Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

S&P: Υποβαθμίζεται σε «CCC+» ο κολοσσιαίος τουρκικός όμιλος Dogus Holdings

S&P: Υποβαθμίζεται σε «CCC+» ο κολοσσιαίος τουρκικός όμιλος Dogus Holdings
Νέα υποβάθμιση για τη Dogus Holdings
Σε «CCC+» -από «Β-»- υποβάθμισε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Dogus Holdings η S&P, διατηρώντας τις αρνητικές προοπτικές (outlook).
Όπως αναφέρει ο αμερικανικός οίκος, παρά το ότι η Dogus πρόσφατα αναχρηματοδότησε χρέη ύψους 2,4 δισ. ευρώ, εξακολουθεί να παρουσιάζει χρέος 103 εκατ. ευρώ που λήγει τους επόμενους 12 μήνες.
Με δεδομένο ότι η Dogus πληρώνει 40 εκατ. ευρώ μερίσματα και τόκους ετησίως, η πληρωμή των χρεών έως το 2020 θα εξαρτηθεί από την επίτευξη των έγκαιρων πωλήσεων περιουσιακών στοιχείων, επισημαίνεται.
«Οι αρνητικές προοπτικές αντικατοπτρίζουν το ότι θα μπορούσαμε να υποβαθμίσουμε την αξιολόγηση κατά μία ή δύο βαθμίδες εάν η Dogus δεν εκτελέσει όλες τις προγραμματισμένες πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων το 2019 και, ως αποτέλεσμα, δεν εξοφλήσει τις οφειλόμενες υποχρεώσεις το 2020», σημειώνεται.
Πρόσφατα, η Moody's Investors Service προχώρησε στην υποβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας -για δεύτερη φορά σε λιγότερο από ένα χρόνο- της κολοσσιαίας τουρκικής εταιρείας, από «Β3» σε «Caa1», προχώρησε, ορίζοντας σταθερές προοπτικές (outlook) -μέχρι πρότινος βρισκόταν υπό επιτήρηση για υποβάθμιση.
Όπως ανέφερε ο αμερικανικός οίκος, η υποβάθμιση αντικατοπτρίζει το εύθραυστο προφίλ ρευστότητας που εξαρτάται από το χρονοδιάγραμμα και την αξία των εκχωρήσεων περιουσιακών στοιχείων για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών το 2020 και μετά, καθώς και από το υψηλό επίπεδο χρέους και τις αδύναμες πιστωτικές μετρήσεις του ομίλου -παρά το γεγονός ότι ο όμιλος έχει ολοκληρώσει την υπογραφή νέας κοινοπρακτικής δανειακής διευκόλυνσης ύψους 2,3 δισ. ευρώ.
Με βάση τις εκτιμήσεις της Moody's, η Dogus Holding δεν διαθέτει επαρκείς πηγές μετρητών τους επόμενους 12 έως 18 μήνες για να καλύψει τις ανάγκες της και συνεπώς η ρευστότητά βασίζεται σε εκποιήσεις περιουσιακών στοιχείων, οι οποίες εμπεριέχουν κινδύνους εκτέλεσης.
Το κοινοπρακτικό δάνειο, το οποίο αντιπροσωπεύει το 45% του συνολικού ενοποιημένου χρέους, αποτελεί θετικό βήμα για την αντιμετώπιση των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων τόσο σε επίπεδο εταιρείας, όσο και σε διάφορες θυγατρικές -και επεκτείνει την περίοδο αποπληρωμής του χρέους μεταξύ 2 και 6 ετών.
Ωστόσο, οι όροι χρηματοδότησης είναι τέτοιοι που αυξάνουν το πιστωτικό δεσμό μεταξύ της Dogus Holding και των θυγατρικών της, επειδή η Dogus Holding είναι συν- εγγυητής, μαζί με άλλες θυγατρικές, στο κοινοπρακτικό δάνειο.
«Οι ενοποιημένες πιστωτικές μετρήσεις έχουν αποδυναμωθεί σημαντικά το 2018.
Παρά τη μείωση των υποχρεώσεων σε ξένο νόμισμα, το ενοποιημένο χρέος του Ομίλου σε τουρκική λίρα αυξήθηκε σε 28,6 δισ. (4,7 δισ. ευρώ) το 2018 έναντι 24,4 δισ. (5,38 δισ. υρώ) το 2017.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι σχεδόν το 90% το χρέος είναι σε ξένο νόμισμα (κυρίως ευρώ ή δολάριο) και η λίρα έχει εξασθενήσει σημαντικά έναντι του ευρώ και του δολαρίου το 2018», σχολιάζεται.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης