Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Πώς το «φλερτ» Ινδίας με Κίνα και Ρωσία αλλάζει τους συσχετισμούς στη γεωπολιτική σκακιέρα

tags :
Πώς το «φλερτ» Ινδίας με Κίνα και Ρωσία αλλάζει τους συσχετισμούς στη γεωπολιτική σκακιέρα
Η Ινδία η οποία αποτελεί παίχτη «κλειδί» στην αμερικανική στρατηγική, «φλερτάρει» με τον άξονα Κίνας και Ρωσίας, αλλάζοντας τα δεδομένα στη γεωπολιτική σκακιέρα.
Η Ινδία η οποία αποτελεί παίχτη «κλειδί» στην αμερικανική στρατηγική, «φλερτάρει» με τον άξονα Κίνας και Ρωσίας, αλλάζοντας τα δεδομένα στη γεωπολιτική σκακιέρα.
Όλα ξεκίνησαν με τη διάσκεψη κορυφής Vladimir Putin-Xi Jinping στη Μόσχα στις 5 Ιουνίου.
Αυτή η συνάντηση αναβάθμισε τη διαδικασία ενσωμάτωσης της Ευρασίας σε άλλο επίπεδο.
Vladimir Putin και Xi Jinping συζήτησαν τα πάντα, από την προοδευτική διασύνδεση του «Νέου δρόμου του μεταξιού» με την Οικονομική Ένωση της Ευρασίας, ειδικά στην Κεντρική Ασία και γύρω από αυτήν, στη συντονισμένη στρατηγική τους για την Κορεατική Χερσόνησο.
Ένα συγκεκριμένο θέμα ξεχώρισε.
Συζήτησαν πώς ο συνδετικός ρόλος της Περσίας στον αρχαίο δρόμο του μετάξι πρόκειται να αναπαραχθεί από το Ιράν στο  «Νέο δρόμο του μεταξιού» ή στην Πρωτοβουλία «Μία ζώνη ένας δρόμος (BRI).
Και αυτό δεν είναι διαπραγματεύσιμο.
Ειδικά μετά τη στρατηγική εταιρική σχέση Ρωσίας-Κίνας, λιγότερο από ένα μήνα πριν τη διάσκεψη της Μόσχας, υποστήριξε ρητά την Τεχεράνη σηματοδοτώντας ότι αλλαγή καθεστώτος απλά δεν θα γίνει αποδεκτή, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.
Vladimir Putin και Xi Jinping εδραίωσαν τον χάρτη πορείας στο Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης.
Και η διασύνδεση της Ευρύτερης Ευρασίας συνέχισε να υφαίνεται αμέσως μετά τη σύνοδο κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO) στο Μπισκέκ, με δύο βασικούς συνομιλητές: την Ινδία, χώρα – μέλος των BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική) και το Ιράν.
Στη διάσκεψη κορυφής βρέθηκαν στο ίδιο τραπέζι Putin, Xi Jinping, ο Narendra Modi της Ινδίας, ο Imran Khan του Πακιστάν και ο Ιρανός πρόεδρο Hassan Rouhani.
Στο επίκεντρο βρέθηκαν ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, κυρώσεις στη Ρωσία και η εκρηκτική κατάσταση στον Περσικό Κόλπο.
Ο Rouhani ήταν δυνατός - και έπαιξε με υπερηφάνεια τα χαρτιά του - καθώς περιέγραφε τον μηχανισμό και τα αποτελέσματα του οικονομικού αποκλεισμού των ΗΠΑ στο Ιράν, που οδήγησε τον Modi και τους ηγέτες των κεντρικών ασιατικών «σταθμών» να δώσουν μεγαλύτερη προσοχή στο χρονοδιάγραμμα της Ρωσίας-Κίνας για την Ευρασία.
Αυτό συνέβη καθώς ο Xi κατέστησε σαφές ότι οι κινεζικές επενδύσεις στην Κεντρική Ασία στο πλαίσιο του BRI θα αυξηθούν σημαντικά.
Η Ρωσία-Κίνα ερμήνευσαν διπλωματικά το τι συνέβη στο Μπισκέκ ως «ζωτικής σημασίας για την αναμόρφωση της παγκόσμιας τάξης».
Η συμμαχία RIC (Ρωσία, Κίνα, Ινδία) πηγαίνει πίσω στην παλιά στρατηγική Orientalist του Yevgeny Primakov στα τέλη της δεκαετίας του 1990.
Θα πρέπει να ερμηνευθεί ως η θεμέλια λίθος της πολυπολότητας του 21ου αιώνα, και δεν υπάρχει αμφιβολία πώς θα ερμηνευτεί στην Ουάσινγκτον. Η Ινδία, ένας παίχτης «κλειδί» στην στρατηγική στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού, για την Ουάσιγκτον
Το RIC αποτέλεσε επίσης τη βάση επί του οποίου δημιουργήθηκε ο όμιλος BRICS.
Η Μόσχα και το Πεκίνο αποφεύγουν διπλωματικά να το προφέρουν αυτό.
Αλλά με τον Jair Bolsonaro της Βραζιλίας που θεωρείται στενός σύμμαχος του Trump, δεν είναι περίεργο το γεγονός ότι η Βραζιλία αποκλείστηκε από τη διάσκεψη κορυφής του RIC στην Οσάκα.
Ωστόσο οι συσχετισμοί της… «συμμαχίας» Ρωσίας, Κίνας και Ινδίας είναι εξαιρετικά πολύπλοκοι.
Για παράδειγμα, στη σύνοδο κορυφής της, ο Modi ανέφερε ότι η Ινδία θα μπορούσε να υποστηρίξει μόνο έργα συνδεσιμότητας βασισμένα στο «σεβασμό της εθνικής κυριαρχίας» και της «περιφερειακής ακεραιότητας».
Αυτός ήταν ο κώδικας για την απαγόρευση της Πρωτοβουλίας Belt and Roads - ειδικά λόγω του σημα ντικού οικονομικού διαδρόμου Κίνας-Πακιστάν , το οποίο το Νέο Δελχί επιμένει ότι διασχίζει παράνομα το Κασμίρ.
Ωστόσο, η Ινδία δεν εμπόδισε την τελική ανακοίνωση του  Bishkek.
Ο Putin κάλεσε τον Modi στο Οικονομικό Φόρουμ στο Βλαδιβοστόκ στις αρχές Σεπτεμβρίου 2019.
Η ώθηση της σχέσης είναι να δείξει στη Modi τα οφέλη για την Ινδία να συμμετάσχει ενεργά στη μεγαλύτερη διαδικασία ενσωμάτωσης της Ευρασίας αντί να διαδραματίσει υποστηρικτικό ρόλο σε μια παραγωγή… Made in USA.
O Xi αρχίζει επίσης να δίνει προσοχή στoν Modi για τις δυνατότητες επανεκκίνησης του διαδρόμου Bangladesh-Κίνα-Ινδία-Μυανμάρ (BCMI), ενός άλλου σημαντικού έργου Belt and Road, καθώς και για τη βελτίωση της σύνδεσης από το Θιβέτ προς το Νεπάλ και την Ινδία.
Τα εμπόδια, φυσικά, παραμένουν άφθονα, από αμφισβητούμενα σύνορα των Ιμαλαΐων, για παράδειγμα, στην αργά αναπτυσσόμενη Περιφερειακή Συνολική Οικονομική Εταιρική Σχέση (RCEP).
Μία από τις βασικές αποφάσεις του  Modi είναι εάν θα συνεχίσει η Ινδία να εισάγει ιρανικό πετρέλαιο - δεδομένου ότι δεν υπάρχουν πλέον απαλλαγές από τις κυρώσεις των ΗΠΑ.
Η Ρωσία είναι έτοιμη να βοηθήσει το Ιράν και τους κουρασμένους Ασιάτες πελάτες, όπως η Ινδία.
Η Ινδία είναι κορυφαίος πελάτης ενέργειας του Ιράν.
Το λιμάνι Chabahar του Ιράν είναι απολύτως απαραίτητο αν ο μίνι-μεταξοτυπικός δρόμος της Ινδίας πρόκειται να φτάσει στην Κεντρική Ασία μέσω του Αφγανιστάν.
Με τη διοίκηση του αμερικανικού προέδρου Donald Trump να επιβάλλει κυρώσεις στο Νέο Δελχί για την προσπάθειά του να αγοράσει το ρωσικό σύστημα αεροπορικής άμυνας S-400 και την απώλεια του προτιμώμενου εμπορικού καθεστώτος με τις ΗΠΑ, πλησιάζοντας στο Bridge and Road, η ιΝδία αποτελεί μια τεράστια οικονομική ευκαιρία για Ρωσία και Κίνα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης