Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σύνοδος Κορυφής ΕΕ: Αντιδρούν οι ανατολικές χώρες στην υποψηφιότητα Timmermans για την Κομισιόν

Σύνοδος Κορυφής ΕΕ: Αντιδρούν οι ανατολικές χώρες στην υποψηφιότητα Timmermans για την Κομισιόν
Για να διοριστεί, ο επόμενος πρόεδρος της Επιτροπής χρειάζεται την υποστήριξη τουλάχιστον του 72% των 28 κρατών - μελών
Την αντίδραση των ανατολικών χωρών της ΕΕ συναντά η υποψηφιότητα του Ολλανδού Σοσιαλδημοκράτη Frans Timmermans για την προεδρία της Κομισιόν.
Η υποψηφιότητα του  Timmermans, πρώην υπουργού Εξωτερικών της Ολλανδίας, είναι ισχυρή, καθώς αποτελεί τη συμβιβαστική λύση μεταξύ Γερμανίας και Γαλλίας.
Και ενώ προβάλλει ως το αδιαφιλονίκητο φαβορί για τη θέση του προέδρου της Κομισιόν, οι ανατολικές χώρες της ΕΕ αντιτάσσονται στον Timmermans, ο οποίος με τον σημερινό του ρόλο, αυτόν του αντιπροέδρου της Επιτροπής έχει επανειλημμένα κατηγορήσει την Πολωνία και την Ουγγαρία για παραβίαση των πολιτικών δικαιωμάτων.
Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Viktor Orban απέστειλε επιστολή σε κεντροδεξιούς ηγέτες της ΕΕ πριν από τη σύνοδο κορυφής για να υπογραμμίσει την αντίθεσή του.
Η Πολωνία και η Κροατία εξέφρασαν επίσης ανησυχίες.
«Φοβάμαι ότι αυτό το άτομο δεν είναι πραγματικά το σωστό για να ενώσει την Ευρώπη», δήλωσε ο Τσέχος πρωθυπουργός Andrel Babbis στους δημοσιογράφους.
Για να διοριστεί, ο επόμενος πρόεδρος της Επιτροπής χρειάζεται την υποστήριξη τουλάχιστον του 72% των 28 κρατών - μελών, τα οποία πρέπει να αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 65% του πληθυσμού της ΕΕ.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης