Τελευταία Νέα
Πολιτική

Αντίδραση Καραμανλή για δημοσίευμα που τον φέρει να παραχωρεί το όνομα «Μακεδονία» το 2008 στη FYROM

Αντίδραση Καραμανλή για δημοσίευμα που τον φέρει να παραχωρεί το όνομα «Μακεδονία» το 2008 στη FYROM
Επιστολή του Κώστα Καραμανλή στον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ, George Bush, για το «Μακεδονικό»
Ως επιβεβλημένη τακτική κίνηση, προκειμένου η Ελλάδα να αντιστρέψει τα σε βάρος της τετελεσμένα χαρακτηρίζουν κύκλοι του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή το έγγραφο, που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Documento και σύμφωνα με το οποίο η Αθήνα δεχόταν την εκχώρηση του ονόματος «Μακεδονία» στην τότε FYROM.
Πρόκειται για επιστολή του κ. Καραμανλή στον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ, George Bush, με την οποία σύμφωνα με την εφημερίδα, ο τότε πρωθυπουργός της Ελλάδας δεχόταν την εκχώρηση ονόματος και γλώσσας ενώ φέρεται να είχε ταχθεί υπέρ της λύσης με το όνομα «Μακεδονία-Σκόπια» και χωρίς να προτείνει συνταγματική αναθεώρηση για τη γείτονα χώρα.

Κύκλοι του πρώην πρωθυπουργού επισημαίνουν τα εξής:

• Το έγγραφο δεν αναφέρεται σε ελληνική πρόταση, αλλά σε πρόταση του Matthew Nimetz, με σκοπό την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

• Αναφέρεται σε μία εποχή κατά την οποία οι μαζικές αναγνωρίσεις της τότε ΠΓΔΜ με τη συνταγματική της ονομασία έφεραν την Ελλάδα σε εξαιρετικά δυσμενή θέση.

• Το έγγραφο δεν απευθύνεται στα Σκόπια, αλλά προς τις ΗΠΑ, προκειμένου να αναστραφούν τα τετελεσμένα που προκάλεσε η εκ μέρους τους αναγνώριση και να επιβεβαιωθεί ότι η λύση δεν θα ερχόταν μέσω μονομερών ενεργειών, αλλά μέσω διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο του ΟΗΕ. Ήταν μία επιβεβλημένη τακτική κίνηση προκειμένου η Ελλάδα να αντιστρέψει τα εις βάρος της τετελεσμένα και να κερδίσει στη συνέχεια με αγώνα και μεθοδικότητα το πλεονέκτημα, όπως και έγινε τελικά στο Βουκουρέστι τον Απρίλιο του 2008.

• Με αυτή την τακτική κίνηση, αλλά κυρίως με μία ολοκληρωμένη στρατηγική που κατέληξε στη Σύνοδο, καταφέραμε να αντιστρέψουμε τα δεδομένα και να εξοπλίσουμε τη χώρα με τα ισχυρά εκείνα όπλα (αποφάσεις Κορυφής του ΝΑΤΟ και της ΕΕ) που τοποθετούσαν πλέον τα Σκόπια στη θέση του επισπεύδοντος για την εξεύρεση λύσης. Έφεραν δηλαδή την Ελλάδα σε θέση ισχύος.

• Η πιο τρανή απόδειξη της σταθερότητας στις θέσεις μας παραμένει ότι δεν αποδεχτήκαμε ποτέ λύση που να μην τις ικανοποιεί, εξού και η απειλή του βέτο στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ το 2008.

Κουμουτσάκος: Ατυχής και άθλια προσπάθεια παραμόρφωσης της ιστορίας

Εκείνοι που συμφώνησαν σε μια επιζήμια συμφωνία στο ζήτημα της Μακεδονίας δεν μπορούν να κουνούν το δάχτυλο σε εκείνους που αντιστάθηκαν σε ισχυρές διεθνείς πιέσεις, έκαναν το πατριωτικό τους καθήκον και προστάτευσαν το εθνικό συμφέρον, σημειώνει σε αναρτησή του στο Twitter ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος με αφορμή το δημοσίευμα στο Documento για τη διαπραγμάτευση επί Καραμανλή.
«Η σκόπιμα αποσπασματική παρουσίαση ενός τμήματος της τότε διαπραγμάτευσης, η οποία δεν κατέληξε σε καμία συμφωνία, αποτελεί ατυχή και άθλια προσπάθεια παραμόρφωσης της ιστορίας. Ο θρίαμβος του Βουκουρεστίου ήταν ένα κεκτημένο που θυσίασε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στις Πρέσπες», επισημαίνει ο κ. Κουμουτσάκος.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης