Κινήσεις ωραιοποίησης λόγω εξαμήνου στις τράπεζες έως +5% επέδρασαν στο ΧΑ +1,09% στις 868 μον.

Κινήσεις ωραιοποίησης λόγω εξαμήνου στις τράπεζες έως +5% επέδρασαν στο ΧΑ +1,09% στις 868 μον.
Ο Γενικός Δείκτης στα υψηλά 16μηνού ενώ με την σημερινή συνεδρίαση συμπληρώνονται έξι συνεχόμενοι ανοδικοί μήνες
(upd18)Ανοδικά έκλεισε η χρηματιστηριακή αγορά στις 868 μονάδες στο υψηλό της ημέρας στις δημοπρασίες με επίκεντρο τις τράπεζες ειδικότερα την Alpha Bank +5,39% και Eurobank +4,22% λόγω ωραιοποίησης α΄ εξαμήνου ενώ θετικά επέδρασαν τα κέρδη από επιλεγμένους τίτλους του FTSE 25 όπως ΔΕΗ +5,39%, ΟΤΕ +1,09%, ΕΛΠΕ +1,09%...
Είναι αξιοσημείωτο ότι σήμερα σε όλη την διάρκεια της συνεδρίασης καταγράφηκαν άτονες κινήσεις με μέτριες συναλλαγές ενώ λίγο πριν το κλείσιμο εμφανίστηκαν αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες στο πλαίσιο της ωραιοποίησης των αποδόσεων λόγω κλείσιμου του α΄ εξαμήνου 2019, εξέλιξη που οδήγησε σε σημαντική αύξηση των συναλλαγών.
Από την άλλη, η προσδοκία για την αυτοδύναμη πολιτική αλλαγή μετριάζεται από τα κατά πόσο θα είναι υλοποιήσιμα τα μέτρα της νέας κυβέρνησης μετά τις εκλογές, για να συνεχιστεί το κλίμα αισιοδοξίας που επικρατεί το τελευταίο διάστημα
Το ενδιαφέρον των επενδυτών εστιάζεται στην Σύνοδο των G20 στην Ιαπωνία στις 29 Ιουνίου 2019 με τους επενδυτές να ελπίζουν ότι θα επιτευχθεί πρόοδος στις εμπορικές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ - Κίνας
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στο υψηλό της ημέρας στις δημοπρασίες στις 868 μονάδες έχοντας ξεπεράσει την πρώτη αντίσταση των 860 μονάδων και ακολουθούν οι 880 με 890 μονάδες ενώ οι πρώτες στηρίξεις εντοπίζονται στις 825-835 μονάδες και ακολουθεί η ζώνη των 810-800 μονάδων
Πολύ κάτω από το στόχο τόσο της ελληνικής κυβέρνησης όσο και της Κομισιόν θέτει την εκτίμηση της ανάπτυξης για την Ελλάδα το 2019 η Bank of America Merrill, η οποία εκτιμά ότι τα διαμορφωθεί μόλις στο 1,5%.
Για την υπόλοιπη Ευρωζώνη, η Bank of America Merrill Lynch επισημαίνει ότι οι ανησυχίες αυξάνονται, ειδικότερα εξαιτίας της Ιταλίας και του Brexit που αποτελούν τους δυο μεγάλους κινδύνους της Ευρωζώνης
Στα της αγοράς, το σύνολο των τραπεζών έκλεισε στο υψηλό της ημέρας στις δημοπρασίες, με την Alpha Bank +5,39%, Eurobank +4,22%, Πειραιώς +3,86% και Εθνική +2,47%.
Με άνοδο +1,22% και η Attica Bank ενώ τα ισχυρά σωρευτικά κέρδη +344% από την αρχή του έτους στην μετοχή της Attica Bank δεν δικαιολογούνται από τα αποτελέσματα του α΄ τριμήνου 2019.
Ειδικότερα εμφάνισε κέρδη 653 χιλιάδες ευρώ με μείωση των καθαρών εσόδων από τόκους στο 35% ενώ τα  κεφάλαια μειώθηκαν στα 487 εκατ ευρώ με την αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση στα 421 εκατ που αντιστοιχεί στο 86% των ιδίων κεφαλαίων.
Το πολύ ενδιαφέρον deal της Eurobank με την Pimco για την διαχείριση των προβληματικών δανείων ύψους 26 δισεκ. ευρώ φέρνει στην επιφάνεια διάφορα σχέδια που αφορούν το μέλλον ενώ την καθιστά την πρώτη τράπεζα που υλοποιεί εμπροσθοβαρώς σχέδιο μείωσης των NPEs
Σε βάθος χρόνου ο Fairfax ο βασικός μέτοχος θα μπορούσε να αποκτήσει την Εθνική Ασφαλιστική όχι μέσω της Eurolife αλλά απευθείας ενώ θα μπορούσε να πωλήσει το 15% με 20% της Eurobank που κατέχει στην Pimco.
Σημειώνεται ότι το Fairfax  είχε επενδύσει στην Eurobank 934 εκατ στα 2,5 ευρώ που λόγω της απορρόφησης της Grivalia αναπροσαρμόστηκε η τιμή στα 0,93 με 0,94 ευρώ.
Στις υπόλοιπες μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 επικράτησαν ανοδικές τάσεις, με την μεγαλύτερη άνοδο ΔΕΗ, Jumbo, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Lamda, ΟΤΕ ενώ πτωτικά έκλεισαν Viohalco, CENER, ΟΛΠ, Motor Oil...
Σταθεροποίηση καταγράφεται στην  αγορά ομολόγων με το 10ετές ελληνικό ομόλογο στο 2,47% ενώ το ιταλικό 10ετές βελτιώνεται στο 2,07% διαμορφώνοντας το spread έναντι της Ελλάδος στις 40 μονάδες βάσης..
Από την άλλη, καθώς η Πορτογαλία είναι πιο αντιπροσωπευτική λόγω πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας το spread 10ετούς ελληνικού και πορτογαλικού ομολόγου βρίσκεται στις 199 μ.β
Σταθεροποιητικά κινούνται τα CDS τα ασφάλιστρα έναντι ρίσκου χώρας στις 264 μονάδες βάσης κοντά στα χαμηλά επίπεδα πολλών ετών.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Ανοδικά ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη +0,65% και τον Γενικό Δείκτη στο +0,49%
Λίγο πριν τις 15:10 με πιέσεις στις τράπεζες ειδικότερα στην Πειραιώς -2,72% αλλά και σε δεικτοβαρείς μετοχές ΟΠΑΠ, Motor Oil o Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -1,2% και ο Γενικός Δείκτης στο -0,29%
Στις δημοπρασίες με ισχυρές αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες αλλά και σε επιλεγμένες μετοχές του FTSE  ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό  της ημέρας +4,22% και ο Γενικός Δείκτης +1,09%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +1,09% στις 868 μονάδες έχοντας υψηλό στις 868,52 μονάδες και χαμηλό στις 856,62 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε ικανοποιητικά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 125 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 17,8 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 59,7 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων 46,7 εκατ. μετοχές διακινήθηκαν στις τράπεζες
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 17,83 εκατ. ευρώ και όγκου 9,6 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα η Εθνική διακίνησε 1,69 χιλ.τεμάχια αξίας 4,03 εκατ. ευρώ, η Alpha Bank 574 χιλ. τεμάχια αξίας 568 χιλ. ευρώ και η Eurobank 5,31 εκατ. τεμάχια αξίας 4,48 εκατ. ευρώ και η Πειραιώς 682 χιλ. τεμάχια αξίας 2,07 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΤΕ 68,4 χιλ. τεμάχια αξίας 870,5 χιλ. ευρώ, η Jumbo 112 χιλ. τεμάχια αξίας 1,87 εκατ.ευρώ, ο Τιτάν 139 χιλ. τεμάχια αξίας 2,38 εκατ. ευρώ  και το Intercontinental 52 χιλ. τεμάχια αξίας 304 χιλ.ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 868 μονάδες έχοντας ξεπεράσει την πρώτη αντίσταση των 860 μονάδων και ακολουθούν οι 880 με 890 μονάδες
Στον αντίποδα οι πρώτες στηρίξεις εντοπίζονται  στις 825-835 μονάδες και ακολουθεί η ζώνη των 810-800 μονάδων
Ο Τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 806 μονάδες έχοντας ξεπεράσει την πρώτη αντιστάση των 800 μονάδων και ακολουθούν οι 885 μονάδες ενώ η πρώτη στήριξη εντοπίζεται στην ζώνη των 740-750 μονάδων και ακολουθεί η ζώνη των 700 -710 μονάδων

Η επικαιρότητα

Και ενώ έμειναν 10ημέρες έως τις εθνικές εκλογές, στην κυβέρνηση ψάχνουν να βρουν καινούρια μέτωπα σύγκρουσης με την Αξιωματική Αντιπολίτευση σε μια προσπάθεια να κλείσει η ψαλίδα καθώς οι σφυγμομετρήσεις της κοινής γνώμης συνεχίζουν να καταγράφουν σταθερά προβάδισμα της ΝΔ με πολύ μεγάλη διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα, με τάσεις διεύρυνσης.
Προς αυτή την κατεύθυνση, άνοιξε και πάλι το θέμα των ευθυνών για τα μνημόνια από τον Αλέξη Τσίπρα με την επανεμφάνιση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή
Από την άλλη ο Κυριάκος Μητσοτάκης εστιάζει την προσοχή του στο κυβερνητικό πρόγραμμα που έχει σχεδιάσει και προτάσει σε όλες τις περιοδείες, τις επισκέψεις και τις συναντήσεις που πραγματοποιεί προκειμένου να βρει την μέγιστη ανταπόκριση από την κοινωνία.
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι εργασίες της Συνόδου της G20 (της ομάδας των 20 πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικών και αναπτυσσόμενων οικονομιών), η οποία θα επικεντρωθεί στο παγκόσμιο εμπόριο υπό τη σκιά του «εμπορικού πολέμου» ΗΠΑ – Κίνας που ήδη συνταράζει τις παγκόσμιες αγορές και οικονομίες.
Στο πλαίσιο αυτό όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στη συνάντηση που θα έχουν αύριο Σάββατο 29/6 ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump και ο Κινέζος ομόλογος του Xi Jinping ενώ εξαιρετικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα και την Κύπρο θα έχει η συνάντηση του Trump με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Rejep Tayip Erdogan καθώς από την έκβαση της θα κριθούν πολλά για τις ισορροπίες στην ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο καθώς και για το πώς θα εξελιχθούν οι τουρκικές προκλήσεις.
Πάντως ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος για την έκβαση των εργασιών της Συνόδου
Από την άλλη, σε δηλώσεις του λίγο πριν την έναρξη των εργασιών της G20 ο πρόεδρος της Κομισιόν Jean Claude Juncker υπογράμμισε πως η ΕΕ συνεργάζεται στενά με τις ΗΠΑ, την Κίνα και την Ιαπωνία για τη μεταρρύθμιση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ).
Έντονες είναι οι διαβουλεύσεις για τα κορυφαία αξιώματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο περιθώριο της Συνόδου των G20 στην Ιαπωνία, εν όψει της έκτακτης Συνόδου Κορυφής των ηγετών της ΕΕ την Κυριακή 30 Ιουνίου 2019.
Το παζάρι μεταξύ Merkel και Macron είναι σκληρό, ενώ ο Donald Tusk έχει ήδη δεχθεί «βροχή» τηλεφωνημάτων.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δήλωσε σήμερα στο περιθώριο της G20 ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται «πιο κοντά» σε συμφωνία για τις κορυφαίες ηγετικές θέσεις, αλλά η συμφωνία θα πρέπει να περιμένει την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών.
Εν τω μεταξύ, νέα επίθεση στον υποψήφιο του ΕΛΚ για την Κομισιόν, Manfred Weber, εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Emmanuel Macron, ο οποίος υποστήριξε ότι τον θεωρεί ακατάλληλο για την προεδρία της Κομισιόν και κάλεσε τους υπόλοιπους ηγέτες της ΕΕ να βρουν έναν καλύτερο υποψήφιο «πριν οδηγηθούμε σε παράλυση των θεσμών της ΕΕ».
Συνέχισε τονίζοντας ότι στόχος του  είναι την Κυριακή (30/6) να υπάρξει συμφωνία και να ανακοινωθούν οι υποψηφιότητες ενώ σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρξει δυσλειτουργία των θεσμών της ΕΕ.

Με πτωτικές τάσεις οι  ασιατικές αγορές

Η χθεσινή αισιοδοξία των επενδυτών για μια πιθανή εμπορική συμφωνία ΗΠΑ - Κίνας, έδωσε τη θέση της στην αμφιβολία εν όψει της συνάντησης του προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump με τον Κινέζο ομόλογό του Xi Jinping, στο περιθώριο της Συνόδου των G20 στην Ιαπωνία.
Ειδικότερα ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με πτώση -0,29%, ο δείκτης Shanghai Composite στην Κίνα έκλεισε στο -0,60% στις 2978,88 μονάδες ενώ ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε με  απώλειες -0,28% στις 28542,62 μονάδες

Ανοδικές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Με ανοδικές τάσεις κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τους επενδυτές να τηρούν στάση αναμονής ενόψει της κρίσιμης Σύνοδου των G20 στην Ιαπωνία, όπου θα συζητηθούν όλα τα εκκρεμή γεωπολιτικά και οικονομικά ζητήματα
Ειδικότερα ο δείκτης DAX στην Γερμανία κινείται με άνοδο +1%, ο CAC στο Παρίσι στο +0,9%, ο FTSE MIB στην Ιταλία κινείται στο +0,5%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,5% ενώ ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο +0,25%
Στην Wall Street, o Dow κινείται με άνοδο +0,15%, ο S&P στο +0,25%, ο Nasdaq με κέρδη +0,20% ενώ το ETF GREC κινείται στο +1,9% (9,66 δολ)

Ισχυρά κέρδη στις τράπεζες και αύξηση των συναλλαγών λόγω ωραιοποίησης εξαμήνου - Ξεχώρισαν Alpha Bank και Eurobank

Με ισχυρά κέρδη έκλεισαν οι τράπεζες με αυξημένο τζίρο και όγκο συναλλαγών λόγω ωραιοποίησης κλείσιμου εξαμήνου
Με την μεγαλύτερη άνοδο έκλεισαν Alpha Bank και Eurobank και ακολούθησαν Πειραιώς και Εθνική.
Ο κλάδος χρηματιστηριακά παραμένει εγκλωβισμένος και δίκαια, κάτω από τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 και δεν θα ξεκολλήσει εύκολα από αυτό το σκηνικό απαξίωσης.
Η Εθνική έκλεισε στα 2,41 ευρώ με άνοδο +2,47% με όγκο 7,5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,20 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 21/01/2019 στα 0,92 ευρώ με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,90 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,76 ευρώ με άνοδο +5,39% με όγκο 10,47 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,72 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,87 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,8410 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 3,0640 ευρώ με άνοδο +3,86% με όγκο 3,6 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,34 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,8650 ευρώ με άνοδο +4,22%  με όγκο 24,6 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,21 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,58 ευρώ με άνοδο +0,89% και κεφαλαιοποίηση 705 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,4960 ευρώ με άνοδο +1,22% με όγκο 527 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 229 εκατ. ευρώ
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε  στα 14,40 ευρώ με άνοδο +1,84% και κεφαλαιοποίηση 286 εκατ. ευρώ

Ανοδικές τάσεις στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με ικανοποιητικές συναλλαγές

Με ανοδικές τάσεις έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με ικανοποιητική συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν ΔΕΗ, Jumbo, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Lamda, Φουρλής, ΟΤΕ
Στον αντίποδα, πτωτικά έκλεισαν Viohalco, CENER, ΟΛΠ, Motor Oil.
H Coca Cola έκλεισε στα 34,70 με άνοδο +0,75% με την κεφαλαιοποίηση στα 12,93 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 13,00 ευρώ με άνοδο +1,09% και αποτίμηση 6,24 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 1,89 ευρώ με άνοδο +3,68% και αποτίμηση 438 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,07 ευρώ με πτώση -0,24% και κεφαλαιοποίηση 480 εκατ. ευρώ
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 9,85 ευρώ με άνοδο +0,51% και αποτίμηση 3,14 δισ. ευρώ
Ο Τιτάνας έκλεισε στα 17,16 με άνοδο +0,94% ενώ η κεφαλαιοποίηση διαμορφώθηκε στα 1,32 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 9,25 ευρώ με άνοδο +1,09% και κεφαλαιοποίηση 2,83 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 22,50 ευρώ με πτώση -1,66% και κεφαλαιοποίηση 2,49 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 10,15 ευρώ με πτώση -0,39% και κεφαλαιοποίηση 1,45 δισ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 17,00 ευρώ με άνοδο +1,80% και κεφαλαιοποίηση 2,31  δισ. ευρώ
Η μετοχή της Cenergy  – η οποία αντικατέστησε την Grivalia - έκλεισε στα 1,54 ευρώ με πτώση -1,79% και κεφαλαιοποίηση 293 εκατ. ευρώ
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 5,16 ευρώ με άνοδο +1,18% και με κεφαλαιοποίηση στα 267 εκατ. ευρώ
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) βρίσκεται στα 0,1278 ευρώ με άνοδο +5,79%  την κεφαλαιοποίηση 120 εκατ. ευρώ

Σταθεροποίηση στα ελληνικά ομόλογα στο 2,47% το 10ετές – Το spread με την Ιταλία 40 μ.β. και την Πορτογαλία 199 μ.β.

Σταθεροποίηση σημειώνονται στα ελληνικά ομόλογα μετά το ράλι του τελευταίου διαστήματος αλλά και τις ακραίες διακυμάνσεις που σημειώθηκαν.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο βρίσκεται στο 2,47% από 2,43% νωρίτερα.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 40 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 199 μονάδες βάσης.
Πιθανή η κίνηση του ελληνικού 10ετούς έως το 2%, ωστόσο το ράλι αυτό θα αποτελεί ακραία στρέβλωση.
Επίσης δεν αποκλείεται να δούμε στα πολύ βραχυπρόθεσμα ομόλογα και έντοκα αρνητικά επιτόκια.
Να σημειωθεί πάντως ότι όλα τα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης παραμένουν ή σημειώνουν ιστορικά χαμηλά στις αποδόσεις.
Στην Ιταλία καταγράφεται βελτίωση σήμερα στις τιμές των ομολόγων καθώς η κυβέρνηση έχει εσωτερική υποστήριξη παρ΄ ότι τα προβλήματα με τις Βρυξέλλες δεν έχουν επιλυθεί.
Το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 2,07% ενώ στις 19 Οκτωβρίου 2018 το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει έως το 3,78%.  

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 110,42 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,93% με απόδοση αγοράς 0,95% και απόδοση πώλησης 0,91%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 108,49 μονάδες βάσης και απόδοση 1,07%
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 109,97 μονάδες βάσης και απόδοση 1,27% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε 20 Ιουνίου 2019 στο 1,19%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 109,96 μονάδες βάσης και απόδοση 1,51% με το ιστορικό χαμηλό 1,46% στις 20 Ιουνίου 2019…
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 111,33 μονάδες βάσης και απόδοση 2,28% με απόδοση αγοράς 2,30% και απόδοση πώλησης 2,26%.
To νέο 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 112,50 μονάδες βάσης και απόδοση 2,45% με απόδοση αγοράς 2,47% και απόδοση πώλησης 2,43%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 20 Ιουνίου 2019 στο 2,35%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 112,45 μονάδες βάσης και απόδοση 2,79%
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 113,41 μονάδες βάσης και απόδοση 3,01%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 115 μονάδες βάσης και απόδοση 3,25%.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 297 μονάδες βάσης από 272 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 264 μονάδες βάσης
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 2,64% ή 264 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Σε νέα ιστορικά χαμηλά η Ιρλανδία, βελτίωση στην Ιταλία

Βελτίωση σημειώνεται σήμερα στα Ιταλικά ομόλογα παρ΄ ότι  σχέσεις με τις Βρυξέλλες είναι ακόμη τεταμένες.  
Να σημειωθεί ότι στις 19 Οκτωβρίου είχε φθάσει έως το 3,78% το Ιταλικό 10ετές ομόλογο σήμερα διαμορφώνεται στο 2,09%
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 28/6/2019 στο -0,32% με πρόσφατο υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 18 και 28 Ιουνίου 2019 στο -0,32%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση 0,17% με το ιστορικό χαμηλό 0,171% που σημειώθηκε 28 Ιουνίου του 2019.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,48% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,462% που  σημειώθηκε στις 26 Ιουνίου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,39% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,361% που σημειώθηκε στις 20 Ιουνίου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 2,07% και με ιστορικό χαμηλό 1,042% στις 11 Αυγούστου του 2016.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,66% και με ιστορικό χαμηλό 0,606% που σημειώθηκς στις 25 Ιουνίου 2019.   

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS