Άνοδος 0,1% για τον χρυσό στα 1.413,70 δολ. ανά ουγγιά - «Άλμα» 7,7% τον Ιούνιο 2019

Άνοδος 0,1% για τον χρυσό στα 1.413,70 δολ. ανά ουγγιά - «Άλμα» 7,7% τον Ιούνιο 2019
Ο χρυσός σημείωσε άνοδο 7,7% στο σύνολο του Ιουνίου -η μεγαλύτερη μηνιαία άνοδος από τον Ιούνιο του 2016
Με οριακή άνοδο έκλεισε σήμερα (28/6/2019) ο χρυσός, καταγράφοντας, ωστόσο, τον καλύτερο μήνα των τριών τελευταίων ετών.
Το «βλέμμα» των επενδυτών στρέφεται στη Σύνοδο Κορυφής των G20 στην Ιαπωνία, με το ενδιαφέρον να στρέφεται στην κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής των G20 στην Ιαπωνία, όπου θα συζητηθούν όλα τα εκκρεμή γεωπολιτικά και οικονομικά ζητήματα.
Τα «βλέμματα» στρέφονται ιδιαίτερα στην αυριανή (29/6) συνάντηση μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump, και του Κινέζου ομολόγου του, Xi Jinping,
Σε σημερινές του δηλώσεις, ο Trump εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος για την έκβαση των εργασιών της Συνόδου, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα ανακοινωθεί μια «μεγάλη εμπορική συμφωνία».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κίνας υπογράμμισε πως ο προστατευτισμός καταστρέφει την παγκόσμια εμπορική τάξη.
Η τιμή του χρυσού παραδόσεως Ιουνίου έκλεισε σήμερα με άνοδο 1,7 δολ. ή 0,1%, στα 1.413,70 δολ. ανά ουγγιά.
Εν τω μεταξύ, στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα, έδειξαν πως οι καταναλωτικές δαπάνες στις ΗΠΑ κατέγραψαν μέτρια αύξηση τον Μάιο του 2019, ενώ οι πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν υποτονικές, σε μια ένδειξη επιβράδυνσης της αμερικανικής οικονομίας, που θα μπορούσε να εντείνει τις πιέσεις στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed) για μια μείωση των επιτοκίων τον Ιούλιο.
Ειδικότερα, οι καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 0,4% τον Μάιο, ενώ ο δείκτης τιμών καταναλωτικής δαπάνης (PCE) αυξήθηκε κατά 0,2%, έναντι αύξησης 0,3% του Απριλίου, ενώ στους δώδεκα μήνες έως τον Μάιο κατέγραψε αύξηση 1,5%, από 1,6% τον προηγούμενο μήνα.
Την ίδια ώρα, ο δομικός PCE, που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας και που παρακολουθεί στενά η Fed, σημείωσε αύξηση 0,2% τον Μάιο, όσο και τον Απρίλιο, ενώ σε ετήσια βάση ενισχύθηκε κατά 1,6%, όσο και τον προηγούμενο μήνα.
Πάντως, ο πρόεδρος της Fed του Ντάλας, Robert Kaplan, δήλωσε σήμερα πως τάσσεται κατά της μείωσης των επιτοκίων, μέχρις ότου δει σαφέστερες ενδείξεις ότι η αμερικανική οικονομία αντιμετωπίζει προβλήματα.
Ο χρυσός είναι ένα από τα assets με τις καλύτερες επιδόσεις για τον Ιούνιο, σημειώνοντας άνοδο 7,7% -η μεγαλύτερη μηνιαία άνοδος από τον Ιούνιο του 2016- και καταφέρνοντας να ξεπεράσει τα 1.400 δολ. για πρώτη φορά από τον Σεπτέμβριο του 2013.
Στην άνοδο του χρυσού συνέβαλαν οι προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων από τη Fed, αλλά και οι γεωπολιτικές εντάσεις στη Μέση Ανατολή, που έστρεψαν τους επενδυτές στα ασφαλή καταφύγια.
Σε εβδομαδιαία βάση, ο χρυσός ενισχύθηκε κατά 1%.


www.bankingnews.grbankingnews.gr

BREAKING NEWS