπώσεων τον Αύγουστο του 2018 που τελείωσε – τυπικά – το 3ο μνημόνιο δήλωνε ότι η Ελλάδα τελείωσε με τα μνημόνια όλη η ΝΔ δήλωνε ότι είναι πολιτικό ψέμα, οι πολιτικές λιτότητας των μνημονίων θα συνεχιστούν.
Τότε η ΝΔ έλεγε ξεκάθαρα την αλήθεια και ορθώς προειδοποιούσε ότι η έξοδος από τα μνημόνια δεν σηματοδοτεί το τέλος της λιτότητας.
Τώρα τα στελέχη της ΝΔ αναφέρουν ότι η κυβέρνηση της ΝΔ θα τελειώσει την μνημονιακή λιτότητα.
Στον τομέα που ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ απέτυχαν ήταν ξεκάθαρα στην φορολογική πολιτική, θυσίασαν τις εταιρίες και την μεσαία αστική τάξη για να μην πλήξουν άλλο τους δημοσίους υπαλλήλους.
Η ΝΔ και ο Μητσοτάκης έχουν θέσει νέους στόχους όπως μείωση φορολογικών συντελεστών στις εταιρίες στο 24% το 2020 και 20% το 2021.
Όμως οι αριστεροί του Τσίπρα θυμήθηκαν προεκλογικώς ότι πρέπει να μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές στις επιχειρήσεις.
Οπότε και τα δύο κόμματα διάκεινται θετικά στην μείωση των φορολογικών συντελεστών.
Στις τράπεζες που παραδοσιακά η ΝΔ θεωρείται ότι προνομιακός συνομιλητής…ο ΣΥΡΙΖΑ και ο δήθεν αριστερός Τσίπρας σχεδόν έκαναν όλα τα χατίρια στις τράπεζες.

Κανένα ιδεολογικό κόμπλεξ με τις τράπεζες ο Τσίπρας… έκανε όλα τα χατίρια…

Υπάρχει μια ψευδαίσθηση ότι οι αριστεροί του ΣΥΡΙΖΑ είχαν ιδεολογικά κόμπλεξ για τις τράπεζες καθώς εκπροσωπούν το κεφάλαιο.
Θα απαριθμήσουμε ελάχιστες παρεμβάσεις που αποδεικνύουν ότι ο Τσίπρας ήταν πέραν του δέοντος φιλικός με τις τράπεζες
-Δόθηκαν ομολογιακά tier 2 με επιτόκια 6,4% από το κράτος σε Eurobank και Attica bank όταν στην αγορά έφθαναν τότε στο 12%
-Ο νέος νόμος για την προστασία πρώτης κατοικίας ήταν νόμος που συνέταξαν οι τράπεζες με τους δανειστές και η κυβέρνηση συναίνεσε.
Οι τράπεζες μπορούν να βελτιώσουν έως 600 εκατ τα έσοδα εκ τόκων σε ετήσια βάση.
-Δόθηκαν στην Εθνική bonus 113-114 εκατ έσοδα εκ τόκων από τα 3 ομόλογα που αντικατέστησαν το TITLOS το παλαιό swaps της Goldman Sachs.
Η Εθνική επλήγη από το λάθος για το ΛΕΠΕΤΕ με την επιβάρυνση των 55 εκατ αλλά 114-55 εκατ = 59 με 60 εκατ καθαρό κέρδος.
-Η Κυβέρνηση μαζί με το ΤΧΣ έφεραν την συλλογική λύση για τα NPEs το APS ή Ιταλικό μοντέλο όπου το κράτος θα εγγυάται τα ομόλογα των τραπεζών.
-Έχει ζητήσει να αυξηθούν τα όρια αγοράς κρατικών ομολόγων από τις ελληνικές τράπεζες.
-Η έξοδος στις αγορές από την κυβέρνηση Τσίπρα επίσης ήταν κίνηση που ευνόησε τις τράπεζες καθώς έγραψαν τα πρώτα αξιόλογα κέρδη από ομόλογα και trading.
Εάν η Ελλάδα είχε υιοθετήσει προληπτική πιστωτική γραμμή η κατάσταση θα ήταν μακράν πολύ χειρότερη.
-Δεν θα συμπεριλάβουμε σε αυτά τα κεφάλαια που δόθηκαν κατά την 3η ανακεφαλαιοποίηση στο τέλος του 2015 κ.α.
Η ΝΔ έχει πιο φιλική στρατηγική για τις τράπεζες αλλά πολλά πράγματα δεν μπορούν να γίνουν.
Π.χ. η κυβέρνηση της ΝΔ δεν μπορεί να χαρίσει το DTC την αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση 16 δισεκ.
Όμως αυτό που θα συμβεί π.χ. είναι να επιταχυνθούν οι συλλογικές λύσεις για τα NPEs ενώ επί διακυβέρνησης ΝΔ το χάσμα δανείων 177 δισεκ. προς καταθέσεις 149 δισεκ. (συμπεριλαμβάνονται και του δημοσίου) θα ισοσκελιστεί πιθανότατα στα 160 δισεκ. ευρώ.
Για την ΝΔ το βασικό θέμα είναι πότε οι τράπεζες θα ξεκινήσουν να χρηματοδοτούν την οικονομία γιατί σε αυτή την φάση τα υπόλοιπα ραγδαία μειώνονται και λόγω πωλήσεων NPEs.

Ρυθμός ανάπτυξης από το 1,8% του Τσίπρα… στο 4% του Μητσοτάκη...αλλά πως;

Ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας είναι άθροισμα πολλών παραγόντων, επενδύσεων, ιδιωτικής κατανάλωσης, δημοσίων δαπανών και τραπεζών.
Οι επενδύσεις από 11% θα πρέπει να αυξηθούν πάνω από 14% με 15%, η ιδιωτική κατανάλωση επίσης πρέπει να αυξηθεί πάνω από 68% και οι δημόσιες δαπάνες και επενδύσεις να αναδιαμορφωθούν.
Επίσης οι τράπεζες να κινητοποιηθούν και να ξεκινήσουν τις χορηγήσεις δανείων στις επιχειρήσεις ώστε να μειωθεί και η ανεργία.
Η κυβέρνηση Τσίπρα έδειξε ότι δεν μπορεί να δώσει ώθηση στην οικονομία, είχε οριοθετημένη δυναμική και οι όποιες προσπάθειες  για σοβαρή διαφοροποίηση απέτυχαν.
Ως εκ τούτου ο Μητσοτάκης ξεκάθαρα δεν θα πρέπει να ακολουθήσει την συνταγή του Τσίπρα που κρίθηκε αναποτελεσματική.
Όμως η πραγματικότητα είναι ότι ο Τσίπρας ήταν όμηρος των 250 δισεκ. δανείων που έχει λάβει η Ελλάδα από τα 3 μνημόνια και το ίδιο όμηρος θα είναι και ο Μητσοτάκης.
Οποιαδήποτε απόφαση θα περνάει από τον έλεγχο των δανειστών, οι οποίοι θα ζητούν ισοδύναμα μέτρα.
Χωρίς καμία αμφιβολία και ο Μητσοτάκης έχει την συνταγή της ανάκαμψης της οικονομίας αλλά οι περιορισμένοι με το πρωτογενές πλεόνασμα π.χ. στο 3,5% οριοθετούν τα όρια της οικονομίας.  
Όσον αφορά τον δημοσιονομικό χώρο αυτός έχει εξαντληθεί έως το 2021.

Μακεδονικό: Η απαράδεκτη συμφωνία των Πρεσπών του ΣΥΡΙΖΑ θα διατηρηθεί και από την ΝΔ

Χωρίς καμία αμφιβολία η συμφωνία των Πρεσπών για το Μακεδονικό ήταν κατάπτυστη, ιστορικά προσβλητική και εθνικά επιζήμια συμφωνία με τον ΣΥΡΙΖΑ και Τσίπρα να συναινούν σε ένα εθνικό λάθος.
Η συμφωνία ψηφίστηκε αλλά η νέα κυβέρνηση της ΝΔ τι θα κάνει θα την αλλάξει;
Η απάντηση είναι όχι, ο Μητσοτάκης έχει δηλώσει ότι δεν μπορεί να αλλάξει η συμφωνία με τους σκοπιανούς εάν περάσει από την βουλή και ΝΑΤΟ ξεκινήσει τις ενταξιακές διαδικασίες για την Βόρεια Μακεδονία των σκοπιανών.
Άρα ούτε η κυβέρνηση της ΝΔ θα θέσει veto σε όλες τις διαδικασίες και θα απαιτήσει να αποσυρθεί αυτή η απαράδεκτη συμφωνία.
Οπότε η αντίδραση για το Μακεδονικό είναι για το θεαθήναι....ούτως ή άλλως και η ΝΔ επί της ουσίας δεν είναι αντίθετη με την συμφωνία των Πρεσπών... όπως αποδεικνύεται από το 2005.
Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

Συμπέρασμα

Πριν χρόνια ΝΔ και ΠΑΣΟΚ συγκρούονταν δήθεν στον βωμό των πολιτικών και ιδεολογικών διαφορών.
Στο τέλος ΝΔ και ΠΑΣΟΚ συνεργάστηκαν.
Αυτό δείχνει ότι οι πολιτικές εντάσεις και συγκρούσεις έχουν στόχο να μαντρώσουν τα πρόβατα που έλεγε και ο αείμνηστος δεξιός – και όχι κεντροδεξιός – Ευάγγελος Αβέρωφ.
Η προπαγάνδα ότι υπάρχουν χαοτικές διαφορές μεταξύ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ είναι για τους αφελείς.
Η μνημονιακή πολιτική θα συνεχιστεί ως έχει χωρίς καμία αλλαγή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης