Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Η μαύρη αγορά στις συναλλαγματικές ισοτιμίες και ο υπερπληθωρισμός - Οι πρωταθλήτριες χώρες

tags :
Η μαύρη αγορά στις συναλλαγματικές ισοτιμίες και ο υπερπληθωρισμός - Οι πρωταθλήτριες χώρες
Όσο υπάρχει ενεργός μαύρη αγορά με διαθέσιμα δεδομένα για ένα νόμισμα, οι μεταβολές της ισοτιμίας μετατρέπονται σε αξιόπιστες εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό
Η πιο σημαντική τιμή σε μια οικονομία είναι η συναλλαγματική ισοτιμία μεταξύ του τοπικού νομίσματος και του αμερικανικού δολαρίου.
Όσο υπάρχει ενεργός μαύρη αγορά με διαθέσιμα δεδομένα για το νόμισμα, οι μεταβολές στη συναλλαγματική ισοτιμία της μαύρης αγοράς μπορούν να μετατραπούν αξιόπιστες και ακριβείς εκτιμήσεις για τους ρυθμούς πληθωρισμού σε επίπεδο χώρας.
Η οικονομική αρχή της ισοτιμίας αγοραστικής δύναμης (PPP) επιτρέπει αυτή τη μετατροπή, αρκεί να καταγράφεις καθημερινά τους υποτιθέμενους ετήσιους ρυθμούς πληθωρισμού . 
Ο Steve H. Hanke του πανεπιστημίου Johns Hopkins παρακολουθεί καθημερινά συγκεκριμένες χώρες,
Ο παρακάτω πίνακας δείχνει τους ετήσιους συντελεστές για τις πέντε χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά πληθωρισμού.


Ο πληθωρισμός της Ζιμπάμπουε εξακολουθεί να αυξάνεται.
Επί του παρόντος, εν αναμονή μιας επικείμενης οικονομικής καταστροφής, ορισμένα τρόφιμα διανέμονται πλέον όπως το εμφιαλωμένο νερό.
Εκτός από τα τρόφιμα, η Ζιμπάμπουε έχει εξαντλήσει τα βασικά ιατρικά εφόδια, καθώς το σύστημα υγείας της χώρας φαίνεται να βρίσκεται στα πρόθυρα πλήρους κατάρρευσης.
Από το 2008 η χώρα έχει βασιστεί στα δολάρια για την πραγματοποίηση καθημερινών συναλλαγών.
Ωστόσο, σήμερα αντιμετωπίζει ελλείψεις σε ξένο νόμισμα και οι πολίτες έχουν αναγκάζονται να χρησιμοποιούν, αντί για νομίσματα, ομολογίες, κάρτες τραπεζών και άλλα παρόμοια, τα οποία κάνουν θραύση στην μαύρη αγορά.
Ο σημερινός ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού έφθασε το επιβλητικό 482%.
Η Βενεζουέλα πάσχει από υπερπληθωρισμό από τον Νοέμβριο του 2016 και κατέχει την πρώτη θέση στον κατάλογό του Steve Hanke με ετήσιο ρυθμό πληθωρισμού (με PPP) 23,525%.
Σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα, που ανακοίνωσε επίσημα στοιχεία μετά από τρία χρόνια, ο πληθωρισμός ήταν 274,4% το 2016, 862,6% το 2017 και 130.060,2% το 2018.
Πάντως, τα στοιχεία αυτά απέχουν από τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ, το οποίο εκτιμούσε τον πληθωρισμό στο 1.370.000% το 2018 και προέβλεψε ότι ο πληθωρισμός φέτος θα φθάσει το 10.000.000%.
Σημειώστε ότι η μέτρηση του υπονοούμενου ποσοστού πληθωρισμού είναι ακριβής και είναι πολύ χαμηλότερη από τη διευρυμένη πρόβλεψη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στο τέλος του έτους.
Ποτέ δεν κατάφερε κάποιος να προβλέψει τις διάρκειες και τα μεγέθη του υπερπληθωρισμού.
Μια σύγκριση των προβλέψεων του ΔΝΤ με τους ετήσιους ρυθμούς πληθωρισμού των άλλων τεσσάρων χωρών δείχνει ότι υπάρχει μεγάλη απόκλιση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης