Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Berenberg: Πιθανή μία μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ τον Ιούλιο 2019 – Στα 40 δισ. μηνιαίως το νέο QE

Berenberg: Πιθανή μία μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ τον Ιούλιο 2019 – Στα 40 δισ. μηνιαίως το νέο QE
«Η ΕΚΤ θα κάνει τα πάντα για την Ευρωζώνη», το μήνυμα της Berenberg
Απόλυτα έτοιμη να κάνει ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να σώσει την οικονομία της Ευρωζώνης σε περίπτωση μίας νέας κρίσης είναι η ΕΚΤ, όπως αναφέρει σε report της η Berenberg («ECB: Doing Whatever it Can»).
Στο report τονίζεται ότι η ΕΚΤ εμφανίζεται πρόθυμη – βάσει και της πρόσφατης ομιλίας του επικεφαλής της, Mario Draghi- να χρησιμοποιήσει δύο βασικά όπλα.
Το ένα είναι η μείωση των επιτοκίων και το δεύτερο η επαναφορά του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE).
Άλλωστε η Berenberg εκτιμά ότι υπάρχουν αρκετοί κίνδυνοι για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη, με δεδομένα και τα νέα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα βάσει των οποίων η οικονομική δραστηριότητα στη Γερμανία –την ατμομηχανή της ΕΕ- έχει σαφώς υποχωρήσει σημαντικά.
Την ίδια ώρα οι αναλυτές του χρηματοπιστωτικού ομίλου εκτιμούν ότι ο πληθωρισμός μπορεί να διαμορφωθεί χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις της ΕΚΤ, γεγονός το οποίο μπορεί να οδηγήσει την τράπεζα ακόμη και σε μείωση επιτοκίων στη συνεδρίαση της 25ης Ιουλίου 2019.

Επιπρόσθετα η Berenberg εκτιμά ότι μετά τη μείωση του βασικού επιτοκίου η ΕΚΤ θα δημιουργήσει ένα ειδικό σύστημα για τις τράπεζες.
Το δεύτερο όπλο που λέγεται QE η Berenberg εκτιμά ότι υπάρχει πιθανότητα 60% επανέναρξή του τον Σεπτέμβριο 2019, με τις αγορές περιουσιακών στοιχείων να ξεκινούν στο δ’ τρίμηνο του έτους (πιθανότητες 30%).
Βάσει των εκτιμήσεων η ΕΚΤ μπορεί να προχωρήσει σε αγορά κρατικών ομολόγων αξίας 35 δισ. ευρώ σε μηνιαία βάση για το επόμενο 12μηνο και εταιρικών ομολόγων αξίας πέντε δισ. ευρώ.
Αναφορικά με το εάν αυτά τα δύο όπλα είναι αρκετά για να στηρίξουν την οικονομία της Ευρωζώνης η Berenberg εκτιμά ότι είναι αναγκαία, με δεδομένο ότι και οι περισσότερες κυβερνήσεις των κρατών-μελών δεν έχουν μεγάλα δημοσιονομικά περιθώρια για αυξήσεις δαπανών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης